Sancțiunile pentru comerțul angro/en-detail de produse accizabile fără atestat se înăspresc din această săptămână

Sancțiunile pentru comerțul angro/en-detail de produse accizabile fără atestat se înăspresc din această săptămână

Florin Neagoe, Manager  PwC

Alina Niculescu, Senior Associate PwC

Noile contravenții, adoptate recent prin pachetul modificărilor fiscale, privind desfășurarea fără deținerea unui atestat în prealabil a activităților de comercializare angro a băuturilor alcoolice şi tutunului prelucrat, precum şi a activităților de comercializare în sistem angro şi/sau en-detail a produselor energetice (benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat, precum şi a biocombustibililor) vor intra în vigoare pe 11 noiembrie 2023. 

Ca regulă generală operatorii economici care doresc să distribuie și să comercializeze angro băuturi alcoolice şi tutun prelucrat, precum şi cei care doresc să desfășoare activități de comercializare în sistem angro şi/sau en-detail a produselor energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat, precum şi a biocombustibililor – au obligația să se înregistreze la autoritatea vamală competentă înainte de desfășurarea unor astfel de activități. 

În urma îndeplinirii anumitor condiții și, totodată ca urmare a conformării cu toate cerințele legislative în materie de accize, operatorii economici care desfășoară activitățile descrise mai sus pe teritoriul național vor obține de la autoritatea vamală competentă un atestat de comercializare care le permite desfășurarea activității în condiții legale. 

Din 11 noiembrie 2023, sancțiunile aplicabile asupra neconformării cu cerințele legislative de mai sus, se vor înăspri. Astfel, pe lângă amendă cuprinsă între 20.000 lei și 100.000 lei și suspendarea activității de comercializare a produselor accizabile pe o perioadă de 1 – 3 luni, operatorii economici riscă totodată și confiscarea produselor, iar în situația când acestea au fost vândute, confiscarea sumelor rezultate din această vânzare.

În același timp, operatorii economici care desfășoară astfel de activități și dețin deja un atestat de comercializare în acest sens trebuie să rețină faptul că sunt obligați să înștiințeze autoritățile competente despre orice modificare pe care o aduc datelor pe baza cărora este efectuată înregistrarea, în termen de 30 de zile de la producerea modificării. Lipsa conformării va atrage, și în acest caz, consecințe precum amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei și suspendarea activității de comercializare a produselor accizabile pe o perioadă de 1 – 3 luni.

În contextul noilor sancțiuni, operatorii economici trebuie să se asigure că respectă prevederile legale cu privire la comercializarea angro/en-detail de produse accizabile, respectiv să obțină un atestat în prealabil desfășurării acestor activități. Ulterior obținerii acestuia, este indicat să se asigure că autoritățile vamale sunt informate în termen legal despre orice modificare adusă asupra datelor în baza cărora atestatul a fost emis.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0