Andrei Rădulescu, Economist Şef Banca Transilvania:„Economia României a intrat într-un nou ciclu”

Andrei Rădulescu, Economist Şef Banca Transilvania:„Economia României a intrat într-un nou ciclu”

Andrei Radulescu

Economia României a intrat într-un nou ciclu, după o ajustare severă, abia în 2014 PIB-ul real (150 mld. Euro, locul 53 în lume) a revenit la nivelul din 2008. Acum este important să nu luăm măsuri de politică economică care să ne dezechilibreze. ” a declarat Andrei Rădulescu, Economist Şef, Banca Transilvania în cadrul evenimentului „Un weekend cu presa economică”,

În contextul naţional evoluţiile recente arată o creştere economică de 3,7% an/an în semestrul I al anului curent, creştere susţinută în principal de cererea internă. Totodată, consumul privat a accelerat la 5,4% an/an, mai ales ca urmare a scăderii cotei TVA la alimente. Dinamica preţurilor de consum este în teritoriu negativ, iar în ceea ce priveşte balanţa comercială, aceasta anunţă a se deteriora ca urmare a creşterii apetitului pentru produsele din import.

România înfăţişează perspective de accelerare pe termen mediu din punct de vedere economic, însă trebuie avute în vedere impactul semnificativ pe care îl vor avea Noul Cod Fiscal şi Noua Lege a Salarizării asupra echilibrului macroeconomic.

De asemenea evenimentele economice şi politice externe precum: semnalele Fed şi reacţia pieţelor financiare, evoluţiile din economia Chinei, nivelul ridicat al datoriei şi refacerea lentă a dinamicii PIB-uluipotenţial în Zona Euro, tensiunile geo-politice regionale sunt de luat în calculul evoluţiei economiei mondiale.

Ţările emergente nu au făcut reforme în ultimii ani, drept pentru care încă au de suferit. Exemplul elocvent al acestei situaţii este dat de Grupul BRICS, care nu are forţa necesară pentru a se autosusţine. Este adevărat că reformele sunt costisitoare din punct de vedere politic, însă Zona Euro s-a ajustat, SUA s-a ajustat, mai precis ţările dezvoltate au făcut reforme ca urmare a faptului că acolo clasa politică este mult mai matură.” a susţinut Andrei Rădulescu.

Previziuni

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0