Claudiu Vrînceanu: avem start-up-uri, dar avem nevoie şi de scale-up-uri!

Claudiu Vrînceanu: avem start-up-uri, dar avem nevoie şi de scale-up-uri!

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Vrînceanu, a declarat pentru „Piaţa Financiară” că „este foarte uşor (n.r. ca antreprenor) să ajungi la cifră de afaceri de peste un milion de euro mai ales în zona de producţie, de producţie de software şi mai ales pentru antreprenorii care iau în considerare extinderea pe pieţele internaţionale”. Claudiu Vrînceanu a discutat despre potenţialul României de a naşte unicorni în cadrul unei conferinţe organizate de Deloitte România pe această temă.

Avem start-up-uri şi ar trebui să vorbim mai mult despre scale-up (n.r. afacere care caută să se dezvolte/extindă în ceea ce priveşte accesul pe piaţă, valoarea adăugată, veniturile sau numărul de salariaţi prin colaborare cu liderii de piaţă şi pertubartorii de piaţă), despre firme care au potenţial de creştere, despre firme care înregistrează cel puţin 20% în ceea ce priveşte cifra de afaceri şi numărul de angajaţi astfel încât să crească bazinul de campioni naţionali din business. Avem nevoie de mai multe scale-up-uri. În acest sens consider că este nevoie să vorbim tot mai mult despre conceptul de scaleup despre care se discută pe plan internaţional, mai ales la Bruxelles, despre cum să stimulăm gazelele, respectiv să stimulăm afacerile care cresc”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei pentru „Piaţa Financiară”.

Întrebat de obstacolele pe care, încă, le întâmpină antreprenorii în România, Claudiu Vrînceanu a plasta pe primul loc birocraţia.

„În primul rând, birocraţia. În al doilea rând, ar putea fi educţia. Consider că doar prin crearea de competenţe putem crea şi putem dezvolta sistemul antreprenorial din România. Şi în al treilea rând accesul la finanţare”, a mai spus oficialul de la Ministerul Economiei. 

Clasamentul Deloitte Central Europe Fast 50 a scos la iveală faptul că rata medie de creştere a companiilor avute în atenţie a sărit de la 560%, în 2015, la 1.057% anul acesta. În clasment sunt prezente companii din 11 ţări precum Polonia, cCehia, Croaţia, Slovacia sau Ungaria. România este repreyntat[ de de patru companii. Domeniile IT şi soluţii digitale domină clasamentul, cu 41 de firme.

Deloitte CE Technology Fast 50 a arătat că, în momentul de faţă, companiile de tehnologie cu cea mai mare rată de creştere sunt „mai dinamice ca oricând”, cu o rată medie de creştere anuală dublă faţă de anul trecut. Nouă din primele locuri ale clasamentului, care reprezintă companiile cu cele mai mare rată de creştere a veniturilor între 2012 şi 2015, se află pentru prima dată în clasament. În total, sunt 43 de companii noi în cadrul Deloitte Central Europe Fast 50.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0