România, pe locul 30 în lume la consumul de cafea

business1

România se situează pe locul 30 la nivel mondial la consumul de ceşti de cafea per cap de locuitor, cu 0,5 ceşti pe zi, în fruntea clasamentului găsindu-se Olanda cu 2,4 ceşti pe zi, Finlanda cu 1,8 ceşti pe zi şi Suedia cu 1,3 ceşti pe zi, potrivit unui studiu Euromonitor, citat de Asociaţia Română a Cafelei (ARC).

 

În România consumul de cafea este încă scăzut faţă de multe alte ţări din lume. În Austria consumul este de 7,96 kg pe cap de locuitor, în Germania de 6,95 kg, iar în România de 2,3 kg pe cap de locuitor pe an. Şi în estul Europei, consumul este mai mare decât la noi în ţară: în Polonia consumul anual pe cap de locuitor este de 3,19 kg, iar în Bulgaria este de 2,9 kg, arată datele ARC, de pe site-ul www.desprecafea.ro.

 

Deşi nu este un produs de lux, în România încă se mai aplică acciza la produsele de cafea, care alături de creşterea la nivel global al preţului cafelei ca materie primă, sau de evaziunea fiscală asociată acestui produs, pot fi factori care contribuie la menţinerea consumului de cafea pe cap de locuitor la o cotă atât de redusă, faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană şi din lume.

 

“Buna şi corecta informare a consumatorilor, a publicului larg cu privire la cafea şi produsele din cafea este unul dintre obiectivele asociaţiei noastre. O ceaşcă bună de cafea trebuie să fie accesibilă fiecărui român. De aceea ne-am propus să ne aducem direct contribuţia pentru ca şi în România, consumul de cafea să atingă în următorii ani nivelul celorlalte ţări din UE. ARC consideră benefică o măsură menită a elimina acciza la produsele din cafea, ceea ce va genera pe termen mediu venituri suplimentare la bugetul de stat, reducerea masivă a contrabandei, precum şi creşterea accesibilităţii consumatorului român la acest produs alimentar”, a declarat Marius Meleşteu, preşedintele Asociaţiei Române a Cafelei, într-un comunicat de presă.

 

Pentru o mai bună informare a consumatorilor români, ARC a lansat site-ul www.desprecafea.ro, care conţine informaţii despre obiectivele asociaţiei şi membrii acesteia, despre istoria cafelei, tipurile de cafea, modul său de prelucrare, reţete de băuturi şi dulciuri pe bază de cafea, studii legate de beneficiile consumului acesteia.

 

Dinamica producției mondiale a cafelei este, în general, caracterizată printr-o instabilitate considerabilă, o cultură mare, într-un an, poate fi urmată adesea de o cultură mică în alt an. De-a lungul ultimilor 50 de ani, a existat o creștere constantă în producția mondială, intercalată cu scăderi periodice. Consumul mondial de cafea a crescut cu o rată medie anuală de 1,9% în ultimii 50 ani, de la 57.9 milioane de saci în 1964 la 142 milioane de saci în 2012. Această rată de creștere s-a accelerat din 1990 la 2,1%, și la 2,4% din 2000. Piețele tradiționale importatoare, cum ar fi Japonia, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au reprezentat istoric cea mai mare parte a cererii de cafea la nivel mondial. Cu toate acestea, în ultimii ani, cererea în țările producătoare de cafea și piețele emergente a crescut, contribuind astfel în mod semnificativ la creşterea consumului total de cafea.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0