Marjele de dobândă, în scădere în primul trimestru din 2020

Marjele de dobândă, în scădere în primul trimestru din 2020

Banca Naţională a României (BNR) a publicat recent datele cu privire la dinamica ratelor de dobândă aplicate în sectorul bancar intern în martie şi primul trimestru din 2020.
Statisticile indică scăderea generalizată a marjelor nete de dobândă în a treia lună a anului curent, evoluţie influenţată de incidenta pandemiei şi de deciziile (fără precedent) de relaxare a politicii monetare în SUA, Zona Euro şi România.
Astfel, pe segmentul credite-depozite în şold în RON marjă netă de dobândă a scăzut cu 13 puncte baza luna/lună la 6.24 puncte procentuale în martie, nivelul minim din februarie 2018. Evoluţia a fost determinată de declinul ratei de dobândă la credite cu un ritm lunar de 20 puncte baza la 8.98%, cel mai scăzut nivel din iunie 2018. Totodată, rata de dobândă la depozite s-a diminuat cu şapte puncte baza luna/lună la 2.74% (minimul din noiembrie). De asemenea, la creditele – depozitele în sold în EUR marjă netă de dobândă a scăzut cu un punct baza lună/lună la 1.96 puncte procentuale în martie, pe fondul declinului ratei de dobândă la credite cu un ritm lunar de două puncte baza la 2.08% (rata de dobândă la depozite s-a consolidat la nivelul minim istoric de 0.12%).
Totodată, marjă netă de dobândă la creditele-depozitele noi în RON a scăzut cu un ritm lunar de 30 puncte baza la 6.47 puncte procentuale în martie: ratele de dobândă la credite şi depozite s-au redus cu dinamici luna/lună de 41 puncte baza la 9.11% (minimul din iunie 2018), respectiv 12 puncte baza la 2.64% (cel mai redus nivel din martie 2019). Nu în ultimul rând, marjă netă de dobândă la credite-depozite noi în EUR s-a diminuat cu trei puncte baza luna/lună la 2.03 puncte procentuale în martie, pe fondul scăderii ratei de dobândă la credite cu un ritm lunar de două puncte baza la 2.12% şi creşterii ratei de dobândă la depozite cu un punct baza luna/lună la 0.09%.
Astfel, în perioada ianuarie-martie 2020 marjele nete de dobândă au înregistrat evoluţii divergenţe pe segmentul credite-depozite în RON: scădere cu 20 puncte baza ytd la cele în sold vs. creştere cu 30 puncte baza ytd la cele noi. Pe de altă parte, marjele nete de dobândă au crescut la creditele-depozitele în EUR în trimestrul I, cu două puncte baza ytd la cele în sold şi cu şapte puncte baza ytd la cele noi.
˛Ne aşteptăm că evoluţia marjelor nete de dobândă din sectorul bancar intern să fie influenţată în lunile următoare de deciziile şi semnalele de politica monetară (SUA, Zona Euro, regiune şi România), de climatul din pieţele financiare internaţionale şi de provocările din sfera finanţelor publice interne în context electoral, într-o perioadă caracterizată prin dinamica economiei la un ritm sub potenţial. Cu toate acestea, din perspectiva termenului mediu previzionam convergenta marjelor de dobândă la RON spre nivelul marjelor de dobândă la EUR˛ consideră Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică în cadrul Băncii Transilvania.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0