-->

Sondaj Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari: Legea Dării în Plată poate determina o spirală în cascadă a efectelor economice negative

Sondaj Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari: Legea Dării în Plată poate determina o spirală în cascadă a efectelor economice negative

Home-Mortgage-Loans-Product--BlurbUn sondaj derulat în rândul membrilor de către Asociaţia AnaliştilorFinanciar Bancari din România scoate în evidenţă faptul că Legea Dării în Plată (cedarea garanţiei pentru stingerea datoriei faţă de creditor, în forma sa actuală, fără limite de aplicare şi criterii sociale) poate determina un efect negativ asupra creditării prin prisma impredictibilităţii cadrului legislativ şi reducerii drepturilor contractuale şi de proprietate ale creditorului.
67% dintre analiştii chestionaţi consideră că s-ar putea reduce creditarea într-o măsurăsemnificativă datorită restrângerii numărului de clienţi eligibili ori creşterii prudenţei creditorilor. Numai 10% consideră că efectele ar fi minime, deoarece Legea se referă la un număr redus de cazuri de clienţi aflaţi în dificultate financiară.
53% dintre analişti consideră că Legea Dării în Plată produce efecte puternic negative, din punct de vedere macroeconomic, al investiţiilor ori al prosperităţii generale a populaţiei. Pentru 30% dintre analişti efectele estimate sunt moderate, prin prisma încetinirii temporare a unor sectoare economice.
Ȋn viziunea a peste 80% dintre analiştii chestionaţi, rolul disponibilităţii creditării imobiliare asupra populaţiei şi a economiei în general este important, pornind de la calitatea condiţiilor de locuit ale populaţiei, până la efectul de mobilizare macroeconomica (sectorul imobiliar, materiale de construcţii, etc.). Numai 20% dintre analişti consideră componenta de resurse financiare disponibile pentru consum ca fiind mult mai importantă.
Cu toate acestea, 47% dintre analişti consideră că efectele asupra stabilităţii sistemului financiar bancar per ansamblu ar fi moderate, datorita capitalizării puternice a băncilor locale.
43% dintre analişti însă consideră că ar exista pierderi financiare semnificative, cu urmări negative în solvabilitatea unor instituţii private.
50% dintre analiştii chestionaţi se aşteaptă la blocarea pieţei imobiliare şi a sectorului construcţiilor, precum şi la reducerea încrederii consumatorilor. O proporţie egală estimează doar efecte limitate în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare.
Participanţii la sondajul AAFBR au transmis în acelaşi timp comentarii extensive privind proiectul de lege Darea în Plata, în contextul de piaţă actual. Pe baza acestora, Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România doreşte să pună în evidenţă faptul că potenţialele efecte depind semnificativ de forma finală a legii şi de normele metodologice ce vor fi emise pentru aplicarea ei, astfel încât de lege sa beneficieze categoria socială vizată.
Cu toate acestea, incertitudinea care marchează legislaţia primară / secundară face aproape imposibilă vizualizarea unui rezultat probabil, care depinde semnificativ de măsurile prudenţiale ale instituţiilor financiar-bancare şi gestionarea ulterioară a situaţiei.
Situaţia curentă de piaţă este marcată de incertitudine şi neîncredere, ceea ce determină un potenţial disruptiv considerabil, posibil a fi neutralizat numai printr-o abordare metodică şi echilibrată din partea instituţiilor financiar-bancare, cu o monitorizare atentă a evoluţiei reale a riscului transferat către acestea de forma curentă a legii. O abordare necorelată cu riscul real şi fragilitatea realităţii economice actuale, combinată cu o legislaţie vagă, pot genera o spirală de efecte în cascadă cu un rezultat economic final semnificativ negativ.
Dacă măsurile de compensare a riscului adoptate de instituţiile bancare depăşesc posibilităţile populaţiei acestea vor conduce la o încetinire notabilă a creditării, care va genera o scădere a preţului imobilelor. Aceasta va genera, la rândul său, creşterea ratei de abandon a creditului şi va conduce inevitabil la creşterea portofoliului imobiliar al băncilor scos către vânzare, determinând o presiune suplimentară de scădere a preţurilor locuinţelor / materialelor de construcţii, generând astfel un cerc vicios cu efecte asupra întregii economii.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0