Felix Daniliuc, Director General Raiffeisen Leasing şi Preşedinte ALB:  „Leasingul presupune finanţarea unui activ concret spre deosebire de creditarea prin bancă.”

Felix Daniliuc, Director General Raiffeisen Leasing şi Preşedinte ALB: „Leasingul presupune finanţarea unui activ concret spre deosebire de creditarea prin bancă.”

Picture 045

Este necesar ca antreprenorii să înţeleagă avantajele date de leasing. Leasingul presupune finanţarea unui activ concret spre deosebire de o bancă, iar în rândul IMM-urilor, mai ales a celor de tipul start-up-uririlor acest lucru reprezintă un mare avantaj, în condiţiile în care ele se confruntă cu o penurie de active.” a declarat Felix Daniliuc.

Situându-ne pe palierul importanţei leasingului în finanţarea IMM, Felix Daniliuc a prezentat în cadrul evenimentului de la Buşteni studiul realizat de Leaseurope împreună cu Oxford Economics cu privire la apetitul IMM-urilor pentru leasing. La acesta au participat aproximativ 3000 de IMM din opt ţări europene, chestionate în anul 2013.

În urma studiului rezultatele pun în lumină faptul că cea mai mare problemă pentru IMM ar fi dată de dificultatea în găsirea clienţilor, lucru care poate fi aplicat cu uşurinţă şi pe România, deşi nu există un studiu similar în acest caz.

Întrebaţi care sunt motivele pentru care ar utiliza leasing-ul, respondenţii au sugerat că oferta este esenţială în ceea ce îi priveşte. „Din punctul nostru de vedere importantă ar fi garanţia, la leasing nu ai nevoie de garanţii, iar în cadrul IMM-urilor lipsa de active este o caracteristică. Şi aici clienţii din România au trăsături asemănătoare şi sunt interesaţi de preţ” a afirmat Felix Daniliuc.

IMM-urile din Polonia au cel mai mare apetit pentru finanţarea prin leasing urmate de cele din Germania, iar în funcţie de ţări (proporţia care utilizează leasing din total IMM) se observă faptul că în Spania este cel mai scăzut interes pentru acest tip de finanţare spre deosebire de UK sau Germania, care au un apetit vădit.

În perioda 2013 a crescut interesul pentru Leasing faţă de anul 2010, în timp ce la nivelul băncilor observăm o stagnare a creditării.

Raportat la piaţa românească de leasing în primul semestru al acestui an remarcăm o creştere pozitivă, iar aşteptările sunt optimiste (creştere 13% în trimestru I şi16% în trimestrul II). Creşterea a fost susţinută în principal de autovehicule.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0