Viaţa de după Brexit: apel la stimuli monetari, oportunităţi şi îngrijorări în mediul investiţional

Viaţa de după Brexit: apel la stimuli monetari, oportunităţi şi îngrijorări în mediul investiţional

Banca Centrală a Marii Britanii are nevoie să acţioneze „prompt şi viguros” pentru a stimula economia şi pentru a spori încrederea, a declarat economistul-şef al instituţiei, Andrew Haldane, citat de reuters.com. Aceasta este prima declaraţie pe care oficialul Băncii Angliei o lansează după referendumul de luna trecută, când britanicii au decis să părăsească Uniunea Europeană.

brits

Andrew Haldane crede că Banca Centrală avea nevoie să vină cu un pachet de măsuri de relaxare a politicii monetare reciproc-complementare” pentru şedinţa din 4 august când se va stabli noua dobândă de referinţă. Recent, Banca Centrală a Marii Britanii a surprins pieţele după ce a decis să nu reducă dobânda-cheia, în ciuda aşteptărilor exprimate de investitori.

Andrew Haldane are însă, îndoieli în privinţa eficienţei politicii monetare de a stimula cererea din moment ce ratele dobânzilor sunt deja aproape de zero, mai scrie reuters.com. Economistul-şef al Băncii Angliei a afirmat că se aşteaptă ca economia britanică să încetinească semnificativ în trimestrele următoare, dar că nu vede o prăbuşire.

Subiectul Brexit se regăseşte zilnic pe paginile principale ale site-urilor de renume în sfera economică de mai bine de trei luni. Bloomberg.com vine, astăzi, cu exemplul unui investitor indian din zona de lux care vede o mare oportunitate de afaceri în urma deciziei britanicilor de a părăsi blocul comunitar. Două produse la Brexit-ului par să fie în avantajul miliardarului din India: prăbuşirea lirei la cel mai mic nivel al ultimilor 30 de ani şi îngrijorările privind o posibilă prăbuşire a pieţei de lux din Marea Britanie.

Dacă unii investitori caută deja oportunităţi din Brexit, pieţele par mai degrabă îngrijorate. Tot bloomberg.com scrie că piaţa titlurilor de stat crede şi acum că Brexit-ul este de rău augur.

Persoanele care au investit în titluri de stat cu maturitate la 10 ani ar trebui să vadă situaţia pe termen lung, scrie Bloomberg. Valoarea bond-urilor depinde de ce ceea ce băncile centrale vor face cu ratele de dobândă pe termen scurt pentru următoarea decadă. Toate informaţiile venite din spectrul economic se reflectă însă, în aria bond-urilor. Partea bună este că, momentan, investitorii văd un risc scăzut de neplată şi de inflaţie scăpată de sub control.

Pe data de 30 iunie, la o săptămână după referendumul din UK, titlurile de stat cu randament pe 10 ani au pierdut 0,5% puncte procentuale, o mişcare uriaşă în lumea datoriilor suverane. Titlurile de stat şi alte obligaţiuni europene guvernamentale au scăzut cu 0,14-0,30 puncte procentuale. Bloomberg.com apreciază că, pe piaţa obligaţiunilor, este prea devreme să existe relaxare.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0