Curba randamentelor se deplasează în sus

Curba randamentelor se deplasează în sus

Piața titlurilor de stat din România a încorporat climatul macro-financiar extern și știrile interne în această săptămână. Se evidențiază creșterea generalizată a costurilor de finanțare, mai pronunțată pe scadențele medii-lungi, în contextul provocărilor din sfera finanțelor publice. În SUA indicatorii economici avansați au scăzut pentru a treia lună consecutiv în aprilie, dar cu un ritm lunar în atenuare, pe fondul semnalelor de depășire a punctului culminat al pandemiei. Pe de altă parte, încrederea constructorilor de case s-a ameliorat în mai, în contextul eliminării graduale a restricțiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare. Cu toate acestea, vânzările de case existente au scăzut cu 17.8% lună/lună la 4.33 milioane unități anualizat în aprilie, date fiind consecințele șocului pandemiei. Nu în ultimul rând, FED a atras atenția cu privire la riscurile pe termen scurt și mediu determinate de această criză sanitară și a semnalat perspectiva menținerii ratei de dobândă de referință la minimul istoric și posibilitatea intervenției cu toate instrumentele pentru a susține relansarea economică post-pandemie, apreciind că va fi evitată o stare de depresiune. Pe piața titlurilor de stat rata de dobândă pe scadența 10 ani a crescut marginal, cu 0.6% la 0.648% în această săptămână (declin cu 66.2% de la început de an).

În Zona Euro încrederea consumatorilor s-a ameliorat în mai, evoluție influențată de eliminarea graduală a restricțiilor și mix-ul relaxat de politici economice. Totodată, ritmul de declin din industria prelucrătoare și servicii s-a redus în intensitate în mai (aspect semnalat de majorarea indicatorilor PMI), pe fondul perspectivelor de intrare într-un nou ciclu economic. De asemenea, încrederea investitorilor germani a crescut în mai spre maximul din aprilie 2015, evoluție care exprimă premise de redinamizare economică pe termen scurt, scenariu susținut și de mix-ul relaxat de politici economice fără precedent. De altfel, liderii Germaniei și Franței au ajuns la un acord pentru crearea unui fond de 500 miliarde EUR pentru susținerea procesului de relansare economică în regiune. Pe de altă parte, construcțiile au scăzut cu 14.1% lună/lună și cu 15.4% an/an în martie. Nu în ultimul rând, inflația a decelerat la 0.3% an/an în aprilie (minimul din august 2016), pe fondul scăderii economiei și declinului puternic al cotațiilor internaționale la țiței. Aceste evoluții coroborate cu dinamica din piețele financiare internaționale au condus la creșterea ratei de dobândă la obligațiunile suverane germane pe scadența 10 ani cu 2.6 puncte la -0.502% în cursul săptămânii (diminuare cu 32 puncte bază în 2020).

În România locurile de muncă vacante au scăzut cu 11.3% trimestru/trimestru și cu 28.2% an/an la 41.8 mii în T1 2020 (minimul din T4 2014), pe fondul finalului ciclului economic post-criză, în contextul incidenței pandemiei. Într-o declarație de presă Guvernatorul BNR a subliniat importanța măsurilor implementate de banca centrală în ultimele luni pentru contracararea impactului economic al pandemiei și a semnalat adoptarea de noi măsuri pentru asigurarea lichidității necesare finanțării statului și economiei reale, într-un context caracterizat prin stabilitatea cursului și reducerea graduală și sustenabilă a costurilor de finanțare.

Pe piața titlurilor de stat rata de dobândă la 10 ani a urcat cu 2.2% la 4.505% în această săptămână, evoluție influențată de provocările din sfera finanțelor publice și de decizia Agenției Fitch cu privire la ratingurile băncilor (plus 2.2% de la începutul anului). Spread-ul de dobândă s-a majorat cu 4.2% la 1.73 puncte procentuale.

În penultima săptămână din mai Ministerul de Finanțe a atras 545.4 milioane lei prin titluri scadente în februarie 2025 și 1,008 milioane RON prin obligațiuni cu scadența august 2022, la costuri medii anuale de 3.75%, respectiv 3.52%. De asemenea, Administrația s-a împrumutat pe piețele externe cu 1.3 miliarde EUR prin titluri pe 5 ani și cu 2 miliarde EUR prin obligațiuni pe 10 ani, la costuri medii anuale de MS + 305 puncte bază, respectiv MS + 375 puncte bază, volumul subscrierilor depășind 12 miliarde EUR.

PERSPECTIVE

„Considerăm că piața titlurilor de stat din România va reacționa la evoluțiile macrofinanciare externe și la știrile interne pe termen scurt” spune Andrei Rădulescu, director departament Analize Economice al Băncii Transilvania.

Calendarul macroeconomic al săptămânii viitoare include: încrederea consumatorilor, comenzile de bunuri de capital, PIB-ul, veniturile, consumul, indicatorii imobiliari și inflația în SUA; indicatorii de încredere, indicatorii monetari și inflația în Zona Euro; climatul de afaceri în Germania; tendințele în economie, autorizațiile de construire și indicatorii monetari în România. Ministerul de Finanțe a programat o licitație cu titluri scadente în aprilie 2024 (în volum de 575 milioane RON) în ultima săptămână din mai.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0