România, printre beneficiarii ieşirilor de fonduri din Rusia

international

Obligaţiunile emise de România şi Ungaria sunt cei mai mari beneficiari de pe pieţele emergente europene ai fondurilor retrase de investitori din Rusia din cauza riscurilor generate de criza ucraineană.

Eurobondurile României şi Ungariei au generat pentru investitori randamente de 5%, respectiv 4,7%, de la incursiunea preşedintelui rus, Vladimir Putin, în regiunea Crimeea la începutul lunii martie. Chiar dacă obligaţiunile Rusiei au urcat în ultimele două săptămâni, se află încă în declin cu 0,6% în această perioadă, una dintre cele două ţări în scădere dintre cele 56 care intră în componenţa Bloomberg Dollar Emerging Market Sovereign Bond Index, agenţia de ştiri Bloomberg, citată de Mediafax.

Recuperarea economică a Europei ajută ţările din Europa de Est să reducă deficitele şi să atragă cumpărători pentru obligaţiunile emise, în timp ce Rusia este afectată de cele mai grave ieşiri de capital începând din 2008, cauzate de conflictul cu Ucraina.

România şi Ungaria au înregistrat în 2013 cea mai bună situaţie a contului curent de până acum şi sunt astfel mai bine poziţionate pentru a rezista unor turbulenţe la nivel internaţional, notează Bloomberg.

„Odată cu îmbunătăţirea fundamentelor României şi Ungariei, obligaţiunile (acestora, n.r.) atrag investitorii care caută alternative mai sigure la Rusia. Cele două ţări nu ar scăpa neatinse dacă ar escalada criza ucraineană, dar acesta nu este scenariul pe care îl anticipăm”, a declarat Roxana Hulea, analist pentru pieţe emergente la Societe Generale, într-un interviu telefonic de la Londra.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0