25 de ani de telecomunicații mobile

25 de ani de telecomunicații mobile

Finmedia şi revista “Piaţa Financiară” a organizat pe 8 iunie 2022, la Hotel Ramada North, Sala Diamond 2, un eveniment de excepţie: marcarea unui sfert de veac de la lansarea primului serviciu de telefonie mobilă digitală din România. Telefonia mobilă a cunoscut un parcurs impresionant, începând cu 15 aprilie 1997 când şi-a început activitatea primul operator GSM din România, MobiFon, operând sub marca Connex. Pe parcursul celor 25 de ani, piaţa românească a mai găzduit servicii de telefonie mobilă sub alte mărci: SunTel (Telefonica), Cosmorom (Romtelecom), Zapp (Inquam), Cosmote (OTE) şi DigiMobil (RCS & RDS).

Piaţa locală de telefonie mobilă este una dintre cele mai dinamice de pe continent, cu toate că a intrat aproape ultima în această zonă, iar valoarea globală a pieţei locale de telefonie mobilă a atins în 2021, peste 1,2 miliarde euro, cu 18,54 milioane de conexiuni 3G, 4G și 5G, reprezentând 87,5% din totalul de 19,9 milioane de conexiuni active la internet mobil din țara noastră și 21,2 milioane de cartele SIM active de telefonie mobilă.
Printre temele dezbătute s-au regăsit: Tehnologia 5G – cum deblocăm implementarea tehnologiei în România, Planuri strategice în domeniul comunicațiilor, Stadiul și accesarea fondurilor de dezvoltare, Parteneriatele Public – Privat, Convergența serviciilor, Comunități inteligente între 5G și LoRaWAN, Provocări pe linia de cybersecurity, Cum optimizăm tehnologiile verzi cu tehnologiile din comunicații, Extinderea rețelelor în mediul rural la nivel național, Servicii financiare moderne – interconectarea dintre comunicațiile mobile și mediul financiar și Implemetarea serviciilor de comunicații digitale în alte industrii. Iată câteva declarații interesante relevate pe parcursul evenimentului nostru.

Marius Viorel Poșa, Subsecretar de Stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
Pandemia ne-a prins pe toți fără un speach pregătit: a trebuit să improvizăm. Ea a accelerat ceea ce ne așteptam să se întâmple pas cu pas. Lucrurile intră ușor, ușor pe făgașul normal, coerent, fie că vorbim de PNRR sau Licitațiile 5G. Avem un parteneriat articulat din ce în ce mai bine între stat și privat, bazat pe un dialog capabil să livreze. Iar acesta e viitorul!

Alexandru Petrescu, ex Ministru al Comunicațiilor
În România cele două legi care setează cadrul de reglementare si de implementare a 5G sunt: Legea 163/2021 (stabilește modalitatea autorizării furnizorilor de tehnologie, echipamente utilizate în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național precum si in cele de comunicatii electronice 5 G) și Codul Comunicatiilor (reglementează perioada de acordare licențe, printre multe alte elemente de politica de reglementare).
Codul, după ce decizia Curții Constitutionale va fi publicată în MO, va trebui să meargă din nou în Parlament pentru adoptare în forma agreată în urma deciziei Curții Constituționale. Sper că acest cod va trece în această sesiune parlamentară, pentru că România avea obligativitatea transpunerii acestuia până în dec 2020. ”Strategia nationala 5G a fost adoptata în 2019, în mandatul meu de ministru.
La nivel european, Comisia Europeana a adoptat un plan de acțiune 5G pentru Europa în 2016 pentru a asigura implementarea timpurie a infrastructurii 5G în toată Europa. Obiectivul planului de acțiune a fost să înceapă lansarea serviciilor 5G în toate statele membre ale UE până cel târziu la sfârșitul anului 2020. În continuare, sugerează o dezvoltare rapidă pentru a asigura o acoperire 5G neîntreruptă în zonele urbane și de-a lungul principalelor căi de transport până în 2025.
Noul cod european de comunicații electronice și planul de acțiune 5G sunt strâns legate: ambele au drept scop stimularea competitivității industriei europene. Ambele vor sprijini implementarea și adoptarea rețelelor 5G, în special în ceea ce privește atribuirea la timp și disponibilitatea spectrului radio, condiții mai favorabile pentru implementarea celulelor mici sau probleme sectoriale care împiedică implementarea anumitor servicii, stimulente pentru investiții și condiții-cadru favorabile.
Rămân optimist ca redesenarea cadrului legislativ in domeniu va crea premisele unei licitații de succes pentru acordarea licențelor de spectru 5G și o diseminare de succes a noilor tehnologii de conectivitate in spectrul digital.

Bogdan Iana, Vice-președinte ANCOM
Legea din 1996 a deschis drumul telecomunicațiilor mobile. Ea a făcut posibilă eliberarea celor două licențe de comunicații mobile, în condițiile în care eram întârziați față de Europa. Un alt moment impotant a fost eliminarea monopolului Romtelecom, la 1 ianuarie 2003. Aș mai menționa și licitațiile 3G din 2003 și 2005 care au permis migrarea către date. În fine, în 2012 am avut prima licitație cu adevărat profesionistă, pentru că ceea ce avusesem până acolo au fost *concursuri de frumusețe).

Valerian Vreme, ex Mininstru al Comunicațiilor
Am trăit cu toții evoluția acestei frumoase industrii: e ceva trăit, palpabil. Merită subliniat că succesul industriei se datorează în mare parte reglementării și faptul că cei ce s-au ocupat de la nivel politic de domeniu nu i-au încurcat pe specialiști în ceea ce aceștia au avut de făcut. Astfel operatorii au putu concura și contribui la formarea uneia dintre cele mai performante piețe din Europa.

Lorian Vintilă, Senior Account Director, ZTE România
Cuvântul de ordine al momentului este INVESTIȚIA. Trebuie să creem un cadru instituțional optim pentru ca marile companii din China să vină și să investească în România. Noi, la ZTE, avem un plan acre vede România ca un hub regional, un loc central unde să aducem linii de asamblare, să afcem producție. Trebuie să urmăm exemplul Turciei unde marii operatori din telecom au investit peste 100 de milioane de dolari. Numai noi am creat peste 2500 de locuri de muncă noi.

Vlad Doicaru, Public Affairs & Government Relations Director, Huawei
Am contrubuit serios la reducerea tarifelor în telefonia mobilă din România oferind echipamente foarte bune al prețuri și mai bune. Aceasta s-a văzut și în pandemie. Suntem în românia de multă vreme: în 2003 am aplicat pentru o licență test 3G. Am adus în premieră mondială în 2009 tehnologia SDR ce permitea pe același echipament și 2G și 3G, ulterior și 4G și 5G. În 2019 am făcut primul concert cu hologramă cu ajutorul tehnologiei 5G.

Dorin Odiațiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director, Orange România
Am asistat practic la toate licitațiile din piață, de la 2G până la ceea ce va urma în curând și numim 5G. Ca o constantă, toate au fost bine organizate și nu au ridicat probleme precum în alte state. Ce nu mai e constant: în primul rând faptul că la 2G licitația a fost organizată direct de Minister pe când la 5G va fi vorba de un departament dintr-un minister. În al doilea rând a evoluat și percepția privind competența. Partajarea era de neconceput la 2G, apărea ca o posibilitate îndepărtată la 3G și mai apropiată la 4G pentru ca la 5G să fie o certitudine.

Dragoș Preda, Director General, SNR, Secretar de Stat pentru Telecomunicații 2020-2021
Noi, la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. (RADIOCOM), prospectăm reţeaua LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) – o tehnologie promiţătoare, dezvoltată pentru a depăşi provocările aplicaţiilor IoT. LoRaWAN are o arhitectura asemănătoare cu cea a reţelelor celulare, însă este o alternativă la conectivitatea celulară de tipul 2G sau 3G în proiectele în care este necesară o acoperire mai mare şi transferul unui volum mic de date către dispozitive cu o autonomie energetică crescută. Acest tip de reţea răspunde unor cerinţe esenţiale în proiectele IoT: comunicare bidirecţională, securitate completă, mobilitate şi servicii de localizare. Gândim că înfiinţarea unei reţele naţionale LoRaWAN a Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii S.A. este soluţia pentru multe dintre provocările cu care se confruntă creearea comunităţilor inteligente, pentru că locuitorii acestora să beneficieze de o calitate a vieţii crescute, prin îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii.

Codruț Săvulescu, Senior Director Ran Operations for Europe, Mavenir
Conceptul de 5 G e privit atât cu o doză de curioziatte cât și cu o oarecare teamă. El ne scoate din zona de confort, ne obligă să învățăm ceva nou. E o răspântie care în telecomunicații e de la bine spre mai bine. 5G are nevoie de o rețea, iar pentru aceasta există MANEVIR. Noi venim cu o arhitectură mai nouă, mai agilă, mai performantă.

Ionel Crăciun, Business Development & Commercial Lead, Vantage Towers Romania
Avem încă bariere în ceea ce privește sharingul în piața de telecomunicații. 5G vine la pachet cu obligativitatea acestui sharing, pentru că eforul de investițional e uriaș. Ceea ce vedem noi azi ca dezvoltare e nimic pe lângă ce va urma. Azi vedem un turn sau două într-un cartier sau localitate. Am construit în 25 de ani circa 15000 de turnuri. Pentru 5G avem niște cifre care sunt în măsură să sperie: ANCOM vorbește de 80000 de turnuri pe o singură rețea! Când construiești un turn avem un paradox: clientul vrea, avem bani însă cel mai greu e să obțin o autorizație de construcție.Modul în care funcționăm în România e rudimentar!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0