Un prim pas spre aderarea Ucrainei la UE

international

Ucraina nu vede niciun obstacol în calea semnării unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, considerat a fi primul pas spre aderarea ţării la UE, a declarat preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Astăzi, nu văd niciun obstacol pentru semnarea acestui document”, a declarat Ianukovici într-un interviu acordat mai multor posturi de televiziune ucrainene. Preşedintele a dat asigurări că Ucraina va îndeplini toate condiţiile impuse de Comisia Europeană pentru semnarea acordului.

“Condiţiile impuse de Comisia Europeană vor fi îndeplinite. Nu am nicio îndoială”, a subliniat Ianukovici. El nu a precizat totuşi dacă Ucraina este dispusă să renunţe la procesele împotriva fostului premier închis Iulia Timoşenko, a cărei eliberare se numără printre aceste condiţii.

Fostă republică sovietică situată la porţile Uniunii Europene, Ucraina, care oscilează de la obţinerea independenţei în 1991 între Rusia şi Occident, speră să semneze în noiembrie în acord de asociere cu UE, spre nemulţumirea Moscovei.

Semnarea acestui acord a fost în mai multe rânduri amânată din cauza afacerii Timoşenko.

Încarcerată în 2011, opozanta execută o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, condamnare denunţată de UE, care suspectează că este vorba de o persecuţie politică.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0