UniCredit: Inflaţia va rămâne sub ţinta BNR în 2016 şi 2017

UniCredit: Inflaţia va rămâne sub ţinta BNR în 2016 şi 2017

UniCredit se aşteaptă ca 2016 să fie un nou an bun pentru agricultură, cu preţuri la alimente la nivele foarte mici, conform ultimei prognoze lansate de această instituţie bancară. Pentru luna august, UniCredit previziona o inflaţie de -0,3%, contracţie condusă de sectoarele non-alimentar şi de servicii. Datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică indică insă, o rată anuală a inflaţiei de -0,2% în luna august.

UniCredit se aşteaptă că, la sfârşit de 2016 şi în 2017, preţurile la petrol să crească din cauza unui deficit semnificativ de aprovizionare în a doua jumătate a anului viitor. Chiar dacă aceste presiuni vor rezulta în preţuri mai mari pentru produsele non-alimentare din Romania, inflaţia ar trebui să rămână sub ţinta BNR pentru 2016-2017, se mai arată în comunicatul UniCredit.

unicredit-mica

Previziuni privind contul curent

UniCredit estimează ca România va înregista un deficit de cont curent de 2,9 miliarde euro în primele luni şapte luni ale anului, în urcare de la 2,5 miliarde previziune la şase luni.

Cel mai mare driver de deficit rămâne soldul bunurilor de comerţ deoarece importurile de mărfuri continuă să depăşească exporturile. Creşterea rapidă a vînzărilor cu amănuntul ( +11.7% creştere anuală în iulie) a fost susţinută în principal de importuri, care au urcat cu 5,8%, rată anuală, potrivit pognozei la sapte luni. În contrast, exporturile (de plus 2,9% rata anuală) îşi găsesc răspunsul în acumularea de riscuri geopolitice în regiune, după cum se observă şi un ritm modest de expasiune în Zona Euro.

Producţia industrială

UniCredit se aşteaptă ca producţia industrială să anunţe o creştere de 1,8% , rată anuală în iulie, în urcare de la 1,1% în iunie.

Chiar dacă producţia industrială a fost lipsită de factori  precum cererea externă în ţările non-euro, încrederea în acest sector rămâne înfloritoare în iulie, se mai arată în comunicatul UniCredit. Indicele de încredere al Comisiei Europene a rămas în general stabil în iulie (0,8 puncte versus 1 punct cu o lună anetrioară), punctează drept argument UniCredit. 

Ce mai fac Finanţele

Ministerul de Finanţe, reiterează UniCredit, va organiza două licitaţii săptămâna aceasta: una de 1 miliard de lei în emisiuni cu titluri de stat cu scadenţă la un an şi o alta, de 500 de milioane de lei, în obligaţiuni de stat cu maturitate la 4,5 ani.

UniCredit se aşteaptă la un succes al licitaţiilor lansate de statul român. Banca apreciează că începutul de septembrie ar trebui să acopere nevoia de lichidităţi a băncilor şi că sentimentul investitorilor ar trebui să rămână favorabil ordinelor de plată pentru trezoreria statului.

 

up date:

Ministerul Finanţelor a avut dificultăţi la licitaţia de titluri de stat de luni, 12 septembrie, pentru obligaţiunile cu scadenţa în 2024. Statul a atras doar 235 milioane lei, adică mai puţin de jumătate din suma programată, la un randament mediu anual în creştere la 2,74%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0