Reducerea CAS ar aduce beneficii sistemului fiscal

fiscality

Măsura de reducere a CAS este cea care va aduce cele mai multe beneficii sistemului fiscal din România, a fost concluzia specialiștilor care au participat marți la evenimentul ”Fiscal 2014”, organizat de Wall-Street, Niculeasa Law Office și KPMG

”Cred că măsura de reducere a CAS este cea care va aduce cele mai multe beneficii și cred că ar trebui să fie o prioritate. Măsura va aduce cerere și ofertă pe piața muncii. Trebuie însă să ai alte soluții pentru acoperirea reducerilor”, a declarat Ionuț Dumitru, Președinte Consiliul Fiscal.

Printre posibilele măsuri de compensare pe care Ionuț Dumitru le-a menționat se numără aducerea muncitorii din economia suberană în cea legală și reducerea diferențelor de impozitare ale diverselor forme de plată: salarii, persoane fizice autorizate, drepturi de autor etc.

” Ar trebui să existe o plafonare a contribuțiilor la sănătate și sistemul de pensii. Un individ nu poate benficia nelimitat de serviciile de sănătate și nici de sistemul de pensii. De aceea, ar trebui să nici nu fie obligat să cotizeze nelimitat”, a completat Președintele Consiliului Fiscal.

Mădălin Niculeasa, Partener Niculeasa Law Office, este de părere că în România contribuțiile sociale sunt raportate la riscul sistemului.

”Toată lumea recunoaște că contribuțiile sociale sunt foarte mari. Acestea sunt strict legate de risc. La noi contribuțiile sociale nu sunt raportate la riscul individului ci la riscul sistemului. În mod sănătos, contribuțiile ar trebui să se raporteze la viitor, la ceea ce urmează să i se întâmple individului care cotizează și nu trebuie să se raporteze la deficitele bugetare trecute care încă se mai rostogolesc. Contribuabilul nu ar trebui să fie obligat să suțină un sistem bolnav. Solidaritatea asta dintre contribuabil și stat ar trebui să funcționeze în ambele sensuri”, a declarat Mădălin Niculeasa, Partener Niculeasa Law Office.

Ionuț Dumitru este de părere că dacă am simplifica metoda de taxare și impozitare fie numai prin reducerea numărului de taxe de la 39, câte sunt în prezent, la 13, câte are Bulgaria, am crește cu 10 poziții în clasamentul competitivității la nivel mondial.

”De asemenea, avem o cotă foarte mare a TVA. Suntem pe locul 3 în Europa, dupa Ungaria – 27% și Danemarca și Suedia 25%. Cu toate astea în România încasăm numai 52% din TVA. Bulgaria în schimb colectează 85%, deși au o cotă mai mică decât noi, de 20%”, a mai precizat reprezentantul Consiliului Fiscal.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1