Un acționar Electromontaj S.A. cere schimbarea conducerii în urma unor suspiciuni de fraudă. Compania răspunde printr-un drept la replică

Un acționar Electromontaj S.A. cere schimbarea conducerii în urma unor suspiciuni de fraudă. Compania răspunde printr-un drept la replică

Un acționar al Electromontaj S.A., companie controlată de Dragoș Bilteanu, solicită dezbaterea pe ordinea de zi a Adunării Generale din 28/29 mai 2024 a revocării membrilor actualei conduceri și inițierea procedurilor de acțiune în răspundere împotriva acestora. Cererea are la baza acuzații privind încheierea unor contracte păguboase, care au prejudiciat societatea cu minim 3.000.000 euro. Beneficiarii acestor tranzacții sunt companii afliliate sau controlate tot de familia Bilteanu.
Membrii Consilului de Administrație al Electromontaj S.A. sunt acuzați că au luat decizii care au prejudiciat Societatea, unii aflându-se în conflict de interese determinat de legăturile dintre acționariatul Electromontaj și cel al companiilor beneficiare ale tranzacțiilor. În prezent, administrarea companiei este asigurată de Mihai Caunii – președinte CA, Ionuț Dragoș Bilteanu – vicepreședinte CA și membrii Nicoale Ghergus, Ciprian Lăduncă și Mihai-Andrei Ionescu.
Documentele publicate pe site-ul companiei fac referire la o serie de tranzacții imobiliare ce au prejuduciat Electromontaj S.A. în favoarea unor societăți deținute sau apropiate lui Dragoș Bilteanu. Astfel, sunt identificate terenuri ce au fost înstrăinate la prețuri mult sub valoarea de piață, acestea fiind ulterior revândute către Kaufland România și Lidl România. Prejudiciul estimat se ridică la peste 3.000.000 EURO, acționarul solicitând, de asemenea, și efectuarea unei analize financiar-contabile care să determine valoarea totală a pagubelor generate de aceste tranzacții.
În motivarea cererii de acțiune în răspundere împotriva administratorilor se menționează și o serie de achiziții ale Electromontaj S.A. de la companii controlate de familia Bilteanu, respectiv Agam Development SR.L., afiliat Mora Capital S.A. – acționarul majoritar al Electromontaj. Achizițiile s-au derulat în perioada 2022-2023 și depășesc 5 milioane de EURO, iar actionarii reclamă lipsa de transparență a conducerii, care se adaugă suspiciunilor de prejudiciere, mai ales că aceste tranzacții au fost încheiate între persoane afiliate.
Electromontaj este unul dintre cei mai mari constructori de rețele electrice de înaltă tensiune din țară și principalul furnizor de servicii ale transportatorului național de curent electric – Transelectrica. Compania se află sub controlul lui Dragoș Bilteanu din iulie 2020, când acesta a achiziționat prin intermediul H4L Development pachetul majoritar de acțiuni ale Societății.
Dragoș Bilteanuu a fost mai fost cercetat, din 2014, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire cu rea-credinţă a creditului sau bunurilor societăţii și manipularea pieţei de capital. Instanța a decis, în 2019, condamnarea să la 3 ani de închisoare cu suspendare, în urmă încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției privind fapte similare celor reclamate de actionarii Electromontaj S.A.

DREPT LA REPLICĂ

“Electromontaj SA este o societate comercială cu capital privat 100% românesc, cu activitate de peste 70 ani în domeniul energetic, specializată în proiectarea și construirea de linii și stații electrice de medie și înaltă tensiune.

Electromontaj SA derulează cele mai mari proiecte în domeniul energetic pe piața românească, fiind lider pe piața construcțiilor energetice din România si are, de asemenea, proiecte în domeniul energetic în întreaga lume în țări precum Finlanda, Olanda, Iordania, Cipru, Grecia, UAE, Republica Moldova. Activitatea Electromontaj SA este organizată în Sucursale răspândite pe tot teritoriul României, cât și în Sucursale externe, având pentru activitatea de producție și unităţi de producţie proprii localizate în Bucureşti (Fabrica de Stâlpi Zincați si Stația de Încercări pentru Stâlpi) şi în Câmpina (Fabrica de Cleme și Armături).

Electromontaj SA este o societate pe acțiuni , cu capitalul social la 31.12.2023 de 60.900.000 RON. subscris si varsat in intregime. capital materializat in 203.000 actiuni detinute de 753 actionari, din care 749 actionari persoane fizice și 4 actionari persoane juridice. din care la sfârșitul anului 2023 un singur acționar deținea peste 50% din capitalul social.

Conform prevederilor legii 31/1990, fiecare membru al Consiliului de Administrație este numit de acționari, asigurându-se diversitatea, independența, urmărindu-se creșterea completivității și dezvoltarea societății. 

Președintele Consiliului de Administrație este și președintele Adunării Generale a Acționarilor, conform prevederilor Legii 31/1990 și a Actului constitutiv. 

Conform prevederilor Legii 31/1990, Actul constitutiv și contractul de administrare conțin prevederi pentru evitarea conflictului de interese. La alegerea acestuia se are în vedere cunoașterea CV-ului acestora, acționarii efectuând un control și o verificare a competențelor candidaților pentru funcția de administrator.

Consiliul de Administrație își desfășoară activitatea în conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare. 

În ceea ce privește evaluarea performanței celui mai înalt organ de guvernare, Consiliul de Administrație întocmește un raport anual către Adunarea Generală a Acționarilor care se discută în ședință și este supus aprobării.

Activitatea companiei și inclusiv a Consiliului de Administrație al Electromontaj SA este auditată de o terță societate, independentă, pentru a asigura corectitudinea și respectarea tuturor prevederilor legislative în vigoare. 

Activitatea Consiliului de Administrație este, de asemenea, transparentă, prin publicarea tuturor documentelor care atestă orice inițiativă a acestuia, pe website-ul companiei ( https://electromontaj.ro/actionariat/). 

Consiliul  de Administrație nu decide nicio tranzacție în numele acționariatului fără a respecta regulamentul de funcționare a societății și fără a respecta legislația în vigoare. 

În același timp, orice acționar  are dreptul de a iniția orice procedură legală sau de dezbatere a acțiunilor Consiliului de Administrație, pentru a-și susține punctul de vedere în ceea ce privește cele de mai sus, iar Consiliul de Administrație al societății Electromontaj actionează în conformitate cu regulamentul de funcționare și cu legislația în vigoare pentru a clarifica aspectele ce i se aduc la cunoștință, în fața tuturor acționarilor. 

În tot acest context, Electromontaj SA nu poate permite distorsionarea și manipularea tendențioasă a adevărului prin speculații menite a afecta buna reputație a companiei. 

Pentru clarificarea situației menționate în articolul publicat de publicația Piatafinanciara.ro menționăm că niciuna dintre faptele arătate în Cererea acționarului menționat în articol nu au fost demonstrate de un terț ca fiind dezavantajoase pentru societatea Electromontaj sau ilicite, acestea fiind în acest moment doar un punct pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale Ordinare a Acționarilor Societății Electromontaj SA convocată pentru data de 28/29 mai 2024, ședință care la data publicării articolului nu a avut încă loc. 

De asemenea, în continuarea clarificării, arătăm cu date concrete situația acțiunilor inițiate de acționarul menționat contra Electromontaj SA:

  1. Dosar nr. 41738/3/2018 – acționarul solicită în instanță plata sumei de 1.365.277 RON către Electromontaj reprezentând despăgubiri aferente perioadei 1.07.2016 – 12.11.2019 pentru revocarea fără justificare a acestuia din funcția de membru al Consiliului de Administrație al Electromontaj SA, precum si plata cheltuielilor de judecată.

Cererea a fost respinsă definitiv prin hotărârea civilă nr.878/2022 din data de 12 aprilie 2022, de către Înalta Curte de Casație și Justiție Secția a II-a Civilă.

  1. Dosar nr. 20304/3/2017 – acționarul solicită în instanță plata sumei de 2.704.619,28 RON  către Electromontaj reprezentând drepturi (beneficii) neachitate acestuia aferente perioadei 1.01.2015 – 20.05.2016, precum si plata cheltuielilor de judecată.

Cererea a fost respinsă definitiv prin hotărârea civilă nr.1918/2020 din data de 13 octombrie 2020, de către Înalta Curte de Casație și Justiție Secția a II-a Civilă.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0