IMM au nevoie de soluții rapide și flexibile pentru investiții verzi. Oportunitățile de finanțare, analizate în cadrul mesei rotunde „Investim în Viitor”

IMM au nevoie de soluții rapide și flexibile pentru investiții verzi. Oportunitățile de finanțare, analizate în cadrul mesei rotunde „Investim în Viitor”

Opțiunile de finanțare pentru investiții verzi sunt în creștere în România, susținute atât de mediul privat, cât și prin programe regionale, naționale și europene. Pentru a crește însă și gradul de accesare a finanțărilor, antreprenorii au nevoie de acces la informații și de soluții rapide și flexibile. Acestea au fost principalele concluzii ale mesei rotunde „Investiții verzi pentru mediul IMM” organizate de BCR și Asociația ECOTECA, în cadrul căreia reprezentanți ai instituțiilor publice, ai IMM-urilor și ai organizațiilor antreprenoriale au analizat opțiunile prin care afacerile locale își pot asigura zone de creștere sustenabilă.

În cadrul evenimentului, participanții au explorat opțiuni de finanțare, posibilele provocări în accesarea investițiilor verzi și modalități prin care ele pot fi încurajate. Evenimentul a urmărit, în primul rând, analiza contextului local și a oportunităților de investiții și sprijin accesibile pentru IMM-urile din România, în condițiile în care în piață există tot mai multe opțiuni de finanțare disponibile, iar susținerea din partea instituțiilor regionale, naționale și la nivel European este în creștere. 

„La BCR, dorim să ne deschidem mai mult spre „finanțarea sustenabilă” ca un nou mod de a face banking, dar și ca un nou mod de a gândi. Finanțarea sustenabilă înseamnă o schimbare în modul în care ne evaluăm clienții și în care analizăm diferite proiecte, iar acest lucru merge mână în mână cu propria noastră dezvoltare. Ne-am început călătoria spre sustenabilitate în urmă cu câțiva ani, cu activitatea noastră, cu produsele noastre, precum și cu programele de educație în rândul angajaților și clienților noștri. Ne dorim să menținem deschisă o platformă de comunicare cu mediul IMM, cu comunitatea de afaceri și cu instituțiile publice, deoarece este o călătorie în care învățăm împreună și facem progrese împreună, și credem că susținerea unei economii verzi ar trebui să fie obiectivul nostru comun.” a declarat Ilinka Kajgana, Vicepreşedinte Executiv Risc și Membru al Comitetului Executiv BCR.

În cadrul mesei rotunde, Banca Comercială Română a prezentat programele sale de finanțare sustenabilă și inițiativele de sprijin și consiliere pentru IMM, precum asistentul virtual pentru programe de finanțare Ada. La rândul său, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a detaliat programele sale pentru IMM-uri, prin care, din 2006 până în prezent, a sprijinit reducerea poluării anuale cu 3,67 de milioane de tone CO2.  De asemenea, Agenția pentru Dezvoltare Regională București Ilfov a prezentat opțiunile disponibile pentru IMM-uri sub Prioritatea 1, cu un buget total de peste 149 milioane de euro, ce includ sprijin pentru inovare, pentru creșterea durabilă și modernizarea prin tehnologii verzi și pentru dezvoltarea competențelor pentru inovare, modernizare tehnologică sau economie circulară. 

Acestor programe li se adaugă noi oportunități de finanțare pentru investiții verzi, atât din sectorul bancar, cât și prin programe regionale, naționale și europene, precum PNRR, fondurile din politicile de coeziune UE sau fondul de modernizare, care a adus investiții record de aproape 1,4 milioane de euro pentru modernizarea sistemelor energetice și reducerea emisiilor.

În contextul oportunităților de finanțare bogate, intervine nevoia de dialog și de feedback, de ambele părți, astfel încât întreprinderile să fie corect informate, iar instituțiile finanțatoare să își adapteze programele disponibile în funcție de necesitățile antreprenorilor, pentru a susține dezvoltarea sustenabilă a sectorului. 

Este necesar să construim mai departe dialogul între părți și un limbaj comun în domeniul sustenabilității. În piață există, în prezent, atât oportunități, cât și know-how, dar este nevoie să inventăm noi instrumente de lucru, astfel încât să creștem gradul de acces la aceste finanțări, inclusiv pentru companiile cu resurse limitate. Odată ce IMM-urile vor avea parte de mai multă transparență și conexiune la acest subiect, ele vor avea motivația și încrederea să acceseze programele de finanțare pentru investiții verzi potrivite planurilor lor, a declarat Raul Pop, Director de Programe în cadrul Asociației ECOTECA și moderatorul evenimentului. 

În cadrul discuției, participanții au identificat și o serie de provocări, atât de partea finanțatorilor, cât și de partea întreprinderilor. Printre acestea se regăsesc presiunea timpului, precum și nevoia de flexibilitate, de standarde de sustenabilitate și de accelerare a inovației.

Reprezentanții mediului antreprenorial au remarcat că finanțările devin mai puțin accesibile din cauza timpului lung de așteptare. Potențat de o nevoie rapidă a soluțiilor financiare, mediul IMM are nevoie și de o flexibilitate mai mare în accesarea soluțiilor. Potrivit reprezentanților mediului IMM și ai instituțiilor finanțatoare prezente, este nevoie de mai mult decât existența acestor scheme de finanțare, ci de o relație de mentorat, de un contact cu experții acestui domeniu, astfel încât antreprenorii să fie la curent nu doar cu programele de finanțare, ci și cu modalitatea prin care afacerile lor pot deveni eligibile pentru aceste finanțări. 

Pe lângă necesitatea reducerii timpului și a creșterii gradului de flexibilitate în identificarea și implementarea soluțiilor, reprezentanții mediului IMM au semnalat nevoia unor standarde clare de sustenabilitate, care să permită evaluarea impactului investițiilor verzi într-un mod eficient și transparent. La toate acestea se adaugă și nevoia de inovație mai mare, pentru a accelera dezvoltarea sustenabilă, în special la nivel local. 

Dincolo de provocările generale semnalate, a fost adusă în discuție și problema actuală a crizei energetice, care crește nevoia întreprinderilor de a accesa soluții verzi pentru reducerea costurilor, creșterea eficienței energetice și menținerea competitivității. 

În ciuda provocărilor, interesul pentru tranziția către sustenabilitate este în creștere, atât din partea mediului IMM, cât și din partea instituțiilor finanțatoare. Sustenabilitea este percepută ca un proces de educație pe care toate instituțiile trebuie să îl traverseze. Inițiativele de dialog și informare au fost considerate necesare pentru a putea răspunde nevoilor antreprenorilor și finanțatorilor, astfel încât oportunitățile de finanțare să fie clare, accesibile, și folosite pentru a susține dezvoltarea durabilă.

Masa rotundă „Investiții verzi pentru mediul IMM”, organizată pe 7 noiembrie la București, a reprezentat a doua întâlnire din seria de evenimente „Investim în viitor”, ce își propune să dezbată subiectul sustenabilității, atât ca responsabilitate a întreprinderilor și a instituțiilor publice, cât și a societății.

Alături de reprezentanți ai BCR și ai Asociației ECOTECA, la masa rotundă au contribuit reprezentanți ai Agenției pentru Devoltare Regională București Ilfov, ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin, Clubului Fermierilor Români precum și reprezentanți ai KPMG, MB Eurofinance, și IMM-uri precum Autonom Services, RADIC STAR, ROMSIR, Nexte Renewable și Simtel. 

Seria de evenimente BCR Investim în viitor vizează conturarea unor direcții de acțiune pentru noi activități, practici de business și inițiative legislative cu scopul de a aduce schimbări reale în societate. Programul vine în continuarea inițiativelor sustenabile prin care BCR integrează principiile ESG în strategia sa de afaceri și în portofoliul de produse pentru persoane fizice, instituții sau companii, precum programul de credite ipotecare destinate achiziției de locuințe verzi Casa mea NaturA, emisiunile de obligațiuni verzi, programul Electric Up pentru IMM-uri sau Creditul pentru Eficiență Energetică destinat companiilor și instituțiilor publice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0