Se întorc adevăratele valori:  Tiberiu Schatteles, premiat de  Facultatea de Economie Teoretică şi Aplicată

Se întorc adevăratele valori: Tiberiu Schatteles, premiat de Facultatea de Economie Teoretică şi Aplicată

Într-o societate în care primează zgomotul de fond iar nouţiunea de valoare a căpătat un fals sens, e din ce în ce mai greu să iasă la rampă acea genă capabilă să răstoarne lumea prin contribuţiile sale într-un domeniu sau altul. Sunt mulţi români care au reuşit în străinătate dar ei nu sunt nici cunoscuţi nici promovaţi în patria mamă. Iar recunoaşterea s-a lăsat parcă întodeauna prea mult aşteptată.
Ieri am avut ieri privilegiul să îl cunosc pe unul dintre acei români care au revoluţionat cercetarea în domeniul matematicilor aplicate în economie: Decanul Facultăţii de Economie Teoretică şi Aplicată, Dorel Ailenei, i-a decernat Diploma Virgil Madgearu, cea mai înalta distincţie a ASE, domnului Tiberiu Schatteles, reputat cercetator in domeniul economic. Festivitatea a avut loc în sala Virgil Madgearu. Este un lucru absolut meritoriu că Facultatea în cauză îşi preţuieşte şi cinsteşte absolvenţii de valoare chiar şi la zeci de ani distanţă de la absolvire.
Poate pentru cei mai mulţi din generaţia tânără numele cercetătorului Schatteles nu trezeşte multe reverberaţii. Cei care au încercat însă să împărtăşească tainele econometriei şi modelelor, cu siguranţă că nu au cum să nu fi ajuns în contact cu opera sa fabuloasă (autorul a reuşit an de an să scoată pe piaţă titluri de înaltă calitate).
Această lipsă „vinovată” de cunoaştere poate fi pusă şi pe seama faptului că, deşi ajuns acolo unde mulţi cercetători români doar pot visa, îşi păstrează aceeaşi modestie, caracteristică marilor dascăli. Totuşi, e greu de crezut că un cercetător român nu a auzit (dacă nu cumva a răsfoit şi studiat) măcar de un tiltlu. Una din lucrările sale, de dată ceva mai recentă, Economie, epistemologie si previziune, a apărut şi în România, în 2007. Editorul îl numea pe autor „cel mai profund cercetător din perioada României socialiste a fenomenului previziunii şi planificării şi cel mai original economist român al vremii”. Tot de dată recentă este şi o altă carte care abordează, de această dată, un domeniu diferit de cel al economiei: „Evreii din Timişoara în perspectiva istorică” (2013). Iar polivalenţa sa e completată de un recent volum de eseuri, intitulate „Oglinda lui Socrates”, publicată de această dată la Ottawa, actuala sa reşedinţă.
Revenind la creaţia sa ante 1990, la bibliotecile ASE şi BNR pot fi găsite lucrările sale Modelul în Ştiinţele Economice (1967) sau Previziunea economică: eseu (1972).
În scurta sa alocuţiune susţinută cu prilejul momentului aniversar, premiatul omite cu bună ştiinţă să readucă în prezent amintiri dureroase legate de persecuţiile suportate de pe urma unui regim totalitar. Acestea au fost repuse pe tapet de alţi doi reputaţi academicieni, prezenţi la eveniment: academicianul Aurel Iancu, cel care l-a redescoperit pe fostul său coleg, Tiberiu Schatteles, prin îndepărtata Canadă şi respectiv academiciabul Altăr Moisă, creatorul actualei clase de analişti economici şi finanţişti, în epoca nouă a capitalismului românesc.
Şi aş mai adăuga un lucru impresionant: nu a uitat limba română după atâţia ani de înstrăinare, în timp ce vocabularul cercetătorilor din România se împestriţează zi de zi cu englezisme. Domnia Sa a vorbit în româna neaoşă, pe care o cunoaşte la fel de bine ca şi alte 6-7 limbi de circulaţie internaţională!
Aruncând o scurtă privire în istorie, Tiberiu Schatteles s-a născut în 1928 la Timișoara. A încercat să studieze în paralel filosofie și economie, la Cluj, pentru ca în cele din urmă să opteze pentru Facultatea de Economie Generală din cadrul ASE Bucureşti. Spune că a descoperit şi aprofundat matematica pentru a ascunde în spatele cifrelor lucruri care altfel nu puteau fi spuse în anii comunismului. În anii ’50 a condus o echipă de cercetare din cadrul Camerei de Comerț Exterior, apoi a lucrat la Institutul de Cercetări Economice al Academiei, fiind primul în România care a publicat cercetări în domeniul econometriei.
În 1973 a fugit în Vest, ajungând ulterior, împreună cusoţia sa, Agnes, în Canada, unde trăiește şi în prezent împreună. A fost Senior Associate Member of St. Anthony’s College şi a predat la
Université Laval, Québec și la Carleton University, Ottawa.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0