ACADEMICIANUL, ISTORICUL ȘI DIPLOMATUL VASILE PUȘCAȘ, LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 70 DE ANI

ACADEMICIANUL, ISTORICUL ȘI DIPLOMATUL VASILE PUȘCAȘ, LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 70 DE ANI

Prefațez acest material și profit astfel de ocazie pentru a-i ura academicianului, istoricului și diplomatului Vasile Pușcaș, din partea redacției Piața Financiară, un călduros la mulți ani, sănătate și putere de muncă, dar și cât mai multe cerceteări și publicări .*Școala și Educația sunt factori hotărâtori în evoluția individului și societății. Cred că spunem aceasta foarte frecvent, dar acum nu facem ceea ce trebuie pentru ca cele două să croiască destine care să contribuie la dezvoltarea societății românești. Eu regret de pe acum, iar cetățenii României vor regreta mai târziu* spune academicianul Vasile Pușcaș într-un interviu acordat publicației Gorjeanul.ro, cu ocazia aniversării vârstei de 70 de ani. Reputatul intelectual rememorează cu nostalgie și recunoștință despre perioadele de început, punctând foarte precis cam cum ar trebui privită școala și educația de către adolescenți și tineri:* Satul transilvan în care m-am născut și am urmat școala primară și gimnazială era o comunitate în care normele de conduită sănătoasă încă aveau rădăcini puternice*(…) *pentru tinerii generației mele, ca și pentru cei din generații anterioare, a urca scările de la intrarea în Universitatea din Cluj însemna pătrunderea în templul științei și culturii*.

Cum poți reuși în viață ridicându-pe pe propriile forțe, pe propriile picioare? *Am fost dominat nu doar de setea de cunoaștere a trecerii omului prin veacuri și milenii, ci și de marea deschidere spre viitor care vine din prezentul ce devine istorie imediată* spune Vasile Pușcaș. Iar odată ajuns pe culmi, nu trebuie să uiți niciodată de unde ai plecat și care îți este menirea. Ocupând un loc în grădina lui Akademos a trebuit să dezlege izvoarele luminii acumulate, dând drumul izvorului să curgă spre folos public, tot timpul având ca țel slujirea cât mai bine și cât mai onestă a cetății. Istoria i-a fost domeniu de căpătâi și nu a ezitat nicio clipă să o cerceteze, explicându-le tuturor de ce este atât de importantă cunoașterea rădăcinilor și evoluțiilor pentru un popor: *omul a devenit ființă umană doar atunci când a dezvoltat capacitatea de a conștientiza cine este și aceasta a dus și la nevoia de scriere a istoriei. Sigur, azi vorbim de Inteligența Artificială și tehnologii super-sofisticate care se zice că vor înlocui omul în multe domenii de activitate economico-socială. Dar Inteligența Artificială nu cred că va putea înlocui setul extraordinar de trăiri pe care omul le-a acumulat într-o existență a ceea ce numim umanitatea*.

Cercetarea nu trebuie să aibă caracter static ci interdependent și în dinamică în raport cu evoluțiile:  *istoricii de azi merită să ia în considerare și faptul că, datorită interdependențelor complexe prezente în toate procesele sociale, nu doar statele influențează sistemul internațional, ci și acesta poate determina comportamentul entităților statale. După cum este de reținut că actori ai sistemului internațional contemporan nu sunt numai statele, ci și marile corporații multinaționale, alte tipuri de organizații non-guvernamentale și chair indivizi cu idiosincraziile lor*.

Vă invit să lecturați un interviu de o mare calitate, plin de învățături, accesând https://gorjeanul.ro/un-basileu-in-arcul-carpatin-i-interviu-cu-academicianul-istoricul-si-diplomatul-vasile-puscas-la-implinirea-varstei-de-70-de-ani/ și https://gorjeanul.ro/un-basileu-in-arcul-carpatin-ii-interviu-cu-academicianul-istoricul-si-diplomatul-vasile-puscas-la-implinirea-varstei-de-70-de-ani/.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0