A sosit şi ziua referendumului. Pro sau contra Brexit?

A sosit şi ziua referendumului. Pro sau contra Brexit?

Britanicii votează astăzi dacă rămân sau nu în blocul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene. Este o zi decisivă pentru economia Europei, pentur cea mondială, şi pentru Europa în ansamblul ei.

vot UK

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7 dimineaţa şi se vor închide la ora 22.00, ora Marii Britanii, când va începe şi numărătoarea voturilor, anunţă bloomberg.com. Primele rezultate sunt aşteptate la miezul nopţii din Gibraltar şi insulele Scilly, iar la jumătate de oră distaţă din Sunderland şi Newcastle. Ultimele rezultate sunt aşteptate mâine dimineaţă, în jur de ora 7.00.

Aproximativ 46. 499.000 de britanici sunt împuterniciţi să participe la vot, un record pentru Marea Britanie, după cum anunţă bbc.com.

Este al teilea referendum naţional din istoria Marii Britanii şi vine după o comapanie de patru luni între cele două tabere: „Leave” şi Remain”.

Pe hârtia de vot, se regăseşte următoarea întebare: „Ar trebui Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene sau ar trebui să părăsească Uniunea Europeană?”

Tabăra care obţine mai mult de jumătate din toate voturile exprimate este considerată învingătoare.

Cea mai mare preocupare este legată de o turbulenţă a pieţelor în lumea înttreagă în cazul ieşirii din UE. Un sondaj realizat ieri de Opinium şi citat de marketwatch.comon a sugerat că şanşele unui Brexit sunt, statistic, echivalentul unei aruncări de monedă.

Incertitudinea a pus presiune pe indicele S&P 500 care a pierdut 0,17%, dar şi pe indicele Dow Jones Industrial Average care a scăzut cu 0,27%.

Presa internaţională reaminteşte astăzi şi cum s-a ajuns la acest referendum. Totul a pornit în urma unei promisiuni făcute de premierul britanic, David Cameron, anul trecut în campania electorală pentru alegerile parlamentare. David Cameron, preşedinte al Partidului Conservator, s-a angajat, atunci, ca, în cazul în care câştigă alegerile, să organizeze un referendum privind apartenenţa ţării la blocul comunitar. A fost modul său de a răspunde nemulţumirilor unor parlamentari din propriul său partid, dar şi ale partidului antieuropean UKIP. David Cameron le-a spus politicienilor: „Este timpul ca poporul britanic să-şi spună cuvântul. Este timpul să rezolvăm chestiunea europeană în politica britanică“.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0