//

Scoţia vrea un nou referendum pentru independenţă

Scoţia vrea un nou referendum pentru independenţă

Prim ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon, este pe cale să publice un nou proiect de lege săptămâna viitoare pentru un al doilea referendum pentru independenţa scoţiană într-o provocare directă la poziţia intransigentă a premierului britanic Theresa May privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, anunţă publicaţia The Guardian în ediţia sa electronică.

Premierul Scoţiei a declarat, la o conferinţă în Glasgow, că a avut un mandat politic puternic pentru a apăra votul Scoţia în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană la alegerile din iunie.

Mesajul lui Nicola Sturgeon către Theresa May a fost unul vehement: Ascultaţi asta: dacă apreciaţi o singură secundă că nu sunt serioasă să fac ceea ce tebuie pentru a apăra interesele Scoţiei, atunci mai gîndiţi-vă din nou!”.

Premierul Scoţiei a mai anunţat că va publica draftul referendumului de independenţă a Scoţiei săptămâna viitoare, spre dezbatere publică, mai devreme decât se anunţase anterior.

Nicola Sturgeon a mai afirmat că dorea ca legislaţia pentru a declanşa un al doilea vot de independenţă să fie aplicată înainte ca Marea Britanie să părăsească în mod oficial Uniunea Europeană.

Primul referendum a avut loc pe 18 septembrie 2014. 55% dintre alegatorii scoţieni au votat însă, împotriva independenţei faţă de Marea Britanie.

Nicola Sturgeon crede însă, că se impune un al doilea referendum în contextul consecinţelor pe care le va avea ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. La referendumul din 23 iunie anul curent, când britanicii au votat pentru părăsirea blocului comunitar, alegătorii scoţieni au optat, în majoritate, pentru rămânerea în UE. Brexit-ul a fost, astfel, decis de Anglia şi Ţara Galilor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0