Brexitul s-a produs mai întâi în mediul academic

Brexitul s-a produs mai întâi în mediul academic

Bitcoin nu se îndreaptă spre 60.000 – 100.000 de dolari, ci a scăzut la un moment dat sub 6.000, iar Dow Jones se zbate ca și cum investitorii, mulți din Răsărit, au abandonat inclusiv acțiunile și petrolul, însă le vor reachiziționa ca să participe la distribuirea de dividende. Cei care vor să-și facă hedging vor alege aurul.

Dar, mai important este că aceia care au achiziționat criptomonede pe creștere, au cumpărat și acțiuni. Punctul comun între cele două tipuri de deal-uri vine de la “specialiștii” în marketing,  care pot fi numiți, pe bună dreptate, și antrenorii prețurilor.

Sigur că aici revine eterna și fascinanta problematică, dacă de la 0,013% din populaţia Statelor Unite, în 1900 – pe timpul etalonului aur – ponderea milionarilor s-a majorat la 1,5% din totalul populației, câți desfăşoară activităţi cu rol social, precum cei dinainte? Sau, altfel spus, câţi milionari au legătură cu marketingul şi câţi cu activităţi ce permit societăţii un salt calitativ din punctul de vedere al standardului de viaţă? Ori câţi întăresc diviziunea muncii ca să-şi multiplice baza de clienţi în vederea un câştiguri viitoare? Fiindcă dacă acest lucru nu se produce şi rolul social nu se găseşte în conexiune cu capitalismul adevărat – cu diviziunea muncii şi circulaţia elitelor – are loc  o estorcare de fonduri de la populaţie în vederea menţinerii unor false elite.

Și alături de această chestiune merită subliniat că sunt mulți bani în piață, însă nici pe departe ei nu-s capabili să facă din relaxarea cantitativă o măsură de succes. De fapt, nici nu sunt câți ar trebui, cu tot cu QE, dar nu asupra acestui lucru trebuie neapărat să ne concentrăm, ci a principalei defecțiuni, lipsa de încredere. Spre deosebire de perioada monedelor marfă când exista un drept de proprietate cert asupra unei anumite cantități de aur, în momentul de față, pe timpul banilor de hârtie, încrederea e esențjală, iar ceea ce se cumpără în prezent n-are legătură cu aceasta.

Așadar, nu bani-s insuficienți, ci încrederea se găsește la cote de avarie, ceea ce zdruncină teoria monetaristă. Mai simplu zis, au apărut monedele care nu înseamnă nimic. Ele au priză la public deoarece nu se cunoaște nici plătitorul, nici încasatorul, și reprezintă o reacție firească a societății la suprareglementare.

Dar cu această ocazie e bine să vedem și care e rațiunea ca fondurile europene să ajungă să finanțeze obiective de tip blockchain . Pentru că, din câte se observă, legislația Uniunii Europene se concentrează pe dezambiguizarea și transparentizarea tranzacțiilor, dar,din păcate, măsurile luate încurajează exact secvența inversă. Și – așa cum spunea cardinalul Richelieu – o lege promulgată, dar neaplicată, stimulează exact ceea ce vrea să interzică, spălarea de bani.

Într-un asemenea context, UE ar trebui să fie în stare să adopte o poziție credibilă, pentru că altfel o parte din ce în ce mai mare a populației va înțelege de ce Brexitul reprezintă o reacție la corupția clasei politice europene. Iar paralela dintre părăsirea Uniunii de către Marea Britanie și retragerea de la Dunkerque devine din ce în ce mai evidentă, așa cum observa recent o personalitate din zona universitară. Cu mențiunea că Brexitul s-a produs, de fapt, cu mult timp înainte, la nivel academic.

Văzute lucrurile la modul absolut, europenii au construit o monedă fără să înțeleagă exact cum funcționează, mai ales că există un conglomerat cu fiscalitate distinctă, cu abordări diferite ale socialului și pieței muncii, cu adâncime redusă a piețelor față de Statele Unite și Regatul Unit. Din această cauză o comparație între euro și bitcoin, deși-i clar că e exagerată, conține un punct comun, nu s-au citit cu atenție instrucțiunile de utilizare.

La nivelul zonei euro, diferențele culturale n-au fost evidențiate, fiindcă s-a dorit o uniformizare, dar pentru că aceasta din urmă nu s-a produs, a lăsat loc pentru manipularea euro în favoarea monedelor unor state unitare din punct de vedere social, cultural, investițional și economic.

Cu precizarea, că orice exploatare a acestui text îi modifică înțelesul, motiv pentru care nu e destinat plagiatorilor sau milogilor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0