Transylvania College, școala internațională britanică din Cluj-Napoca, își extinde activitatea și înființează o secție de liceu bilingvă, româno-engleză

Transylvania College, școala internațională britanică din Cluj-Napoca, își extinde activitatea și înființează o secție de liceu bilingvă, româno-engleză

Transylvania College, școala internațională britanică din Cluj-Napoca, înființează, începând din anul școlar 2024-2025, o secție de liceu bilingvă, româno-engleză, cu profil umanist, specializarea științe sociale, potrivită pentru elevii români care doresc să susțină la finalul liceului examenul de bacalaureat românesc. Școala va organiza o primă sesiune de examene pentru admitere pe 10 și 11 iunie.

„România nu mai este o Cenușăreasă. Noi credem că nu mai este nevoie ca absolvenții noștri să plece să studieze în străinătate. Acesta este și motivul pentru care deschidem această linie românească de studiu și în liceu. România este o opțiune la fel de bună ca orice țară din Europa în care ei să studieze și să rămână să trăiască și vrem ca fiecare elev să poată urma o școală de calitate, indiferent unde alege să își continue studiile universitare”, explică Diana Vancea, director Transylvania College, singura școală internațională din regiune acreditată BSO (British School Overseas „școală britanică ce funcționează peste hotare”) care oferă un traseu educațional complet, de la creșă  până la liceu.

Înființată în 1993, Transylvania College este acreditată Cambridge pentru a susține examinări internaționale IGCSE (International General Certificate of Secondary Education), A-Levels și BSO. De asemenea, este membru în rețeaua internațională Round Square, International Schools Association, Global Connections și G30, ceea ce creează extraordinare oportunități de colaborare între cele mai bune școli internaționale, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Până anul acesta, Transylvania College oferea curriculum-ul național românesc pentru educația preuniversitară, de la clasele pregătitoare până la terminarea gimnaziului, și curriculum-ul național al Marii Britanii și al Țării Galilor, pentru linia internațională, la clasele primare până la liceu, inclusiv.

Din septembrie 2024, Transylvania College își extinde activitatea, deschizând, pe linia românească, câte o  clasă bilingvă: a IX-a, a X-a și a XI-a, fiecare cu câte 20 de locuri, urmând curriculum român-englez, alături de cele 50 de locuri oferite pentru fiecare clasă echivalentă de pe linia internațională. Taxa anuală pentru Liceul bilingv este de 42.000 de lei, iar pentru Liceul Internațional Cambridge, de 68.000 de lei.

„Principala diferență față de oferta școlilor de stat este dată de modul în care sunt îmbinate elemente din curriculum-ul românesc cu elemente din cel britanic. În ofertă se vor regăsi discipline ce acoperă programa pentru examenul de bacalaureat, predate în limba română: matematică, limba română, istorie, geografie, abilități digitale. În plus, elevii vor putea alege să studieze economie, sociologie sau business, care vor fi predate în limba engleză, pe baza unui curriculum îmbogățit român-englez. Orarul va include, de asemenea, ore în limba română de chimie, fizică, biologie, fiecare având componente experimentale inspirate din curriculum-ul britanic. Și arta sau sportul se vor regăsi în orar”, spune Anca Rusu, director de înscrieri la Transylvania College.

Admiterea pe linia românească presupune susținerea a trei teste scrise la matematică, limba română și limba engleză, acestea fiind concepute de profesori de specialitate din Transylvania College, pe baza programei naționale, și vor fi susținute la sediul școlii din Cluj-Napoca, Aleea Băișoara 2A. Ca și condiții suplimentare pentru admitere, elevii înscriși trebuie să fi avut în clasa a VIII-a, minimum 8, mediile la limba română și la limba engleză, și minimum 7, media la matematică.

Prima sesiune de examene pentru admitere va fi organizată pe 10 și 11 iunie, la aceasta putând participa elevi din orice școală din România care finalizează gimnaziul în anul școlar 2023-2024. Pentru a se înscrie, părinții pot trimite un mesaj la inscrieri@transylvania-college.ro cu următoarele informații: numele complet al elevului, școala frecventată în prezent și localitatea, data nașterii elevului/elevei. Orice alte informații cu privire la elev care pot contribui la conturarea profilului candidatului (participare în competiții, o pasiune anume, motivația pentru a studia la Transylvania College) vor fi luate în considerare. 

În cazul în care rezultatele la testele de admitere sunt satisfăcătoare și restul condițiilor sunt îndeplinite, elevului i se va confirma condiționat înscrierea în clasa a IX-a la Transylvania College. Condiția finală este ca la Evaluarea Națională elevul să obțină minimum 8, la proba de limba română, și minimum 7, la proba de matematică.

„După examenele pe care le organizăm intern și la care candidații trebuie să se prezinte fizic, elevii care obțin rezultatele dorite vor avea confirmată înscrierea în liceul nostru chiar înainte de susținerea probelor de Evaluare Națională. Rezultatele de la Evaluarea Națională vor fi luate în considerare ca și criteriu suplimentar, elevii primind inițial o ofertă condiționată, urmând modelul admiterii la universitățile din străinătate”, explică Anca Rusu.

Transylvania College continuă să ofere și linia internațională de studiu, lansată în 2010, unde predarea se realizează exclusiv conform curriculum-ului național al Marii Britanii. Elevii ambelor linii educaționale vor putea participa în mod echitabil la toate programele extracurriculare ale școlii, astfel că și elevii din secția bilingvă se vor bucura de oportunitățile oferite de mediul internațional al școlii. De asemenea, toți elevii din liceu beneficiază de acces la programe de dezvoltare personală, programe de orientare în carieră și program de practică profesională. Cu toții vor putea să se implice, împreună, în echipele școlii, lansate și coordonate de către elevi: debate, robotică, jurnalism, ecologie, explorare și voluntariat, educație financiară. 

Un alt avantaj este dat de faptul că o parte dintre examenele internaționale care vor fi susținute de către elevii de pe linia britanică vor putea fi susținute și de către elevii din secția bilingvă, pentru a obține certificate internaționale la disciplinele respective. Este vorba despre gestiunea afacerilor, economie sau sociologie care vor fi studiate în limba engleză, conform curriculum-ului britanic. În plus, elevii vor putea susține teste de competență lingvistică la limba engleză și limbile străine studiate în liceu, care sunt recunoscute atât național, cât și internațional.

„Elevii care aleg sa se înscrie la secția bilingvă română-engleză vor putea opta, ca și colegii lor de pe linia britanică, pentru înscrierea la o universitate din România sau din străinătate, aplicația în acest caz fiind bazată pe rezultatele la examenul de bacalaureat. Avantajul față de elevii de la o școală de stat este dat de faptul ca absolvenții Transylvania College își vor crea pe 

parcursul liceului un portofoliu bogat de activități extracurriculare, inclusiv stagii de practică profesională. Din experiența avută până acum cu absolvenții de pe linia internațională britanică, avem convingerea că toți absolvenții noștri se vor adapta cu mare ușurință la statutul de student și la rigorile universităților din țară sau din străinătate”, adaugă Diana Vancea.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0