-->

Rezultate financiare Alpha Bank Romania pentru trimestrul 1 al anului 2022

Rezultate financiare Alpha Bank Romania pentru trimestrul 1 al anului 2022

Primul trimestru al anului 2022 a fost unul plin de provocări, determinate atât de evoluții interne cât și internaționale, care au impactatevoluția economică a României. Chiar și în acest mediu provocator,evoluția Alpha Bank Romania a înregistrat o dinamică pozitivă:

  • Portofoliul de credite al Alpha Bank Romania a crescut cu aproximativ 6,1% față de primul trimestru al anului precedent, finanțările acordare persoanelor juridice crescând cu aproximativ 3,5%;
  • Profitul operațional a atins nivelul de 5,6milioane euro, în creștere față de 2,3 milioane euro înregistrat în trimestrul 1 2021, rezultat al unei dinamici pozitive a veniturilor și a unei gestionări eficiente a costurilor operaționale.

Trimestrul 1 al anului 2022 a adus un nivel ridicat de incertitudine și a fost marcat de evenimente imprevizibile atât pe plan intern, cât și internațional. Chiar și în aceste condiții, Alpha Bank Romania și-a continuat politica de susținere a mediului de afaceri prin participareaactivă în cadrul programelor derulate de către Guvernul Românieiîn 2022: APIA, Agro IMM Invest, IMM Invest și Noua Casă.

Volumul creditelor noi acordate în trimestrul 1 al anului 2022 pe segmentul companiilor mari a înregistrat o creștere de aproximativ 30% față de aceeași perioadă a anului precedent,în timp ce pe segmentul IMM creșterea a fost de peste 20%.

În aceeași perioadă,banca și-a consolidat pozițiaîn zona soluțiilor de plată pentru comercianți, rulajul acestora prin Alpha Bank Romania înregistrând o creștere de 33% față de trimestrul 1 al anului 2021. Alpha Bank Romania oferăcomercianțilorsoluții complete de plată, de la POS-uri tradiționale, soluții de e-commerce, pânăla Alpha PhonePOS – prima aplicație lansată de o bancă din România ce poate transforma orice dispozitiv mobil cu sistem Android în POS.

În zona persoanelor fizice, Alpha Bank Romania și-a diversificat gama produselor de investiții oferite clienților prin lansarea pe piațăa trei noi fonduri mutuale ESG(Environmental, Social, Governance)ce fac parte din Alpha (LUX) Global Funds, administrate de Alpha Asset Management A.E.D.A.K.În aceeași perioadă, volumul creditelor ipotecare acordate a înregistrat o creștere anuală de 28%.

În contextul războiului din Ucraina, banca a lansat pentru cetățenii ucraineni refugiați în România un pachet de cont curent fără comisioane pentru servicii bancare esențiale. Pachetul  Speranța, în ucraineanăНадія (Nadiya), include un cont curent în lei, un cont curent în valută (EUR sau USD, în funcție de preferința clientului) și un card de debit în lei.

Totodată, Alpha Bank Romania a sprijinit acțiunile umanitare pentru refugiații ucraineni prin intermediul organizației Salvați Copiii.

Rezultatele financiare

La finalul trimestrului 1 al anului 2022, portofoliul de credite al Alpha BankRomania s-a situat la aproximativ 2,8 miliarde euro,în timp ce depozitele atrase de la clienți au atins aproape 2,7 miliarde euro.

Venituriletotale au înregistrat o creștere de 19% față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce veniturile din comisioane au înregistrat un salt de aproximativ 20%.Evoluția veniturilorcorelată cu o gestiune eficientă a costurilor operaționale a generat un profit operațional de 5,6milioane euro.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0