Valeriu Stoica: „Mi-am asumat două proiecte de antreprenoriat în zona privată”

Valeriu Stoica: „Mi-am asumat două proiecte de antreprenoriat în zona privată”

Interviu cu Valeriu Stoica, Founding Partner, Stoica & Asociaţii – Attorney at Law

Am avut onoarea şi plăcerea să îl cunosc pe domnul avocat Valeriu Stoica încă de acum vreo două decenii. Era încă un lider politic important în noua şi fragila noastră democraţie. S-a retras din politica militantă, dar îşi păstrează convingerile liberale, de nuanţă conservatoare, şi crede că ţara noastră are nevoie de un partid liberal puternic, dar şi de un partid de stânga cu adevărat european, apt să înfrunte marile provocări naţionale, europene şi globale. Tocmai pentru că este liberal, şi-a asumat şi două proiecte de antreprenoriat în zona privată: întemeierea, consolidarea şi dezvoltarea societăţii de avocaţi STOICA & Asociaţii şi Societatea AVINCIS Vinuri. Aflăm din interviul pe care a avut amabilitatea să-l dea revistei noastre, câteva dintre ideile domniei sale privind avocatura de business şi, foarte interesant, despre drumul refacerii României după comunism, un drum despre care spune că este „mai lung decât drumul lui Moise prin pustie”.

Putem spune, cred, că avocatura de business a cunoscut o evoluție mai mult decât satisfăcătoare atât din punct de vedere al profesiei, cât și din punct de vedere al afacerii. Cum a fost anul 2017 pentru piața avocaturii de business din România și ce va urma în 2018?

Deși, îndeobște, avocatura de business e înțeleasă ca avocatură de consultanță, în realitate ea include și reprezentarea în litigii. Este ideal ca serviciile de consultanță să prevină posibilitatea apariției litigiilor în afaceri, dar acest ideal nu este niciodată atins; cele mai mari litigii, prin miza lor economică, sunt cele născute în zona de business. Iată de ce întreprinzătorii, mici și mari trebuie să aibă la dispoziție servicii juridice de excelență, atât în consultanță, cât și în litigii.

În timp ce serviciile juridice de consultanță sunt dependente de ciclurile economice, cu fluxuri și refluxuri periodice, serviciile juridice de reprezentare au o mai mare stabilitate în ceea ce privește volumul lor. Unele servicii juridice cresc în perioadele de avânt economic (de exemplu, serviciile juridice având ca obiect finanțările, achizițiile, fuziunile proiectele imobiliare și de infrastructură etc.), altele în perioadele de criză economică (insolvență, restructurări corporatiste etc.). Societatea noastră de avocați are avantajul unui foarte puternic departament de litigii, astfel încât a fost și este mai puțin dependentă de ciclurile economice.

Cum a fost anul 2017 pentru Casa de avocatură ”Stoica & Asociații” și ce vă propuneți pentru viitorul apropiat?

Ca urmare a specificului structurii serviciilor noastre avocațiale, estimăm că anul 2018 va fi cel puțin la fel de bun ca anul 2017. Vom urma trendul crescător al serviciilor de consultanță și în acest an, mai ales prin identificarea unor proiecte care sunt cerute în industria bancară, în industria farmaceutică, în domeniul energiei și în industria telecomunicațiilor.

Ca partener fondator al Casei de avocatură ”Stoica & Asociații”, vă numărați printre cei 7 avocați români din Hall of Fame Legal 500. Cât de greu cântărește această nominalizare pentru dvs., pentru afacerea Casei pe care ați fondat-o acum peste 22 de ani?

Recunoașterea națională și internațională a valorii profesionale este rezultatul performanțelor care au la bază mai multe decenii de muncă. Desigur, această recunoaștere consolidează încrederea clienților în societatea noastră de avocați.

Sunteți printre firmele cu un mare număr de femei avocat, mai exact 22 din 35, iar  6 parteneri sunt femei. Credeți că avocatura de business este o profesie care se potrivește foarte bine femeilor?  Care ar fi atuurile domniilor lor?

Ponderea femeilor și a bărbaților în cadrul societății de avocați STOICA & Asociații nu e diferită față de același tip de pondere în ansamblul profesiilor juridice: aproximativ 70% femei, 30% bărbați. Creșterea ponderii feminine în profesiile juridice este rezultatul firesc al structurii pe sexe din facultățile de drept. Sunt zece parteneri în societatea noastră de avocați, din care 4 bărbați și 6 femei, deci procentajul feminin e chiar mai mic decât cel din ansamblul profesiilor juridice. Profesia de avocat oferă un spațiu de afirmare și multe satisfacții, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, indiferent dacă e vorba de serviciile juridice de consultanță sau de cele de reprezentare în litigii. Avem în societatea noastră femei care sunt foarte bune la bară și bărbați care sunt foarte performanți în consultanță. În general, nu cred că se poate face o diferențiere de aptitudini pe sexe în niciuna din profesiile juridice.

Directoarele juridice internaționale vă consideră drept un „litigator foarte reputat”, recunoscut atât pentru structura dvs. academică, cât și pentru experiența de consultant. Unde, când și cu ce ocazie credeți că ați atins un maxim de performanță profesională?

Din fericire nu există un plafon de performanță profesională. Există mereu resurse pentru creșterea competenței și pentru sporirea abilităților în prestarea serviciilor avocațiale, fie în domeniul consultanței, fie în domeniul litigiilor. Încerc în fiecare zi să ating un maxim de performanță profesională. Fiecare proiect, fiecare litigiu au o anumită „cheie” care deschide ușa pentru rezolvarea tuturor problemelor. Găsirea și folosirea inteligentă și eficientă a acestei „chei” este adevărata performanță profesională în fiecare caz. Acesta este spiritul societății de avocați STOICA & Asociații.

La finele anului trecut, baroul Dolj v-a decernat Premiul „Avram Iancu” pentru anul 2017. A existat și un laudatio interesant la momentul festiv, prin care a fost remarcată activitatea dvs. profesională deosebită, rezultatele remarcabile în planul jurisprudenţei, doctrinei şi în cel al operei de legiferare, întru respectarea ideii călăuzitoare din testamentul Eroului Naţiunii Române, potrivit căreia “luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunei.” Vă leagă ceva anume de Oltenia?

Soția, care este gorjeancă și via de la Drăgășani, pe Dealul Dobrușa. În plus, chiar dacă rădăcinile mele sunt pe malul stâng al Oltului, m-am considerat întotdeauna oltean, întrucât am apreciat întotdeauna perseverența, inventivitatea și eficiența oltenilor. Pot spune și eu, ca Ion Minulescu: „Sunt cel din urmă strop de vin/Din rustica ulcică de pământ/Din care au băut pe rând/Cinci generații de moșneni,/Cei mai de seamă podgoreni dintre olteni,/Strămoșii mei care-au murit cântând/Oltule, râu blestemat/Ce vii așa tulburat”.

Ce părere aveți, ca jurist avizat, despre noul Regulament de Protecție a Datelor Personale (GDPR)? Cum credeți că vor reacționa organizațiile din România, mediul de afaceri, la noile prevederi și sancțiuni de o strictețe și duritate nemaiîntâlnită?

Societatea de avocați STOICA & Asociații a pregătit din vreme pachete de servicii avocațiale pentru clienții noștri, pentru a asigura aplicarea prevederilor GDPR. Prin înțelegerea spiritului și literei acestui Regulament se poate evita sau, cel puțin, diminua șocul intrării sale în vigoare și pot fi prevenite încălcările a căror sancționare este, într-adevăr, de o gravitate fără precedent. Dreptul la protecția datelor personale este un drept fundamental al omului, din perspectivă europeană, respectiv un drept al personalității, din perspectiva Codului civil, ceea ce justifică asprimea sancționării faptelor prin care acest drept ar fi încălcat, dar există riscul aplicării arbitrare a sancțiunilor. Nu este suficient ca mediul de afaceri să fie pregătit pentru aplicarea Regulamentului, este necesar ca și Autoritatea competentă să dispună de specialiști cu înaltă calificare în domeniu.

Unele voci din PNL au afirmat în repetate rânduri că ar fi extrem de benefică ”reactivarea” unor foști lidei ai partidului. Evident, printre acești fruntași vă numărați și dvs. Ați fi dispus să reveniți în ”politica mare” într-un moment de confuzie pe care îl traversează România?

Nu cred în liderii politici „reîncărcați”. Am spus de mai multe ori că mi-am atins de multă vreme limita incompetenței în politică. În luna octombrie 2003 mi-am dat demisia din Parlament și de atunci nu am mai ocupat nicio funcție publică, iar în primăvara anului 2012 m-am retras din politica militantă. Deși decizia mea de a mă retrage de pe scena politică este irevocabilă, nu am refuzat niciodată să împărtășesc din experiența mea politicienilor care cred că sfaturile mele le-ar putea fi de folos. Nu sunt de acord cu cei care afișează o atitudine de dispreț sau chiar de scârbă față de politică. Democrația constituțională nu poate rezista fără participarea cetățenilor și fără activitatea partidelor. România are nevoie de partide puternice, moderne, pragmatice, racordate la regulile jocului politic european și global. Îi încurajez pe cei tineri să intre în politică, să se înscrie în partide, de dreapta sau de stângă, să creeze masa critică pentru reformarea acestora și pentru a asigura României un alt tip de leadership, indispensabil pentru păstrarea identității noastre naționale. Desigur, îmi păstrez convingerile liberale, de nuanță conservatoare, dar țara noastră are nevoie și de un partid de stânga cu adevărat european, apt să înfrunte marile provocări naționale, europene și globale.

Nu foarte multă vă cunoaște și în postura de antreprenor, ca producător al vinurilor Avincis din Drăgășani. Ați intrat în acest business din pasiunea pentru vin sau pentru a respecta tradiția familiei soției, care a cumpărat în 1927 cele 40 de hectare de vie? Cât de complicat este să ai succes pe piața românească a vinurilor de calitate?

Tocmai pentru că sunt liberal, am crezut că nu este suficient să afirm în politică ideile liberale, mai ales sub aspectul consolidării instituțiilor specifice democrației constituționale, ci mi-am asumat și două proiecte de antreprenoriat în zona privată: întemeierea, consolidarea și dezvoltarea societății de avocați STOICA & Asociații și Societatea AVINCIS Vinuri. În ambele proiecte am format echipe de profesioniști valoroși, întreprinzători, inteligenți, pasionați și eficienți. Ambele proiecte sunt și școli de formare profesională, iar echipele dedicate fiecărui proiect sunt apte să răspundă provocărilor prezentului și celor ale viitorului. Fiecare membru al echipei este foarte important, iar solidaritatea noastră este premisa succesului. Mă bucur că am fost însoțit în ambele proiecte de specialiști de mare valoare, între care se numără și soția mea, Cristiana Irinel Stoica și fiica mea, Andreea-Irina Micu.

De ce credeți că nu găsește România nici după aproape 30 de ani de postcomunism drumul corect către prosperitate și pace socială?

Pentru că regimul comunist a fost mai distrugător decât un război mondial. În anul Centenarului este bine să ne amintim că, după Primul Război Mondial, în urma căruia am împlinit idealul național, război care s-a desfășurat doi ani chiar pe teritoriul nostru, am reușit să reconstruim țara în zece ani, astfel încât economia noastră se număra printre primele zece țări europene. Deși au trecut aproape trei decenii de la prăbușirea comunismului, urmele lui se văd încă în mai toate orașele și satele țării. Distrugerea spiritului de întreprindere și a sentimentului proprietății este paguba uriașă produsă de comunism. Drumul refacerii acestui spirit și acestui sentiment este mai lung decât drumul lui Moise prin pustie. Avem însă datoria să străbatem acest drum.

Mihai Săndoiu

Cristian Pavel

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0