Imaginea creditării ipotecare europene din T3 a anului 2015

Imaginea creditării ipotecare europene din T3 a anului 2015

Credite ipotecareFederația Ipotecară Europeană (EMF) a publicat de curând analiza trimestrială a evoluțiilor piețelor ipotecare europene pentru al treilea trimestru (T3) al anului 2015.

Analiza cu pricina prezintă cele mai recente evoluții de pe piețele ipotecare și imobiliare din întreaga Uniune Europeană, oferind comentarii, analize, tabele de date și grafice pentru indicatori precum: ratele dobânzilor ipotecare; totalul împrumuturilor rezidențiale restante; creditarea ipotecară rezidențială brută și netă și indicatorii specifici prețurilor nominale ale locuințelor.

Astfel, observăm că,la nivelul Uniunii Europene, creditarea ipotecară s-a remarcat printr-o creștere sănătoasă în T3 a anului 2015, cu un procent constând în 2,9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În același timp, Analiza Federației Ipotecare Europene înfățișează faptul că viitorul oferă un potențial limitat pentru activitatea de creditare din pricina prețurilor ridicate ale locuințelor, a veniturilor relativ scăzute și a incertitudinii încă prezente la nivelul Uniunii Europene în urma crizei din 2008.

În ceea ce privește România, numărul împrumuturilor au crescut față de aceeași perioadă a anului trecut mai ales datorită creditelor ipotecare în monedă națională, în timp ce creditele în euro au fost contractate marginal.

„Cifrele din acest trimestru continuă să descrie o imagine de decelerare, în principal caracterizată de extinderea creditelor ipotecare cu rate scăzute ale dobânzii și, în general de creșterea prețurilor locuințelor. Cu toate acestea, unele semne de schimbare pot fi văzute în ratele dobânzilor ipotecare, care, în unele țări au început se remarcă prin tendințe de creștere. Preturile locuințelor nu și-au inversat tendința crescătoare din cauza dezechilibrelor date de cerere și ofertă, de vâscozitatea ofertei de locuințe sau a masivelor schimbări demografice pricinuite de afluxurile migratoare” a declarant Luca Bertalot, Secretar General EMF-ECBC

Analiza menționată poate fi accesată aici

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0