Ștefan Musgociu, Specialist Business Development & Marketing, Bursa de Valori București: Orice situație de criză aduce și oportunități

Ștefan Musgociu, Specialist Business Development & Marketing, Bursa de Valori București: Orice situație de criză aduce și oportunități

Autor: Coralia Popescu

La nivelul buselor din Uniunea Europeană, pandemia a generat în primul trimestru scăderi fără precedent, pentru BVB căderea fiind de aproape 24%, pe fondul întreruperii activității în numeroase sectoare ale economiei românești. Din discuțiile purtate de specialiști ai Bursei de la București cu diverse companii locale rezultă că, cu toate șocurile generate de Covid 19, în următoarele luni vom mai vedea societăți accesând piața de capital, prin vânzarea de obligațiuni sau chiar de acțiuni. Inclusiv  în situații de criză profundă, când alte surse de finanțare se contractă, bursa poate crea oportunități pentru oamenii de afaceri care au ochi să le vadă. Acesta este mesajul care se desprinde din interviul realizat de revista noastră cu reprezentantul BVB, Ștefan Musgociu.

 

Cum a reacționat BVB în perioada de început a crizei declanșate în România de pandemia de Coronavirus?

Toate piețele de capital din Uniunea Europeană au înregistrat scăderi la finalul primului trimestru din acest an după ce pandemia de Coronavirus a condus la sistarea activității în mai multe sectoare economice. Piețele de capital au mai traversat perioade de criză în trecut, însă amplitudinea și viteza de corecție raportate la maximele atinse anterior au fost fără precedent. Una dintre cele mai severe crize de sănătate publică a trimis în teritoriu negativ toți indicii principali ai burselor din Uniunea Europeană. De exemplu, în rândul principalelor piețe europene, situația de la finalul primului trimestru arăta astfel: indicele DAX (Germania) înregistra -25%, indicele CAC 40 (Franța) -26%, FTSE MIB (Italia) -27%, IBEX 35 (Spania) -29%. În regiunea Europei Centrale și de Est, scăderile au fost de 28% în Ungaria și de 30% în Polonia. Indicele BET al Bursei de Valori București (BVB) a scăzut cu 23,6% la sfîrșitul primului trimestru.

La nivelul BVB, am reușit să îndeplinim rolul fundamental al Bursei, chiar și în această situație excepțională existentă la nivel internațional în care au fost sistate multe activități economice, și am oferit investitorilor posibilitatea de a avea acces la lichiditățile investite în active mobiliare, într-o perioadă în care nevoia de resurse a crescut semnificativ. S-a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de importantă este funcția socială și economică pe care o îndeplinesc piețele bursiere reglementate.

Chiar dacă indicatorii economici și macroeconomici pentru România sunt încă buni, este nevoie de măsuri economice fără precedent ca amploare și extindere astfel încât redresarea activităților economice să nu fie pusă sub semnul întrebării. Ne vom putea forma o imagine mai clară a impactului COVID-19 asupra economiei după ce va fi reluată activitatea multora dintre companiile care au apăsat frâna sau doar au ridicat piciorul de pe accelerație în această perioadă. Dar, cel mai important este ca toate companiile să înțeleagă că bursa este un canal continuu al capitalului, astfel că orice firmă serioasă poate găsi finanțare și, odată cu aceasta, vine și o disciplină numită Guvernanță Corporativă, al cărui scop este dezvoltarea sănătoasă a business-ului și o imagine mai bună în fața potențialilor finanțatori, parteneri de afaceri și clienți.

 

Ce condiții de listare pe Piața Principală trebuie să întrunească o companie interesată de  diversificarea surselor sale de finanțare atrase prin intermediul BVB?

Piața Principală are o serie de condiții ceva mai restrictive față de piața AeRO în privința listării, însă acestea sunt tot pentru a oferi companiilor un ajutor în găsirea celor mai bune metode de a-și identifica investitori. Așadar, pentru Piața Principală, o companie trebuie să aibă capitaluri proprii sau o valoare de piață de minimum 1 milion de euro, un free-float de 25%, adică 25% din acțiunile sale să fie în portofoliile unor investitori care le-ar putea tranzacționa în orice moment, societatea să fie activă de minimum 3 ani, iar situațiile financiare să fie întocmite conform IFRS.Totuși, dacă managementul unei companii consideră că aceste condiții sunt prea restrictive, se poate încerca oricând o listare pe piața AeRO, unde condițiile sunt mai relaxate, respectiv o valoare de piață sau capitaluri proprii de minimum 250.000  euro, un free-float de 10% sau să fie 30 de acționari; în ceea ce privește vechimea companiei, aceasta să fie de cel puțin 1 an, iar situațiile financiare trebuie să  fie întocmite conform RAS.

 

Cât de mult contează la reușita unei emisiuni de obligațiuni corporative, de exemplu,  relația companiei interesate de finanțare cu organisme financiare internaționale, precum BERD să spunem?

Investitorii instituționali precum BERD sunt considerați ”investitori ancoră”, întrucât insuflă celorlalți investitori o mai mare încredere atunci când intră într-o astfel de tranzacție sau sunt deja în acționariatul unei companii care decide să atragă finanțare. Astfel de investitori internaționali se implică în dezvoltarea unei companii, inclusiv pe partea de Guvernanță Corporativă, fiind vectori importanți în dezvoltarea unei societăți, atât prin know-how-ul pe care-l aduc reprezentanții lor în firmele unde sunt acționari, cât și prin imaginea pe care o dobândește o societate care ajunge să aibă un astfel de investitor în acționariat.

 

Ce a reprezentat anul 2019 pentru BVB, în comparație cu perioada anterioară, dacă e să ne referim la instituții financiare bancare  și nebancare locale?

Început sub auspiciile OUG 114, care la finalul lui 2018 a șters într-o zi tot câștigul dintr-un an, 2019 se preconiza a fi unul foarte sumbru. Totuși, pesimismul a început să se disipe odată cu o serie de clarificări și discuții pe tema efectelor ordonanței, astfel că bursa a revenit pe o linie ascendentă, susținută și de dividendele pe care companiile listate începeau să le anunțe. Anul 2019 a adus la BVB un maxim istoric în ceea ce privește numărul de companii care au decis să apeleze la atragerea de finanțare din piața de capital. Un număr de 17 companii au obținut finanțare de la investitori prin emisiuni de obligațiuni, suma atrasă ajungând la peste 4,8 miliarde lei (puțin peste 1 miliard de euro). Sumele au variat între 400.000  euro și 500 milioane euro. Acest canal de finanțare complementar finanțării bancare a trezit și interesul companiilor din domeniile bancar și al instituțiilor financiare nebancare. Astfel, anul trecut, șapte entități din ambele segmente menționate au apelat la atragerea de finanțare de la investitorii la bursă, iar rundele de finanțare au variat între aproape 800.000 euro și 200 milioane euro. A fost vorba de patru bănci și trei companii de leasing.

 

Companie Sumă atrasă
Alpha Bank 200 milioane euro
BCR 600 milioane lei
BT Leasing Transilvania IFN 40 milioane euro
Autonom Services 20 milioane euro
Idea Bank 5 milioane euro
Patria Bank 5 milioane euro
Capital Leasing IFN 3,7 milioane lei

Interesul pentru obligațiuni a fost vizibil mai ridicat anul trecut atât din partea companiilor care au dorit să atragă finanțare, cât și a investitorilor, care sunt întotdeauna dispuși să investească în entități cu perspective serioase de dezvoltare. Chiar dacă în cazul obligațiunilor vorbim de costuri de finanțare ceva mai ridicate decât cele din sectorul bancar, trebuie să luăm în calcul că obligațiunile oferă o multitudine de avantaje companiei care decide să emită obligațiuni, iar printre acestea menționăm flexibilitatea în ceea ce privește plata principalului (fie în tranșe, fie doar la scadență), dar și cadența cu care este plătită dobânda, aceasta putând fi lunară, trimestrială, semestrială sau anuală. Așadar, managementul fiecărei companii decide cum îi este mai convenabil să ramburseze principalul și chiar cum să plătească dobânda, astfel încât să nu fie afectat cash-flow-ul. Un alt avantaj pe care-l oferă obligațiunile este rostogolirea datoriei, adică dacă se optează pentru rambursarea principalului la scadență, compania poate derula o nouă rundă de finanțare prin obligațiuni pentru a atrage banii necesari pentru plata principalului din prima rundă de finanțare prin obligațiuni. De asemenea, costurile de finanțare pot fi diferite la a doua emisiune de obligațiuni. Un alt beneficiu pe care obligațiunile îl conferă firmei care le emite este posibilitatea de a converti obligațiunile în acțiuni, fie la scadență, fie la anumite momente din perioada de viață a obligațiunilor, în funcție de decizia companiei.Totodată, trebuie avut în vedere că finanțarea prin emisiuni de obligațiuni aduce o diversificare a surselor de finanțare și oferă companiilor emitente de obligațiuni o mai mare stabilitate. Am putea concluziona că obligațiunile sunt unul dintre cele mai maleabile instrumente de finanțare existente pe piața de capital și, totodată, pot fi un prim pas al unei companii la bursă, astfel încât aceasta să se obișnuiască cu cerințele pieței pentru ca, ulterior, să încerce și listarea acțiunilor.

 

Cum apreciați prima emisiune de obligațiuni a companiei de leasing financiar BT Leasing, considerată de specialiști o premieră pe piața de capital din România?

Finalul anului trecut a adus la BVB obligațiunile BT Leasing Transilvania IFN, care s-au evidențiat prin valoarea importantă, de 40 milioane euro, precum și prin faptul că este a doua societate din Grupul Financiar Banca Transilvania care atrage finanțare de la investitori pe piața de capital, după Banca Transilvania (care de la listare, în 1997, până în 2019 a atras de pe bursă peste 5 miliarde lei). Banii au fost atrași de BT Leasing prin două emisiuni de obligațiuni, una de 21,5 milioane euro și a doua de 18,5 milioane euro. Ambele emisiuni au dobândă variabilă, calculată în funcție de indicatorul Euribor la 6 luni, la care se adaugă 1,75% p.a. în cazul primei emisiuni și, respectiv, 2% p.a. în cazul celei de-a doua emisiuni, în ambele situații fiind vorba de o plată semestrială a dobânzii. Dacă în cazul primei emisiuni vorbim de o maturitate de 5 ani, cea de-a doua are maturitate de 6 ani. Este o sumă importantă, iar runda de finanțare a fost încheiată rapid, ceea ce evidențiază unul dintre pilonii importanți ai pieței financiare, anume încrederea. Vorbim despre încrederea investitorilor în compania care a emis obligațiunile, în intermediarul care a asistat BT Leasing în atragerea rundelor de finanțare și în grupul din care face parte compania emitentă. Banca Transilvania este de altfel o poveste de succes românească care a crescut utilizând constant mecanismele și beneficiile oferite de piața de capital pentru dezvoltare, inclusiv finanțarea prin emisiuni de obligațiuni și acțiuni.

 

Cum comentați un alt debut pe piața reglementată a BVB – cel reprezentat de Autonom Services, jucător independent de marcă pe piețele de leasing operațional și rent-a-car din România?

Accesul la acest „capital răbdător”, cum putem numi finanțarea prin obligațiuni, a suscitat și interesul Autonom Services, care a atras recent 20 milioane euro de la investitori de pe piața de capital, tot printr-un plasament privat, la o dobândă de 4,5% pe an, plătibilă anual. Prin realizarea emisiunii de obligaţiuni, unul dintre obiectivele specifice ale Autonom Services constă în creșterea maturităţii medii a finanţărilor atrase, astfel încât, dată fiind maturitatea de cinci ani a obligațiunilor, scadenţa medie a finanţărilor atrase să crească substanţial, în acord cu durata medie de patru ani a contractelor de leasing operaţional, principala categorie de servicii prestată. Alte două obiective se referă la asigurarea finanţării creşterii organice a afacerii de leasing operaţional şi rent-a-car și la posibile achiziții de companii.

Era natural ca obligațiunile Autonom Services să vină pe Piața Principală în primul rând datorită valorii rundei de finanțare. Pentru a atrage runde de finanțare de ordinul zecilor de milioane de euro, intermediarul și compania emitentă trebuie să se adreseze și investitorilor instituționali, precum fonduri de investiții sau de pensii, iar acest tip de investitori sunt direcționați prin reglementările lor interne sau chiar prin legislație să investească doar în instrumente financiare listate pe o piață reglementată, respectiv pe Piața Principală. Pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare, preponderent investesc investitorii de retail și unele fonduri de investiții care au această posibilitate prin reglementările lor interne, însă aici vorbim de sume ceva mai mici, nu de ordinul zecilor de milioane de euro.

Un alt exemplu de instituție financiară nebancară prezentă anul trecut pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare este Capital Leasing, care a atras de la investitori 3,7 milioane lei, printr-o emisiune de obligațiuni cu maturitate de 3 ani și o dobândă fixă de 8,9% pe an, plătibilă semestrial. Finanțarea a fost atrasă printr-un plasament privat, fondurile fiind utilizate pentru dezvoltarea și implementarea unui nou produs financiar: factoring intern cu regres.

 

Dacă privim în istoric, pe plan național și internațional, în condiții de criză, care trebuie să fie rolul Bursei în susținerea mediului de afaceri, a economiei în general?

Bursa este, după cum se știe, un mecanism prin care banii trec de la investitori la companii, de la cei care dispun de fonduri pentru investiții către cei care au nevoie de acestea pentru dezvoltare. Bursele au jucat și joacă un rol foarte important în viața oricărei economii dezvoltate, oferind această oportunitate atât pentru companii, cât și pentru investitori. Inclusiv în momente în care alte canale de finanțare s-au contractat, bursa a oferit în continuare acces la finanțare, fiind locul unde cererea se întâlnește cu oferta, iar prețul investiției și al finanțării sunt descoperite și formate într-un mod transparent.

 

În ce măsură credeți că activitatea  BVB va fi în continuare influențată de condițiile dificile  care afectează în prezent mediul economic internațional și local?

Din discuțiile pe care le avem cu diverse companii, suntem convinși că anul acesta vom mai vedea societăți accesând piața de capital, fie prin vânzarea de obligațiuni sau chiar de acțiuni. Într-adevăr, contextul actual generat de pandemie și implicațiile pe care aceasta le va avea la nivel economic sunt greu de cuantificat la acest moment, însă istoria ne-a demonstrat că orice situație de criză aduce cu ea și oportunități, iar bursa a fost dintotdeauna un mecanism de susțenere a companiilor, chiar și în momente în care alte surse de finanțare s-au contractat. Un manager atent la oportunități poate lua în calcul atragerea de finanțare de pe piața de capital pentru achiziția altor jucători sau chiar să accelereze investiții în dezvoltare. Astfel de momente sunt foarte importante în dezvoltarea companiilor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0