Aurel Bernat, Director General, BT Asset Management: Gândirea de termen lung și maturitatea investițională pot asigura succesul atunci când faci investiții

Aurel Bernat, Director General, BT Asset Management: Gândirea de termen lung și maturitatea investițională pot asigura succesul atunci când faci investiții

*BVB a avut o implicare activă în dezvoltarea pieței locale de capital, dar și în încercarea de stimulare a investitorilor pentru a descoperi noi oportunități. Suntem unul dintre cei mai mari investitori instituționali pe piața locală, nu doar contextual, ci și din convingere. Fluxul constant de investitori și componenta solidă de companii face așa încât fondurile de indici să performeze atractiv* spune Aurel Bernat, Director General, BT Asset Management.

Sunteți o companie cu un important aport adus dezvoltării pieței de capital românesc, prin direcționarea unor investiții substanțiale ale clienților către bursă: cum apreciați dezvoltarea BVB în ultimii cinci ani? Ce a adus important trecerea în rândul *emergentelor*?

Ultimii ani au adus în primul rând o creștere a interesului din partea investitorilor de retail. BVB a avut o implicare activă în dezvoltarea pieței locale de capital, dar și în încercarea de stimulare a investitorilor pentru a descoperi noi oportunități. Accesul facil la diverse instrumente precum acțiuni sau obligațiuni listate a adus interes inclusiv din partea celor obișnuiți cu plasamentele tradiționale, bancare, iar numărul clienților a crescut, în ciuda pandemiei și a războiului din Ucraina. Pe lângă investitorii de retail, multe companii au reușit în ultimii cinci ani să se convingă de modalitățile de finanțare alternativă și de listare pe BVB, având astăzi un mix din ce în ce mai bun de sectoare economice.

Trecerea în rândul piețelor emergente a adus în primul rând vizibilitate pentru companiile locale și pentru România, în special. Pentru o piață performantă avem nevoie de mai multe elemente, printre care predictibilitatea, un număr cât mai mare de listări și viață investițională efervescentă, încredere și stimularea poveștilor de succes, ușurință în plasarea capitalului, guvernanță corporativă puternică, dar și de noutăți pozitive care să ne pună pe harta investitorilor instituționali internaționali. Acest ultim aspect este susținut și de trecerea pieței locale în rândul celor emergente.

Cum ar arăta la momentul actual expunerea fondurilor Dvs pe piața de capital românească? Aveți în ce investi, e suficient de *adâncă* piața astfel încât să nu ajungem în situația de a rula aceleași titluri de valoare ani și ani? Aveți expunere și pe piețele de capital străinătate?

Suntem unul dintre cei mai mari investitori instituționali pe piața locală, nu doar contextual, ci și din convingere. România este  foarte bine poziționată în ecosistemul european, prin cvasi-independența energetică, poziție geografică și apartenență la Uniunea Europeană. Trebuie să ne bucurăm de acest potențial și mai ales să profităm de aceste aspecte, motiv pentru care susținem investițiile în economia locală. 

În ceea ce privește adâncimea pieței, adică diversitatea și cantitatea oportunităților, aceasta este un motiv permanent de dezbatere pentru orice piață, indiferent cât de reprezentativă este aceasta. Până la urmă, adâncimea pieței depinde de fiecare dintre noi: cu cât numărul investitorilor devine mai mare, interesul pentru această modalitate de finanțare a companiilor devine mai ridicat, iar atmosfera generală legată de investiții se va îmbunătăți semnificativ, rezultatul automat va fi cel de creștere a adâncimii pieței. 

Avem un termen bun de comparație, piețele externe pe care investim. Însă și aici trebuie să ținem cont de un aspect. Marea parte a investițiilor noastre sunt direcționate intern, așadar pentru piețele externe alocarea este mult mai scăzută ca pondere din totalul activelor. Acesta poate fi încă un motiv suplimentar pentru care lichiditatea piețelor externe este mai atractivă, însă trebuie să ținem cont și de potențialul de creștere viitoare, care poate fi un atuu incontestabil pentru piața din România.

În ultima perioadă piețele au cunoscut o oarecare volatilitate: s-a putut observa însă că fondurile de indici au avut performanțe mai bune: de ce performează acestea mai bine decât fonduri de acțiuni nebazate pe indici bursieri?

Începând cu februarie, acest an, am putut asista la volatilitate pe activele industriei fondurilor de investiții, însă variația nu a fost omogenă. Fondurile de venit fix, monetare și obligațiuni, au fost penalizate de investitori, o parte din active migrând spre alte instrumente. În cazul fondurilor de acțiuni locale, am văzut o creștere a numărului de investitori și un apetit mult mai ridicat pentru a investi. Aceste este un lucru pozitiv pentru că începem cu toții să profităm de momentele de scădere ale pieței și începem să gândim pe termen lung. În mod natural, alegerea investitorilor a mers către fondurile de indici, foarte simplu de înțeles și cu o componentă formată din companii reprezentative, solide. Fiind companii cu o politică stabilă de dividende și reziliențe la crize din punct de vedere al operațiunilor de business, performanța acestora a reușit să fie mai bună decât a celor nebazate pe indice. Fluxul constant de investitori și componenta solidă de companii face așa încât fondurile de indici să performeze atractiv.

Ce sectoare de activitate au adus cele mai bune rezultate pentru fonduri în ultimele 36 de luni? Dar în ultimele 12 luni?

De departe, sectorul energetic a fost unul dintre performerii perioadelor recente, alături de indici precum BET/ROTX în context european. Merită însă separată performanța trecută de cea așteptată în viitor, unul din marile avantaje ale fondurilor de investiții fiind acela al ofertei diversificate. Mai important față de performanță, este confortul oferit de investiții, alegerea sectoarelor să fie una bazată pe afinități investiționale, în special în cazul investitorilor de retail. Real estate, energetic, agricol sau tehnologie sunt doar câteva dintre exemplele din care investitorii pot alege, în funcție de ciclurile economice având una sau mai multe staruri investiționale. Trebuie să plecăm de la convingerea că pe termen lung acțiunile performează peste nivelul unei economisiri tradiționale, iar banii investitorilor care pun economia în mișcare trebuie să fie remunerați atractiv.

Care ar fi punctele forte dar și cele slabe ale pieței de capital românești? Ce ar trebui îmbunătățit și de către cine?

Încep cu punctul slab, care din păcate ține de fiecare dintre noi. Trebuie să avem încredere în piața locală, să stimulăm investițiile, iar momentele de corecție ale pieței să le vedem cu toții ca fiind momente atractive pentru a intra în piață. 

Avem însă mult mai multe aspecte forte ale pieței locale, să nu uităm că suntem a doua cea mai mare țară din Estul Europei, ceea ce înseamnă cerere internă solidă și numeroase companii antreprenoriale locale. Poziționarea geografică este un aspect-cheie al pieței de capital de la noi, iar mixul sectorial al pieței bursiere este unul favorizant pentru performanță – energetic, bancar, utilități. Dacă vom reuși fiecare dintre noi să ne mobilizăm pentru a investi local și pentru a fi cel mai bun ambasador al pieței locale de acțiuni, atunci viitorul va arăta creșteri ale pieței, adâncime satisfăcătoare și exemple investiționale de succes. 

Care credeți că va fi evoluția pieței de capital românești, pe termen mediu și lung?

Creștere pe termen mediu și lung. Istoria ne arată numeroase companii listate la BVB care au crescut foarte mult de-a lungul anilor, cu numeroși antreprenori deveniți astăzi acționari împliniți. Cheia este tocmai gândirea de termen mediu/lung și maturitatea investițională de a avea răbdare și încredere.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0