RCA mai scumpă, despăgubiri mai mici pentru vătămări corporale

RCA mai scumpă, despăgubiri mai mici pentru vătămări corporale

asigurari

Preţul poliţei RCA ar trebui să crească pentru că pagubele produse în urma accidentelor sunt din ce în ce mai mari, iar daunele nu pot fi acoperite. Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, spune că, în acest moment, costul daunelor ca urmare a accidentelor rutiere este mai mare, iar sistemul are deficit de finanţare.”Probabil o să se mai scumpească pentru că altfel de unde să acopere aceste costuri lumea. Acuma, daunele sunt mai mari decât erau înainte”, a spus șeful ASF, într-o conferinţă de presă.

”Dacă nu rezolvăm la timp toate reclamațiile sau toate daunele este pentru că sistemul are deficit de finanțare și atunci trebuie să umblam la bază”, a afirmat Negrițoiu.

Pe de altă parte, preşedintele ASF i-a avertizat pe reprezentanţii societăţilor de asigurări că va propune majorarea contribuţiilor pe care firmele le plătesc la Fondul de Garantare dacă nu vor reuşi să eficientizeze activitatea pe segmentul RCA. ”Nu se poate ca acest produs să genereze atâtea probleme pe piața asigurărilor”, a atras atunci atenția  şeful ASF.

Potrivit datelor anunţate în iunie de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), procentual, RCA este cea mai mare clasă de asigurări din piață și produce și cele mai mari pierderi – 46% din total daune asigurări generale în anul 2013.

Totodată, ASF vrea să scadă plafonul maxim al despăgubirilor pentru vătămări corporale în baza poliţelor RCA, situat în prezent la 5 milioane de euro, pentru a reduce presiunea asupra cheltuielilor asigurătorilor, în creştere din cauza sentinţelor instanţelor.

„Avem o discuţie cu jucătorii din piaţă în privinţa plafonului maxim al despăgubirilor pentru vătămări corporale în baza poliţelor RCA, care este un plafon european, dar unul nerealist, nefezabil şi contraporductiv pentru piaţa din România. Nu am stabilit un alt plafon, am avut consultări pe acest subiect. Vom avea o iniţiativa de modificare a acestui plafon. Trebuie să luăm în calcul istoricul daunelor de acest fel. Iniţiativa legislativă nu încalcă prevederile UE, care cred că sunt indicative şi nu obligatorii. De asemenea, statele membre UE au dreptul să-şi adapteze normele la specificul naţional”, a declarat Negriţoiu.

Potrivit datelor ASF, volumul despăgubirilor pentru vătămări corporale şi daune morale a crescut puternic în ultimii şase ani, urcând de la 3% în 2008 la circa 25% din totalul plăţilor la sfârşitul lunii martie a acestui an.

Evoluţia este şi urmarea faptului că România a armonizat din 2012 cu legislaţia europeană limitele de despăgubiri pe care instanţele le pot acorda victimelor accidentelor sau urmaşilor acestora, dacă nu se ajunge la un acord amiabil. Daunele materiale provocate de accidente pot fi despăgubite până la 1 milion de euro, iar cele pentru vătămări corporale şi decese (despăgubiri morale) se pot ridica şi la 5 milioane de euro, cu mult peste pragurile anterioare.

ASF a aunţat recent că va evalua rezistenţa la şocuri a asigurătorilor locali pe baza unui test de stres individual şi o analiză de bilanţ fiind elementele-cheie ale evaluării, criteriile acestor evaluaări fiind stabilite împreună cu Autoritatea Europeană pentru Asigurări  şi Pensii (EIOPA) şi Comisia Europeană.

Pe lângă derularea testelor de stres şi a analizelor de bilanţ, ASF va verifica şi nivelul provizioanelor tehnice, activele, pasivele companiilor de asigurări, dar şi aspecte legate de guvernanţă.

Evaluările vor fi efectuate de consultanţi independenţi şi vor avea ca reper standardele de solvabilitate impuse de Solvency II, care vor fi aplicate şi de asigurătorii locali din 2016.

Procesul de evaluare din asigurări se va încheia până la 30 iunie 2015.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0