Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în luna iunie

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în luna iunie

În luna iunie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 1,9 puncte până la valoarea de 34,1 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 16,8 puncte). Această evoluţie s-a datorat componentei de anticipaţii a Indicatorului.
Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut, faţă de lună anterioatra cu 2,7 puncte, până la valoarea de 22,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 38,4 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 4,2 puncte până la valoarea de 40,1 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 5,9 puncte).
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1000).
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021/iulie 2020) a înregistrat o valoare medie
de 2,33%.
Este de remarcat faptul că, peste 74% dintre participanţi (record istoric al sondajului) consideră preţurile
proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate.
La fel ca în ultimele 2 luni, şi în luna iulie se observă o majorare, a abaterii medii pătratice a răspunsurilor la întrebările cantitative, în special pentru anticipatiipe privind cifrele macroeconomice pentru anul 2020, ceea ce arata o incertitudine ridicată în rândul participanţilor cu privire la evoluţia viitoare a parametrilor economici.
În cadrul sondajului pentru luna aprilie 2020 au fost adăugate şi patru întrebări suplimentare, cu privire la:
– Impactul economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (53,3%) anticipând că
acesta se va resimţi puternic până în trimestrul I al anului 2021;
– Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 8,4%;
– Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este -4,4%;
– Rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 7,3%.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0