Volksbank Romania a câştigat un nou proces privind conversia creditului din CHF în RON la cursul istoric

Volksbank Romania a câştigat un nou proces privind conversia creditului din CHF în RON la cursul istoric

Mai bine mai târziu decât niciodată: instanţele din România încep să trateze normal, fără a se sensibiliza la isteria francului şi arată rând pe rând că o conversie la curs istoric nu poate exista decât în visele unor avocaţi care profită de orice pentru a câştiga imagine (şi nu în ultimul rând, bani). Dovadă: Volksbank România a câştigat un nou proces privind conversia creditului din CHF în RON la cursul istoric, Judecătoria Miercurea Ciuc motivând că cererea clientului privind conversia creditului din CHF în RON la cursul valutar din data acordării creditului este inadmisibilă, în condiţiile în care clientul a avut posibilitatea oricând să solicite băncii conversia creditului său, în baza articolului 4.3 din contract. Cu toate acestea, clientul nu a solicitat niciodată băncii conversia creditului său din CHF în RON sau orice altă valută.
În dosarul 3751/258/2014 instanţa apreciază că, potrivit contractului de credit – art. 4.2, banca avea dreptul, dar nu şi obligaţia, să convertească în lei creditul acordat în cazul în care cursul valutar fluctua cu peste 10% faţă de momentul acordării creditului. Mai mult decât atât, clientul a beneficiat de tratament egal, acesta având posibilitatea de a solicita oricând conversia creditului său din CHF în orice altă monedă conform art. 4.3 din contractul de credit.
Prin decizia pronunțată, Judecătoria Miercurea Ciuc “consideră că, din moment ce reclamantul (n.n. clientul) nici nu a încercat să solicite băncii convertirea monedei în condiţiile chiar mai favorabile decât de la art. 4.2, nu suntem în faţa unei clauze abuzive. Acest capăt de cerere este inadmisibil, restituirea creditului urmând a fi efectuată în aceeaşi monedă în care s-a acordat, indiferent de creşterea sau scăderea valorii banilor, riscul fiind acceptat de ambele părţi ale contractului. “
Instanţa mai notează că “nici banca nu are posibilitatea de a converti moneda creditului în lei la cursul de schimb de la data acordării creditului, ci la cursul de schimb de la data efectuării conversiei, posibilitate care este prevăzută şi pentru reclamant”.
De asemenea, la solicitarea adresată de către client instanței, ca aceasta să constate că Banca “s-ar îmbogăți nejustificat de pe urma rambursării creditului în moneda în care a fost acordat”, instanța a precizat faptul că profitul băncii îl constituie dobânzile încasate, rambursarea împrumutului, conform legii, în moneda în care a fost acordat neaducând niciun beneficiu material băncii.
Hotărârea poate fi atacată cu recurs.
Amintim că, la finalul lunii noiembrie, Curtea de Apel București s-a pronunțat favorabil băncii într-un proces, soluţionat definitiv, între Volksbank România şi un client care cerea conversia monedei creditului tot la cursul istoric (nr. dosar 948/98/2014). Instanţa a stabilit atunci că un credit în valută nu poate fi convertit la cursul din data acordării, întrucât potrivit principiului nominalismului monetar, consfinţit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de către client. Menţionăm faptul că, în dosarul de la Curtea de Apel Bucureşti, contractul dintre Bancă şi client nu includea clauzele 4.2, respectiv 4.3, de conversie a creditului din CHF în RON.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0