EXCLUSIV, Josef Janning, ECFR: statele UE ar trebui să aplice modelul de întemeiere al Spaţiului Schengen!

EXCLUSIV, Josef Janning, ECFR: statele UE ar trebui să aplice modelul de întemeiere al Spaţiului Schengen!

Josef Janning, directorul European Council on Foreign Relations (ECFR) Berlin, a declarat pentru „Piaţa Fianciară” că una dintre modalităţile prin care statele UE pot rămâne unite post Brexit este aplicarea modelului iniţial de întemeiere a Spaţiului Schengen. Acest lucru înseamnă flexibilitate, în opinia sa.

Pentru mine flexibilitate înseamnă că trebuie să existe posibilitatea de a merge înainte, de a face lucruri împreună chiar şi când nu există o înţelegere în rândul tuturor statelor membre de a face acest lucru. Cazul clasic, în opinia mea, este Spaţiul Schengen. Sistemul Schengen nu a început pentru că a existat o înţelegere între statele membre. A început pentru că cinci state membre au spus „Suntem sătule de dezacordurile de aici! Nu vom mai aştepta după alţii! Vom stabili propriul nostru tratat, propria noastră bază legală şi vom stabili acest regim care ne va permite să eliminăm graniţele interne. Puteţi privi la asta şi vă puteţi alinia mai tărziu, în termenii pe care noi i-am definit!”, a afoirmat oficialul ECFR.

Acest gen de flexibilitate ne-a adus Spaţiul Schengen”, a mai afirmat Josef Janning.

josef

Nu a existat o înţelegere ( n.r. iniţială). Statele membre nu erau pregătite să îşi ducă suveranitatea în această zonă în modul în care o făceau statele Schengen. Cred că în actuala situaţie avem nevoie de o abordare similară. Avem nevoie de abilitatea de a ne deplasa pe anumite aspecte ale unei integrări mai profunde.”.

Concret, oficialul ECFR crede că este nevoie de “un sistem de management comun al frontierelor”, dar punctează că „nu există o consimţire de a crea o poliţie comună a frontierelor”.

Aş sugera ca unele state membre să demonstreze care este valoarea adăugată a unei forţe frontaliere comune! Acesta ar putea fi un proiect”, a mai precizat Josef Janning.

Acesta a dat drept exemplu şi Zona Euro, care nu s-a dorit a fi o zonă a flexibilităţii, dar care s-a dezvoltat în această direcţie.

Flexibilitatea trebuie să însemne „o integrare mai profundă în zonele care sunt importante pentru UE într-un mod în care ar putea deveni planul pentru uniunea mare”, a conchis Janning.

josef-2

Directorul Consiliului European pentru Relaţii Externe, biroul de la Berlin, a fost prezent la Bucureşti la invitaţia Academiei de Studii Economice pentru o dezbatere cu tema „Europa după Brexit: ce urmează?”

Evenimentul a fost organizat de Masterul de geopolitică şi afaceri, Facultatea de Business şi Turism cu sprijinul Departamentului Relaţii Economice Internaţionale.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0