Reculul după Brexit încă se extinde pe piaţa imobiliară din UK

Reculul după Brexit încă se extinde pe piaţa imobiliară din UK

Nicio veste economică de pe continent nu mai este atât de îndepărtată de România, cu atât mai mult cu cât vorbim, încă, despre un membru al Uniunii Europene: Marea Britanie.

Preţurile caselor în U.K. trec printr-un declin. Asta ştiam. De ce ar trebui să ne mai intereseze? Pentru că preţurile la imobiliare sunt un semnal al încrederii consumatorilor în economie. Dacă nu mai ai încredere să mergi mai departe cu investiţiile, de orice natură ar fi acestea, atunci, până şi tu, ca entitate, poţi afecta mersul economiei locale în timp relativ scurt. Prin contagiune, urmările ating şi alte state de pe continent. Londra rămâne un trendsetter, inclusiv pe piaţa imobiliară!

Bloomberg.com scrie, pe baza informaţiilor furnizate de companiile imobiliare, că preţurile caselor din Marea Britanie au fost marginale din nou în luna august pe măsură ce piaţa imobiliară a continuat să experimenteze revenirea fragilă de după mărirea unei taxe şi după şocul votului pentru Brexit.

Valoarea medie a unei case a urcat cu doar 0,1%, la fel ca în iulie, la 292,921 lire sterline ( 390.000 dolari), potrivit grupurilor Acadata şi LSL Property Services Plc, citate de bloomberg.com. Noile date indică un avans de 4,3% comparativ cu anul trecut, totuşi cea mai slabă creştere anuală de trei ani încoace.

Piaţa imobiliară a încetinit abrupt din primăvară, decizia din iunie de a părăsi Uniunea Europeană adăugând presiune pe o piaţă care deja resimţea efectul unei taxe de timbru suplimentare privind proprietăţile de investiţii introdusă cu două luni mai devreme, mai scrie bloomberg.com. Impactul a fost cel mai pronunţat în Londra, unde preţurile au picat în iulie, pentru a cincea lună.

Numărul de tranzacţii imobiliare a crescut cu 2,6% la 78.000 în luna august. Cifra este încă în picaj cu 6,8% comparativ cu anul trecut. Pe total, preţurile medii sunt cu 1,4% sub cele din februarie.

După prima săptămână din sepetmbrie, şi reuters.com nota că indexul lunar al preţurilor imobiliare calculat de The Royal Institution of Chartered Surveyors a avut un +12 in august, de la un iulie cu simplu +5, prima creştere în 6 luni, dar încă una dintre cele mai mici în ultimul an şi jumătate.

Totuşi, „există semne clare că piaţa imobiliară se aşează după surpriza iniţială a rezultatului referendumului UE„, după cum a declarat economistul-şef al RIC, Simon Rubinsohn, citat de reuters.com.

Acesta a adăugat că decizia Băncii Angliei de a tăia din ratele dobânzilor în luna august, pentru prima dată din anul 2009, probabil că a contribuit la o mai bună stare de spirit. Probabil!

Alţi analişti imobiliari citaţi de reuters.om se îndoiesc însă, că piaţa imobiliară din U.K. îşi va reveni pe o traiectorie ascendentă lină. Argumentele lor sunt legate de veniturile reale ale gospodăriilor, de revenirea inflaţiei şi de presiunea pe cerere. Rămâne de văzut cine şi în ce direcţie are dreptate!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0