Garanti Bank estimează o creștere de 3,7% a PIB în 2016

Garanti Bank estimează o creștere de 3,7% a PIB în 2016

graficGarantiGaranti Bank, una dintre cele mai inovatoare și dinamice bănci de pe piața locală, estimează anul acesta o creștere puternică a produsului intern brut (PIB), de 3,7%, ca urmare a accelerării consumului, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic, corespunzător primului trimestru al acestui an.

Banca preconizează că principalele motoare ale economiei în 2016 vor continua să fie comerțul și sectorul IT&C, în timp ce domeniul imobiliar ar putea să își intensifice contribuția la PIB. Piața rezidențială tocmai începe un ciclu nou, iar sectorul serviciilor va înregistra o cerere tot mai mare pentru spații de birouri, conform raportului citat.

Bugetul de stat a înregistrat un excedent de 0,8 miliarde de lei în primele două luni ale anului. Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, implementată în 2015, reducerea TVA-ului general, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie, precum și creșterea cu 25% a salariilor în sistemul public de sănătate, vor continua să își arate efectele asupra execuției bugetare anul acesta, dar se va menține deficitul bugetar sub 3% din PIB, arată Raportul Macroeconomic al Garanti Bank.

2016 a început sub auspicii foarte bune. Comerțul a crescut, serviciile de IT și externalizare înfloresc, iar sectorul imobiliar dă semne de revigorare. Astfel, ne așeptăm ca anul acesta să își păstreze perspectivele pozitive, iar economia să continue să progreseze”, a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank Romania.

Garanti Bank estimează că prețurile vor scadea în primul semestru, ca urmare a reducerilor TVA, și că inflația va intra pe un teritoriu pozitiv, în doua jumătate a anului. Potrivit Raportului Macroeconomic al băncii, relaxarea monetară va continua pe parcursul anului datorită ratelor interbancare menținute sub nivelul dobânzii cheie. Totodată, Garanti Bank preconizează că următoarea creștere a ratei dobânzii de politică monetară va avea loc în 2017.

În ceea ce privește rezervele minime obligatorii (RMO), banca se așteaptă ca acestea să fie reduse în 2016, de la 12% (pentru pasivele în valută) și de la 8% (pentru pasivele în lei), la 9%, respectiv 6%.

În luna decembrie, agenția de rating Moody’s a îmbunătățit rating-ul de țară al României, de la stabil la pozitiv. Potrivit estimărilor Garanti Bank, parametrii macroeconomici ai țării vor continua să fie într-o formă bună. Inflația medie și ratele dobânzilor pe termen lung se află la un nivel minim istoric, în timp ce datoria publică și deficitul bugetar sunt sub pragurile limită – de maxim 60% și, respectiv, 3% din PIB.

Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reunește și Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA) și Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA).

Garanti Bank este deținută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), cea mai mare bancă din Turcia din punct de vedere al capitalizării bursiere. TGB este o bancă universală, cu servicii de top în toate segmentele de business, și are peste 14 milioane de clienţi în zonele corporate, comercial, întreprinderi mici şi mijlocii, precum şi retail, cărora le oferă servicii financiare integrate.

Garanti Bank România oferă o serie de produse și servicii de calitate pentru toate segmentele de business: retail, IMM și corporate, și este una dintre cele mai dinamice și inovatoare bănci de pe piața locală.

Prezentă în România din 1998, banca a dezvoltat un portofoliu solid de clienți și și-a extins prezența națională prin sucursale și canale alternative, ajungând la o rețea extinsă de peste 300 de bancomate inteligente, care pot fi folosite de oricine, nu doar de clienții băncii, pentru tranzacții cu sau fără card.

Anul acesta, Garanti Bank a fost premiată de către prestigioasa revistă Global Finance pentru “Best Consumer Digital Bank in Romania” și “Best Integrated Consumer Bank Site in Central and Eastern Europe Region”. Distincțiile au fost acordate în cadrul “2015 World’s Best Internet Banks Competition in Central and Eastern Europe Competition”.

La finalul lunii iulie, Agenția de Evaluare Financiară Fitch Ratings a îmbunătățit ratingurile Garanti Bank România. Ratingul pentru datorii pe termen lung al băncii a fost îmbunătățit la ‘BBB-‘, de la ‘BB+’ (cu perspectivă stabilă), cel pentru datorii pe termen scurt, la ‘F3’, de la ‘B’, iar ratingul de suport, la ‘2’, de la ‘3’. Fitch a accentuat importanța strategică a Garanti Bank pentru banca sa mamă.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0