Badea, Allianz-Ţiriac: Asigurările ajung cu dificultate în zonele rurale

asigurari

Inundaţiile care au afectat judeţul Galaţi la sfârşitul săptămânii trecute confirmă, o dată în plus, nu doar gradul ridicat de expunere al gospodăriilor din mediul rural la riscul de inundaţii, ci şi nivelul redus de penetrare a asigurărilor de locuinţe la sate.

“Vorbim despre o vulnerabilitate a zonelor rurale care, în principiu, ar putea fi atenuată dacă ar exista, la scară largă, protecţie prin asigurare. Realitatea arată, însă, că asigurările ajung cu dificultate în zonele rurale”, declară, într-un comunicat de presă, Aurel Badea, şeful diviziei tehnice subscriere asigurări generale şi de viaţă din cadrul Allianz-Ţiriac Asigurări.

La nivelul portofoliului Allianz-Ţiriac Asigurări, din totalul poliţelor de asigurări de locuinţe în vigoare, mai puţin de 20% sunt emise pentru a proteja gospodării din mediul rural. În judeţul Galaţi, dezechilibrul este mult mai accentuat: din cele aproape 2.200 de contracte de asigurare a locuinţelor emise de Allianz-Ţiriac, mai puţin de 5% sunt poliţe ce oferă protecţie pentru case situate în zone rurale.

În urma inundaţiilor produse în perioada 11-13 septembrie, Allianz-Ţiriac a primit notificări pentru deschiderea unui număr de 21 de dosare de daune la clădiri şi bunuri situate în judeţele Galaţi şi Tulcea, cele mai multe dintre ele referindu-se la daune produse în oraşul Tecuci. În plus, nu mai puţin de 9 dintre aceste notificări vizează cladiri şi bunuri afectate de inundaţii, ce aparţin unor persoane juridice.

227 de locuinţe distruse de inundaţii

Comparate cu situaţia pagubelor înregistrate, statisticile privind numărul dosarelor de daune deschise evidenţiază numărul foarte redus de gospodării asigurate din mediul rural. Conform celui mai recent bilanţ realizat de autorităţi, în urma inundaţiilor de săptămâna trecută numai în judeţul Galaţi au fost afectate 39 de localităţi. Un număr de 3.443 de locuinţe au suferit pagube. Au fost identificate 227 de locuinţe distruse de inundaţii, dintre care 15 deja prăbuşite, restul fiind în pericol de prăbuşire. Toate aceste clădiri distruse sunt situate în mediul rural.

“Conform estimărilor noastre, mai puţin de 10% dintre familiile afectate de inundaţii vor beneficia de despăgubiri acordate de asigurători pentru refacerea caselor sau înlocuirea bunurilor afectate”, spune Aurel Badea (foto). “Din păcate, această situaţie nu este singulară. În fiecare dintre anii trecuţi s-au produs inundaţii, pe zone mai mult sau mai puţin extinse din mediul rural, însă raportate la valoarea pagubelor la gospodării, sumele acordate de asigurători drept despăgubiri au reprezentat, mereu, un procent format dintr-o singură cifră”, spune repreyentantul Allianz-Ţiriac.

Nici în ceea ce priveşte viitorul, nu există semnale clare care să indice o îmbunătăţire a situaţiei în sensul creşterii gradului de protecţie a gospodăriilor situate la sate, chiar dacă acestea rămân cele mai expuse la riscul de inundaţii, care este de aşteptat să se producă an de an în diferite zone rurale.

După ultima modificare a Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva riscurilor catastrofice, poate fi observată o evoluţie uşor pozitivă a cererii de asigurări de locuinţe. Pe acest segment, subscrierile Allianz-Ţiriac din ultima perioadă sunt superioare celor realizate în acelaşi interval din anul anterior, chiar dacă toate poliţele facultative sunt emise cu franşiză obligatorie egală cu suma asigurată a poliţei obligatorii PAD (de 10.000 / 20.000 euro). Această evoluţie pozitivă este susţinută în principal de clienţi noi care, în marea lor majoritate deţin locuinţe în mediul urban.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0