Reculul exporturilor adânceşte deficitul comercial

Reculul exporturilor adânceşte deficitul comercial

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele cu privire la evoluția comerțului internațional cu bunuri în luna martie și primul trimestru din 2020. Statisticile indică continuarea tendinței de intensificare a deficitului balanței comerciale cu bunuri, într-o evoluție distorsionată de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc (inclusiv implementarea de restricții și majorarea importurilor de bunuri strict necesare pentru contracararea crizei sanitare).

Astfel, conform INS exporturile de bunuri au scăzut cu 11.3% an/an la 5.4 miliarde euro în martie, evoluție determinată de declinul vânzărilor spre țările membre ale Uniunii europene cu 17.8% an/an la 3.7 miliarde euro. Pe de altă parte, exporturile extra-comunitare au crescut cu 7.3% an/an la 1.7 miliarde euro. Importurile de bunuri s-au diminuat cu 1.8% an/an la 7.3 miliarde euro în martie: componenta comunitară a scăzut cu 0.8% la 5.4 miliarde euro, în timp ce pe segmentul extra-comunitar s-a înregistrat o ajustare cu 4.4% an/an la 1.8 miliarde euro. Prin urmare, deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 43.1% an/an la 1.9 miliarde euro în martie.

Această evoluție a fost determinată de adâncirea deficitului balanței comerciale cu bunuri cu țările Uniunii europene cu 78.6% an/an la 1.7 miliarde euro. Pe de altă parte, deficitul balanței comerciale cu țările din afara Uniunii europene s-a ajustat cu 62.1% an/an la 0.1 miliarde euro în martie.

Astfel, în trimestrul I exporturile de bunuri au scăzut cu 2.6% an/an la 17.1 miliarde euro, pe fondul declinului componentei comunitare cu 4.4% an/an la 12.3 miliarde euro (vânzările spre țările din afara Uniunii europene au urcat cu 2.2% an/an la 4.7 miliarde euro). Importurile de bunuri au consemnat un avans de 1.3% an/an la 21.5 miliarde euro, ca urmare a creșterii componentei comunitare cu 2.1% an/an la 15.8 miliarde euro (pe segmentul extra-comunitar s-a înregistrat un declin de 1.1% an/an la 5.7 miliarde euro). Prin urmare, deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 19.7% an/an la 4.5 miliarde euro în trimestrul I.

Evoluția a fost determinată de adâncirea deficitului balanței comerciale cu țările Uniunii Europene cu 34.7% an/an la 3.5 miliarde euro. Pe de altă parte, deficitul balanței comerciale cu țările extra-comunitare s-a ajustat cu 14.5% an/an la 1 miliard euro în perioada ianuarie-martie. Din perspectiva analizei pe grupe de produse în T1 se evidențiază deficitele înregistrate de componentele alimente și animale vii (0.6 miliarde euro), combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate (0.8 miliarde euro), mărfuri manufacturate (1.3 miliarde euro) și produse chimice (2.5 miliarde euro).

„Ne așteptăm la ameliorarea contribuției exportului net la dinamica PIB pe termen scurt și mediu, în contextul incidenței pandemiei (un șoc pentru comerțul internațional), premiselor de depreciere a cursului real efectiv al monedei naționale și perspectivelor de rebalansare a politicii economice începând cu 2021. Reiterăm faptul că șocurile recente din economia mondială reprezintă cea mai importantă oportunitate pentru România (după ieșirea din regimul comunist) în direcția echilibrării balanței comerciale, îndeosebi cu bunuri agro-alimentare și produse chimice. Această perspectivă este însă condiționată de intensificarea investițiilor în aceste ramuri, precum și în infrastructura critică per ansamblu” consideră Andrei Rădulescu, directorul de Analiză Macroeconomică al Băncii Transilvania.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0