Transelecrtica anunță finalizarea procesului de retehnologizare a Stației Electrice de Transformare 220/110 kV Iaz

Transelecrtica anunță finalizarea procesului de retehnologizare a Stației Electrice de Transformare 220/110 kV Iaz

Compania Naționalã de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA își respectã angajamentele și implementeazã proiectele de modernizare a infrastructurii naționale de transport al energiei electrice, prin investiții importante pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate energeticã și a întãririi rezilienței și adecvanței rețelei. În acest sens, Compania a marcat, joi, 30 martie 2023, în prezența Secretarului General Adjunct al Guvernului, Lucian Rusu, precum și a autoritãților locale, finalizarea procesului de retehnologizare a Stației Electrice de Transformare 220/110 kV Iaz (județul Caraș-Severin), cu o investiție de aproximativ 62 de milioane de lei, din fonduri proprii.

Lucrãrile, desfãșurate pe durata a 46 de luni și executate de Asocierea Siemens Energy SRL – ELECTROGRUP SA, au prevãzut înlocuirea echipamentelor existente cu echipamente și tehnologii performante de ultimã generație și aducerea instalațiilor la un nivel de siguranțã și fiabilitate corespunzãtor zonei, contribuind la creșterea calitãții serviciului de transport al energiei electrice. Astfel, Stația Iaz a fost dotatã cu echipamente noi care au crescut gradul de eficiențã a activitãții de exploatare și au redus consumurile specifice de energie și emisiile poluante în conformitate cu prevederile legislative aferente și reglementãrile energetice generale impuse de ANRE.  Necesitatea implementãrii rapide a acestui proiect investițional de modernizare și retehnologizare s-a realizat ținând cont de vechimea stației Iaz, care a fost pusã în funcțiune încã din anul 1975.

Stația Electricã de Transformare 220/110 kV Iaz reprezintã un nod de conexiune în cadrul SEN prin liniile de 220 kV racordate, fiind un obiectiv important pentru funcționarea sistemului electroenergetic și pentru alimentarea cu energie electricã din zona de vest a țãrii.

Lucian Rusu, Secretar General Adjunct al Guvernului: „Este important sã nu uitãm cã investițiile în infrastructura de transport al energiei electrice trebuie sã fie prioritizate la fel ca infrastructura rutierã, având o influențã directã asupra siguranței naționale și a dezvoltãrii economice. Mai mult, dacã în urmã cu peste 20 de ani, discutam doar despre rolul Transelectrica în Sistemul Energetic Național, astãzi discutãm despre o poziție integratã în rețeaua europeanã. Salut așadar eforturile Transelectrica pentru tranziția cãtre o digitalizare a proceselor din stații. Vã doresc sã finalizați cât mai multe investiții, pentru cã ele reprezintã dovezi palpabile cã, pentru Guvernul României, infrastructura energeticã reprezintã unul dintre elementele importante de repornire a motoarelor economiei”.

Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA: „Pentru realizarea unei infrastructuri de transport al energiei electrice moderne și digitale, compatibile cu standardele și politicile europene din domeniul energie-mediu privind îndeplinirea proceselor de eficiențã energeticã, Transelectrica menține un ritm investițional alert în vederea dezvoltãrii rețelei prin derularea unor proiecte strategice cu impact la nivel național. Implementarea unor investiții de tipul celei realizate în Stația Iaz, ne aduce tot mai aproape de îndeplinirea țintelor asumate la nivel european privind tranziția energeticã pe termen mediu și lung. Compania și-a asumat prin Planul de Dezvoltare pe 10 ani programe complexe de retehnologizare și modernizare a stațiilor electrice de transformare al cãror rol este de a optimiza funcționarea Sistemului Electroenergetic Național. Retehnologizarea acestei stații și aducerea instalațiilor la un nivel de siguranțã și fiabilitate corespunzãtor zonei din punct de vedere energetic, prin utilizarea tehnicii actuale existente pe plan mondial, susține angajamentul serios asumat pentru investiții și pentru modernizare. În urmãtoarea perioadã, ritmul de dezvoltare a companiei în zona de investiții va fi aproape dublu”.

Compania deruleazã un plan ambițios de dezvoltare a rețelei pe 10 ani, aprobat pentru perioada 2022-2031, care include un program amplu de investiții, în valoare de aproximativ 7,1 miliarde de lei.

În prezent, 59 de stații electrice de transformare gestionate de operatorul național de transport sunt modernizate și retehnologizate, 14 în curs de retehnologizare, iar alte 8 stații urmeazã sã intre în primul proces de retehnologizare, în urmãtoarea perioadã. În paralel, se aflã în pregãtire trecerea la urmãtorul nivel de retehnologizare și modernizare pentru o bunã parte a celor deja retehnologizate.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0