Şomajul, la maximul ultimelor 12 luni

asigurari81-150x150Institutul Naţional de Statistică a publicat evoluţia condiţiilor din piaţa forţei de muncă în luna aprilie. Numărul de şomeri a crescut la 712 mii (de la 705 mii în martie). Rata şomajului s-a majorat la 7,3% – nivelul maxim din martie 2012. Totodată, INS a revizuit în creştere rata şomajului din primele 3 luni ale anului (la 7% în ianuarie, 7,1% în februarie şi 7,2% în martie). Pe de o parte, evoluţia indicatorilor din piaţa forţei de muncă poate exprima faptul că ritmul de evoluţie a PIB în T1 nu este sustenabil. Pe de altă parte, atrag atenţia cu privire la faptul că acest nivel al şomajului este determinat, în principal, de componenta structurală. Pentru diminuarea ratei şomajului sunt necesare investiţii importante în economia reală şi continuarea reformelor structurale în piaţa forţei de muncă.

Americanii cheltuiesc mai mult

În Statele Unite am asistat la o evoluţie predominant favorabilă a indicatorilor macroeconomici comunicaţi vineri, fiind în creşterea probabilitatea scenariului de accelerare a economiei în a doua jumătate a anului curent, după soft-patch-ul din trimestrul II. Spre exemplu, cheltuielile de consum au crescut pentru a 6-a lună consecutiv în aprilie, cu 0,1% mom (ajustat de inflaţie), în timp ce venitul real disponibil al populaţiei s-a majorat pentru a 3-a lună consecutiv în aprilie, tot cu 0,1% mom (ajustat de inflaţie). Raportat la aprilie 2012 consumul a crescut cu 2,1%, în timp ce venitul real disponibil s-a majorat cu 1%. Utilizând mediile mobile de 12 luni se poate observa că ritmul de evoluţie a cheltuielilor de consum continuă să se situeze peste ritmul de evoluţie a venitului real disponibil, deşi gap-ul dintre aceste elemente s-a temperat pe parcursul ultimelor trimestre. Rata de economisire a stagnat la 2,5% – în apropiere de minimele istorice.

Totodată, sentimentul consumatorilor s-a ameliorat în mai, exprimând premise mai bune pentru consumul privat (principala componentă a PIB) în a doua jumătate a anului curent. Indicatorul calculat de Universitatea Michigan a crescut de la 76,4 p. în aprilie la 84,5 p. în mai (nivelul maxim din vara anului 2007). Componenta situaţia curentă s-a majorat de la 89,9 p. în aprilie la 98 p. în mai, în timp ce componenta perspective privind evoluţia pentru următoarele 6 luni a crescut la 75,8 p. (de la 67,8 p.).

Inflaţia în zona euro creşte

În Zona Euro am asistat la o evoluţie nefavorabilă a indicatorilor macroeconomici comunicaţi recent, expresie a continuării procesului de ajustare macro-economică în urma incidenţei valurilor Marii Recesiuni. Inflaţia a accelerat în regiune la 1,4% an/an în mai (de la 1,2% an/an în aprilie), evoluţie determinată de componenta servicii (majorare de la 1,1% an/an, la 1,4% an/an) şi alimente, alcool şi tutun (în urcare de la 2,9% an/an la 3,3% an/an). Componenta core a accelerat la 1,2% an/an în mai, de la 1% an/an în aprilie.

La nivelul pieţei forţei de muncă numărul de şomeri s-a majorat cu 95 mii, la 19,4 milioane în aprilie. Rata şomajului a atins un nou nivel record în regiune (12,2%). Cele mai afectate state de flagelul şomajului sunt cele din flancul sudic: 27% (Grecia), 26,8% (Spania), 17,8% (Portugalia). Pe de altă parte, economiile din grupul core al regiunii prezintă cel mai redus nivel al şomajului: 4,9% (Austria), 5,4% (Germania), 5,6% (Luxemburg). Tinerii continuă să fie categoria cea mai afectată de şomaj (peste 3,6 milioane, rată a şomajului de 24,4%). În Grecia şi Spania rata şomajului în rândul tinerilor se situează la aproximativ 60% (62,5%, respectiv 56,4%), în timp ce în Portugalia şi Italia rata şomajului în rândul tinerilor este de aproximativ 40% (42,5%, respectiv 40,5%). Pe de o parte, acest nivel al şomajului din Zona Euro este determinat de componenta structurală (factori structurali) (după cum se poate nota şi în graficul alăturat).

Pe termen scurt se menţin premise nefavorabile pentru evoluţia climatului din piaţa forţei de muncă, pe fondul persistenţei deviaţiei PIB în teritoriu negativ (evoluţia economiei la un ritm sub potenţial), dar şi a deteriorării potenţialului economic (îndeosebi în flancul sudic al regiunii). Conform previziunilor elaborate, rata şomajului din Uniunea Monetară Europeană ar putea atinge punctul de maximă intensitate abia spre finalul anului curent.

În Germania vânzările din comerţul cu amănuntul au continuat să se contracte în aprilie, cu 0,4% mom, evoluţie cu mult sub estimările pieţei (creştere de 0,2% mom). Practic, consumatorul german devine din ce în ce mai prudent, în contextul propagării crizei datoriilor suverane de la flancul sudic către grupul core al regiunii (fapt reflectat şi de evoluţia indicatorilor din piaţa forţei de muncă – creşterea numărului de şomeri pe parcursul perioadei recente). Raportat la aprilie 2012 vânzările din comerţul cu amănuntul au consemnat un avans de 1,8%.

Totodată, în Italia condiţiile din piaţa forţei de muncă au continuat să se deterioreze în aprilie, pe fondul persistenţei contracţiei economice. Rata şomajului a crescut de la 11,9% în martie la 12% în aprilie – un nou nivel record pentru ultimele decenii. Cea mai afectată categorie sunt tinerii, cu o rată a şomajului de 40,5% în aprilie (nivelul maxim din ultimele 5 decenii).

Indicatorii Chinei se deteriorează

În Asia Pacific am asistat la o evoluţie mixtă a indicatorilor macroeconomici comunicaţi recent, expresie a divergenţei economice la nivelul economiilor din regiune.

În China (a doua economie ca dimensiune din lume) indicatorii PMI au continuat să se deterioreze în mai, exprimând premise de decelerare a economiei pe termen scurt. Spre exemplu, la nivelul industriei prelucrătoare indicatorul PMI calculat de HSBC a scăzut de la 50,4 p. în aprilie la 49,2 p. în mai (exprimând contracţia acestei ramuri a economiei). Totodată, sectorul de servicii a decelerat în luna mai, indicatorul PMI scăzând la 54,3 p. (de la 54,5 p.).

Pe de altă parte, în Japonia investiţiile de capital au continuat să scadă în trimestrul I, însă ritmul de declin s-a temeprat (-3,9% an/an, comparativ cu -8,7% an/an în T4 2012), evoluţie care exprimă premise de stabilizare a economiei în acest an.

De asemenea, în Australia vânzările din comerţul cu amănuntul şi profiturile companiilor au consemnat evoluţii pozitive recent. Comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,2% mom în aprilie (după contracţia de 0,4% mom din martie). Profiturile companiilor s-au majorat cu 3% qoq în T1, după declinul de 0,5% qoq din T4 2012.

Dr. Andrei RĂDULESCU

Senior Investment Analyst

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0