Asociaţia pentru Energie Eoliană: Reducerea certificatelor verzi încalcă principiul neretroactivităţii legislative

business

Reducerea numărului de certificate verzi pentru producătorii noi de energie regenerabilă mai devreme de 1 ianuarie 2014 este o dovadă clară că autorităţile din România încalcă principiul neretroactivităţii legislative, ceea ce contravine normelor europene, a declarat Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

Ministerul Economiei a lansat joi în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern ce prevede că producătorii de energie regenerabilă care vor fi acreditaţi după intrarea în vigoare a actului normativ vor primi mai puţine certificate verzi. În nota de fundamentare se precizează că hotărârea va fi aplicată din momentul aprobării şi publicării sale în Monitorul Oficial, deşi Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), care a monitorizat piaţa, propusese reducerea certificatelor de la 1 ianuarie 2014.

Preşedintele RWEA a afirmat că există foarte mulţi investitori care în acest moment instalează centrale şi au planificat finalizarea lor în a doua parte a acestui an, astfel încât să fie acreditaţi până la 1 ianuarie 2014 şi să poată fi incluşi în vechea schemă de sprijin.

„Aplicarea acestei reduceri înainte de 1 ianuarie 2014 reprezintă o dovadă clară de retroactivitate, de faptul că se schimbă regulile în timpul jocului. Acest lucru denotă o lipsă de seriozitate din partea autorităţilor faţă de investitori”, a afirmat David, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, faptul că se încalcă principiul neretroactivităţii în aplicarea legislaţiei contravine normelor Uniunii Europene.

Proiectul de HG al ministerului vine la scurt timp după o altă modificare a schemei de sprijin. De la 1 iulie 2013, a fost amânată pentru 2017-2018 acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare tehnologie în parte pentru producătorii existenţi, potrivit OUG 57/2013.

Proiectul lansat în dezbatere publică de minister prevede reducerea cu 0,7 certificate verzi pe MWh pentru microhidrocentrale, care vor primi, în continuare, doar 2,3 certificate pentru centralele noi sau 2 certificate pentru cele retehnologizate. În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate până în 2017 şi 0,25 certificate începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitorii vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 şi de 0,75 certificate din 2018.

Reducerea este şi mai mare în ceea ce priveşte energia fotovoltaică: numărul certificatelor se reduce cu 3, astfel că producătorii vor primi doar 3 certificate verzi.

“Reducerea numărului de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat din centrale/grupuri electrice, acreditate după data intrării în vigoare a hotărârii de guvern, pentru tehnologiile eolian, solar şi hidro, conduce la scăderea contribuţiei pentru energia regenerabilă din facturile consumatorilor finali şi prin aceasta la creşterea competitivităţii produselor industriale în special a produselor energointensive supuse unui risc major de relocare”, mai explică iniţiatorii actului normativ.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0