ASF a flexibilizat condiţiile pentru stabilirea tarifelor la RCA

rechner mit auto

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a eliminat din legislaţie obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă pentru poliţele RCA astfel încât să acopere toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor, prevedere invocată ca factor de stimulare a creșterii tarifelor.

„Consiliul ASF a hotărât modificarea Normei 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipulează obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creşterii tarifelor”, se arată într-un comunicat al ASF.

Totodată, tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni , faţă de 12 luni anterior, cu excepţia indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri.

Amendamentele aduse Normei 23/2014 vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

„Este o primă măsură destinată normalizării situaţiei în cazul tarifelor RCA; flexibilizăm cadrul de reglementare pentru a oferi societăţilor de asigurare libertatea de a îşi optimiza portofoliile şi de a atenua diferenţele mari existente în acest moment” a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

Conform angajamentelor asumate faţă de Parlamentul, ASF va prezenta până la sfârşitul lunii februarie a acestui an concluziile analizei pe care o efectuează pe segmentul poliţelor RCA, precum şi soluţiile pe care le consideră adecvate, se mai spune în comunicat.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1