Sprijinul acordat de FEI și UniCredit pentru IMM inovatoare din Europa Centrală și de Est a crescut la 1 miliard de euro

Sprijinul acordat de FEI și UniCredit pentru IMM inovatoare din Europa Centrală și de Est a crescut la 1 miliard de euro

  • Mobilizarea de noi fonduri, în valoare de 500 de milioane de euro, pentru sprijinirea companiilor inovatoare din nouă țări din regiunea Europei Centrale și de Est,
  • Fondurile vor fi alocate prin intermediul a nouă bănci locale și șase companii de leasing,
  • Se estimează că 1.300 de IMM-uri vor beneficia de acest sprijin.

Fondul European de Investiții (FEI) și UniCredit au convenit să majoreze fondul de garantare InnovFin pentru IMM-uri. Scopul este acela de a îmbunătăți accesul la finanțare pentru întreprinderile inovatoare, de dimensiuni mici și mijlocii, precum și companiile cu capitalizare medie din nouă țări. În baza noului acord, UniCredit va putea acorda finanțare suplimentară în valoare de 500 de milioane de euro, prin intermediul celor nouă bănci și șase entități de leasing ale sale din Europa Centrală și de Est, către companii inovatoare din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Astfel, IMM-urile și companiile cu capitalizare medie din aceste țări vor avea acces în total la 1 miliard de euro, prin intermediul rețelei extinse a UniCredit din regiunea Europei Centrale și de Est.

Tranzacția beneficiază de sprijin din partea programului Horizon 2020, a Programului Cadru al UE pentru Cercetare și Inovație și a Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS) – care sunt componentele majore ale Planului de Investiții pentru Europa.

Băncile din Bosnia și Herțegovina și respectiv Serbia, precum și compania de leasing din Serbia vor beneficia de sprijin sub forma unei garanții acordate de FEI și susținute de programul Horizon 2020. În același timp, acordurile de garantare cu băncile și companiile de leasing din Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Slovenia vor fi susținute de FEIS, pilonul financiar al Planului de Investiții pentru Europa.

“Această a doua majorare a tranzacției umbrelă cu UniCredit dovedește cooperarea de succes dintre FEI și UniCredit. Pe mai departe, sperăm ca prin valorificarea relației noastre să dezvoltăm împreună modalități eficiente de sprijinire a celor care au nevoie, pentru a ne atinge astfel obiectivele politice. Acest lucru este cu atât mai important când abordăm lacunele de pe piețele din regiunea CEE” a declarat Lilyana Pavlova (foto), Vice-Președintele BEI.

“Acordul semnat astăzi va majora portofoliul total de la 500 de milioane de euro la 1 miliard de euro, în beneficiul a aproximativ 1.300 de IMM-uri și companii cu capitalizare medie de mici dimensiuni. Această creștere este o dovadă a angajamentului FEI și UniCredit de a extinde accesul la finanțare pentru IMM-urile care își desfășoară activitatea în Europa Centrală și de Est” a completat Alessandro Tappi, Chief Investment Officer al FEI.

“În ultimii opt ani, UniCredit a lansat în regiunea CEE peste zece inițiative în cooperare cu FEI, cu o capacitate totală de peste 1,7 miliarde de euro, printre care inițiativele JEREMIE, RSI, Inițiativa pentru IMM-uri, COSME, Facilitatea de microfinanțare, Facilitatea EDIF a Băncii Mondiale, Fondul Fondurilor în cadrul FEADR, Programul pentru Ocupare și Inovare Socială (EaSI) și Fondul de garantare InnovFin pentru IMM-uri. Aceste instrumente sunt deja utilizate în proporție de mai bine de 50%, în beneficiul a peste 5.000 de clienți din regiune.

Datorită Fondului de garantare InnovFin pentru IMM-uri, peste 350 de clienți au primit deja asistență pentru dezvoltarea de proiecte inovatoare. Odată cu dublarea liniei de finanțare umbrelă la 1 miliard de euro, vom putea sprijini și mai multe IMM-uri inovatoare din țările CEE, oferindu-le acces mai facil la finanțare și contribuind la sprijinirea economiilor locale. De asemenea, aceasta colaborare subliniază angajamentul nostru de a ne deservi clienții din regiunea Europei Centrale și de Est” au completat Gianfranco Bisagni și Niccolò Ubertalli, Co-CEO Commercial Banking UniCredit CEE.

Tranzacția reflectă angajamentul UE de a lansa rapid inițiative concrete menite să accelereze tranzacțiile de creditare și garantare care pot impulsiona crearea de locuri de muncă și creștere în Uniunea Europeană.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0