Mihai Purcărea, CEO al BRD AM: Tot mai mulţi clienţi optează pentru setarea de investiţii lunare periodice

Mihai Purcărea, CEO al BRD AM: Tot mai mulţi clienţi optează pentru setarea de investiţii lunare periodice

„Cu fiecare criză apar şi oportunităţi: putem cumpăra active financiare la un preţ redus şi ne bucurăm că o parte din clienţii noştri au profitat de acest lucru. De asemenea din fiecare criză învăţăm: vom aprecia mai mult importanta diversificării precum şi importanţa unei perspective pe termen lung în investiţii” ne spune Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management.

Cum a fost 2019 pentru piaţa fondurilor de investiţii? Ce plusuri şi ce minusuri trebuie remarcate?

Anul 2019 a fost un an bun pentru piaţa locală de investiţii, care a înregistrat o creştere importantă, de 16%, a activelor administrate. Poate mai important, fondurile de investiţii cu plasamente în mai multe active precum şi cele de acţiuni au înregistrat un avans de aproximativ 35%. Având în vedere gradul mic de diversificare a investitorilor din România (aproximativ 90% din activele investite în fonduri de investiţii sunt orientate către instrumente cu venit fix) este importantă această tendinţă către o mai bună diversificare a plasamentelor.

Aşa cum ne arată şi criza curentă, provocată de pandemia Covid 19, viitorul este complet  imprevizibil. Ne aşteaptă o recesiune puternică şi preţurile acţiunilor vor scădea (deci să investim în instrumente cu venit fix)? Datorită tipăririi de bani la nivel mondial vom trece printr-o perioadă cu inflaţie mare (iar plasamentele în depozite şi titluri cu venit fix vor pierde în termeni reali din valoare)? Este mai bine atunci să ne protejăm de inflaţie investind în acţiuni?

Nimeni nu poate şti răspunsul la astfel de întrebări, astfel încât cel mai bun mod de a gestiona resursele financiare este prin diversificarea plasamentelor în mai multe clase de active. Diversificarea investiţiilor către mai multe clase de active este atât îmbucurătoare, cât şi un proces care sper să continue în anii următori. 

Cum a fost anul 2019 pentru BRD Asset Management?

La nivelul BRD AM ne-am bucurat de asemenea de un an bun, înregistrând o creştere importanta atât a activelor aflate în administrare, cât şi a numărului de clienţi. Ne bucura în mod deosebit faptul că tot mai mulţi clienţi optează pentru setarea de investiţii lunare periodice într-unul din fondurile noastre.

Observăm în prezent cum aproape peste noapte, sute de mii de oameni au rămas fără o sursă de venit stabilă. De asemenea, statisticile arată că peste 50% din romani nu au deloc bani economisiţi, iar încă 25-30% au economii care le acoperă doar câteva luni de cheltuieli.

Indiferent de nivelul de venit, economisirea şi investirea lunară a unei părţi din salariu ar trebui să reprezinte o prioritate pentru oricare dintre noi. Prin produsele noastre noi promovăm un astfel de comportament şi oferim posibilitatea investirii periodice într-unul sau mai multe fonduri de investiţii.

Care au fost vedetele portofoliului BRD Asset Management în anul recent încheiat și prin ce s-au remarcat acestea?

Piaţa de acţiuni, atât cea locală cât şi internaţională, a înregistrat în 2019 un an cu performanţe remarcabile. Astfel, fondurile noastre cu expunere pe acţiuni au oferit clienţilor pe parcursul anului 2019 un randament de 30,52% pentru BRD Acţiuni (fond care investeşte predominant pe piaţa locală) şi 19,89% pentru BRD Global (fond cu investiţii în pieţe internaţionale).

De asemenea şi fondurile de obligaţiuni au înregistrat performante bune: 3.27% pentru BRD Euro Fond, 5.60% pentru BRD Simfonia şi 5.76% pentru BRD USD Fond. 

Cum vedeți audiența fondurilor cu risc mai ridicat  în următorii ani? Cum vedeţi piaţa de capital românească la momentul actual: ce e de făcut pentru a valorifica așa cum trebuie intrarea în rândul pieţelor emergente?

Cred că interesul pentru investiţii în acţiuni, direct la bursa sau prin intermediul fondurilor de investiţii, este în creştere şi se va menţine pe un trend crescător.

Dobânzile bancare şi randamentele oferite de investiţiile în titluri de stat sunt la un nivel redus (în special în euro) şi cel mai probabil vor rămâne la un nivel redus pentru următorii ani.

Cred că asta va face ca din ce în ce mai mulţi oameni să ia în calcul diversificarea plasamentelor către alte plasamente financiare, iar piaţa de acţiuni prezintă multe avantaje.

Statutul de piaţă emergenta ne-ar aduce o recunoaştere importantă şi, odată cu ea, şi acces la capital şi o finanţare mai ieftină pentru companiile locale. De asemenea, cred că bursa va avea un rol din ce în ce mai important în finanţarea companiilor, atât prin emisiuni de acţiuni cât şi prin obligaţiuni.

Care sunt principalele provocări pentru administratorii de fonduri în 2020? Ce factori de risc există și ce factori potențatori?

Criza generată de Covid19 a scos la iveală mai multe provocări decât ne puteam imagina. La începutul anului un astfel de scenariu (oraşe & tari închise, izolare la domiciliu pentru milioane de oameni, milioane de oameni afectaţi,…) ar fi părut dintr-un film science fiction. Însă, câteva luni mai târziu, am fost confruntaţi cu criza Covid19 şi „normalitatea” s-a schimbat.

Am fost nevoiţi să lucrăm de la distanţă, să accelerăm digitalizarea şi să găsim soluţii pentru a putea deservi clienţii în continuare.

În ceea ce priveşte pieţele financiare, acestea au reacţionat foarte violent, înregistrând scăderi ieşite din tipar, urmate însă la scurt timp de creşteri importante. După o perioadă îndelungată cu volatilitate redusă în pieţe, această creştere bruscă a volatilităţii a speriat mulţi investitori şi am încercat pe cât posibil să îi sprijinim cu informaţii actualizate în această perioadă.

Nu ştim dacă ce este mai rău a trecut sau nu, însă este clar că 2020 va continua să fie un an provocator atât pentru noi cât şi pentru clienţii noştri. 

An de an ați reușit să câștigați premii într-o piață extrem de concurențială: cine credeți că vor fi vedetele portofoliului în 2020?

Cel mai important premiu pe care l-am câştigat în ultimii ani a fost încrederea clienţilor. Dacă pentru 2020 e greu să facem estimări, pe termen lung economia îşi va reveni şi această criză îşi va găsi sfârşitul precum toate celelalte dinaintea ei. Istoria ne învaţă că în momente de genul acesta, răbdarea şi disciplina sunt factorii cei mai des întâlniţi la un investitor de succes. Pentru 2020 ne dorim ca majoritatea clienţilor noştri să îşi formuleze deciziile având în vedere un orizont de timp îndelungat şi o diversificare potrivită fiecăruia. Astfel ei vor avea posibilitatea să depăşească cu succes un context investiţional dificil.

Greu de ales o singură clasă de active în acest moment. Evoluţiile viitoare depind foarte mult de deciziile pe care autorităţile fiscale și monetare le vor lua în perioada următoare. Indiferent de clasa de active care va avea cel mai mare randament, în această perioadă o strategie bine diversificata cred că este de preferat şi are şansele să ofere cel mai bun mix intre risc şi randament. 

Și dacă tot vorbim despre premii, sunteți printre cei care încearcă cel mai mult să ridice ștacheta în ceea ce privește nivelul de educație financiară: ce ați făcut până acum și ce urmează pe acestă linie?

În ultimii ani am dedicat foarte mult efort procesului de educaţie financiară: am organizat numeroase prezentări şi seminarii, am realizat campanii de educaţie pe reţelele de socializare, am scris articole şi am fost constant prezenţi la evenimente alături de clienţi.

Ne concentrăm mult eforturile pentru a explica conceptul de sănătate financiară, iar un pas important este acela de a economisi & investi lunar o parte din salariu.

Mai multe chestionare arata că peste jumătate din angajaţi nu au deloc rezerve financiare, ceea ce îi face extrem de vulnerabili. Iar în momentul de faţă, când sute de mii de persoane sunt afectate financiar de efectele Covid19, această nevoie a devenit cu atât mai evidentă.

Suntem mândri că în acest moment câteva zeci de mii de persoane au ales să investească lunar prin intermediul fondurilor administrate de BRD Asset Management. 

Ce așteptări aveți de la 2020: pentru BRD Asset Management, pentru piața fondurilor de investiții dar și pentru piața de capital?

Cel mai important este să reuşim să ieşim cât mai repede din această criză financiară, iar activitatea economică să îşi revină cât mai rapid. Din păcate în această perioadă atât companiile cât şi multe persoane sunt afectate puternic, astfel pieţele de capital au devenit semnificativ mai volatile.

La nivel comportamental este de aşteptat să asistăm la o creştere semnificativă a economisirii, atât ca urmare a restricţiilor de deplasare şi a distanţării sociale, cât şi datorită conştientizării într-un mod aspru a nevoii de a avea economii pentru situaţii de criză. Speram că o parte din această economisire suplimentară să fie direcţionată şi către fonduri de investiţii.

În cadrul BRD Asset Management o să continuăm să ne concentrăm puternic pe procesul de educaţie financiară şi vom continua să promovăm economisirea şi investirea periodică ca un mijloc de a dobândi sănătatea financiară. 

Cum au reacţionat investitorii în contextul creat de COVID?

Reacţiile au fost diverse, însă am putut observa reacţii emoţionale puternice, iar de multe ori din păcate în investiţii emoţiile sunt inamicul performanţei pe termen lung. Practic observăm multe vânări după scăderi puternice ale pieţelor financiare iar de cele mai multe ori cumpărările se realizează după ce se înregistrează o revenire a pieţelor. Este un comportament emoţional greu de stăpânit şi numeroase cercetări ne arată că duc la o pierdere importantă de valoare pentru clienţi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0