Andrei Rădulescu, economist-şef Banca Transilvania: Nu trebuie să fim îngrijoraţi economic!

Andrei Rădulescu, economist-şef Banca Transilvania: Nu trebuie să fim îngrijoraţi economic!

Economia globală dă semnale de final de ciclu, dar asta nu trebuie să ne înspăimânte, după cum a afirmat economistul-şef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, în cadrul unei noi conferinţe marca Finemedia.

Avem 4,8% pe acest an ( n.r. creştere economică estimată anul acesta). Investiţiile trebuie să crească. Rata şomajului se va consolida la 6%. Noi aşteptăm să crească dobânda de politică monetară din acest an, poate din noiembrie, la ultima şedinţă a BNR. De la deficitul bugetar ne aşteptăm la valori mai mici. Contul curent arată o  stabilizare în zona lui 2% – 3% maxim. Nu trebuie să fim îngrijoraţi! Ca economie suntem mult mai pregătiţi să facem faţă unei noi unde de volatilitate şi de turbulenţe pe pieţele internaţionale şi unui final de ciclu eonomic care se configurează în economia mondială. Nu avem motiv penturu că avem exces de lichidităţi inclusiv în sectorul bancar, de aproximativ 40 de miliarde de lei, băncile străine şi-au redus expunerea pe Romania în ultimii ani, populaţia şi companiile sunt mult mai prudente şi în multe domenii putem să creştem. Turismul, de exemplu, creşte de 5-6 ani în continuu şi are potenţial să îşi dubleze ponderea ca valoare adăugată în PIB. Contribuţia directă este de aproximativ 1,5% din PIB. Nu există niciun temei de comparaţie cu ceea ce se îmtâmpla înainte de criză”, a afirmat Andrei Rădulescu.

Analistul-şef al BT apreciează că economia României evoluează peste potenţial.

Economia României în 2016, an de vârf al ciclului economic post/criză, a adus o creştere de 5,2% în primele şase luni ale anului. Creşterea este sustenabilă pentru că au crescut şi investiţiile şi consumul. Atenţie! După votul pro-Brexit, asistăm la ajustări în balanţa comercială şi în balanţa de plăţi. Deficitul de cont curent în primele şapte luni ale anului a fost de 1,3% din PIB. La 6 luni era de 1,5% din PIB. Practic, în luna iulie, am avut cel mai ridicat excedent de cont curent de la începutul anului 2015. Avem investiţii străine în creştere şi este bine că intră capital nou în economia reală”, a mai spus Andrei Rădulescu.

O analiză macroeconomică pentru 2016 mai detaliată, sub semnătura economistului-şef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, va fi publicată în ediţia din luna septembrie a revistei „Piaţa Financiară”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0