Piaţa asigurărilor agricole creşte cu 10% anual

asigurari14

Piaţa asigurărilor agricole înregistrează prime brute subscrise de circa 100 milioane de lei şi o rată anuală de creştere de circa 10%, având potenţial de dezvoltare în anii urmatori datorită investiţiilor în agricultură, a declarat Maria Ghiţă, consilier de specialitate în cadrul Asirom, la cea de-a treia ediţie a Forumul Naţional de Agricultură organizat de Finmedia.

“70-80% din daune sunt  provocate de grindina şi furtună iar ponderea asigurărilor în funcţie de sezon este de circa 60% pentru culturile de toamnă şi 40% pentru cele de primavară”, a declarat Ghiţă.

Reprezentanta Asirom a aratat că piaţa asigurărilor agricole se va dezvolta în următorii ani datorită investiţiilor în agricultura românească şi dezvoltării rurale, care ar putea genera noi potenţiali clienţi.

„Posibilitatea accesării creditelor pentru investiţii în agricultură va stimula evoluţia pozitivă a acestui segment de asigurări. Multe dintre proiectele de finanţare sunt condiţionate de o protejare a investiţiilor, fie că este vorba despre utilaje, spaţii de depozitare, exploataţii agricole sau ferme de animale, fapt ce duce la impulsionarea asigurarilor agricole”, a spus Ghiţă.

Reprezentanta Asirom a arătat că marea majoritate a exploataţiilor agricole nu deţin utilaje agricole şi echipamente de irigaţii.

Din suprafata arabila a României, aproape 53% sunt ferme cu dimensiuni de pâna în 10 ha, circa 14% sunt ferme cu dimensiuni cuprinse între 10 ha şi 100  ha, iar 34% sunt ferme care deţin teren arabil cu o suprafaţă de peste 100 ha.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 4