UNSAR: despăgubiri de peste 40 milioane lei plătite în urma fenomenelor meteo extreme din această vară

UNSAR: despăgubiri de peste 40 milioane lei plătite în urma fenomenelor meteo extreme din această vară

Fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente în România. Astfel, doar pentru acoperirea daunelor cauzate de aceste riscuri înregistrate în perioada martie – august 2021, Membrii UNSAR au plătit despăgubiri în valoare de peste 40,5 milioane lei. Dintre acestea, cea mai mare pondere au avut-o riscurile de viitură, vijelie, furtună, ploi torențiale și tornade – pentru care au fost plătite despăgubiri de peste 23,3 milioane lei, dintre care 11,3 milioane lei au fost achitate în baza polițelor de asigurare dedicate persoanelor fizice, iar diferența în baza polițelor destinate companiilor.

Catastrofele produc anual pagube costisitoare în România, însă ele pot fi preluate  printr-o asigurare care acoperă inclusiv riscurile de dezastre naturale. Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale pentru Reducerea Dezastrelor Naturale, UNSAR subliniază încă o dată importanța existenței unor soluții de protecție împotriva acestor riscuri.

„Prin potențialul lor distructiv, cutremurele, alunecările de teren, inundațiile, tornadele sau incendiile ucid mii de oameni în întreaga lume și pot provoca distrugeri importante construcțiilor civile și industriale. Refacerea acestora presupune costuri semnificative în fiecare an, care pot fi acoperite de către o poliță de asigurare”, a precizat Adrian MARIN, Președinte UNSAR.

Există însă și vești încurajatoare: peste 66% dintre români declară că în cazul în care ar avea loc o catastrofă (dezastru natural) ar ști cum ar trebui să procedeze, în timp ce procentul în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 36-50 ani este chiar mai ridicat, de 72%, arată studiul “Percepția românilor față de asigurările de locuințe, realizat recent de IRES la solicitarea UNSAR.

Asigurătorii din România plătesc anual despăgubiri de zeci de milioane de lei doar pentru fenomenele meteo extreme. Astfel, polițele facultative de locuințe oferă o acoperire completă, pentru întreaga valoare a unui imobil. Acestea pot fi încheiate doar în baza unei asigurări obligatorii PAD, care acoperă 3 riscuri catastrofale – cutremur, inundații și alunecări de teren, a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0