România a primit primul Aviz Formal în cadrul unui comitet sectorial pentru aderarea la OCDE

România a primit primul Aviz Formal în cadrul unui comitet sectorial pentru aderarea la OCDE

La sfârșitul lunii februarie, conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor din 29 februarie a.c., OCDE a aprobat primul Aviz Formal în cadrul unui comitet sectorial, ca urmare a evaluării României în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget. Ministerul Finanțelor, în calitate de punct focal pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget obține astfel, primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare a României la OCDE.

România a fost evaluată în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget la data de 19 decembrie 2023, reprezentarea fiind asigurată de Ministerul Finanțelor la nivel de secretar de stat, doamna Carmen Moraru, respectiv director general, doamna Ioana Burlă.

„Suntem pe deplin implicați în procesul de aderare, tratăm fiecare etapă cu maximă seriozitate și suntem dornici să colaborăm cu experții OCDE pentru a ne alinia la cele mai bune politici și practici OCDE”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, în debutul evaluării.

Prezentarea delegației MF, în cadrul evaluării Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget a vizat reformele întreprinse de România din perspectiva alinierii la politicile și practicile OCDE în domeniul guvernanței bugetare.

Au fost punctate progresele României prin raportare la cele 4 principii cheie care ghidează evaluarea statelor candidate în cadrul Comitetului SBO:
i) eficientizarea cheltuielilor, prin alocarea și realocarea eficientă a resurselor publice pe baza unor dovezi concrete;
ii) capacitatea de a face față provocărilor bugetare existente și viitoare și de a aborda prioritățile politice de nivel înalt într-un mod sustenabil;
iii) acuratețea și accesibilitatea cheltuielilor publice prin mecanisme clare de transparență și responsabilitate;
iv) supravegherea eficientă a procesului bugetar de către parlamente și existența unor mecanisme de implicare a cetățenilor.

Ministerul Finanțelor îndeplinește rol de punct focal pentru Comitetul pentru Afaceri Fiscale (CFA) și pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget (SBO).

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0