Nagy, ANRE: Puterea instalată în centrale bazate pe biomasă s-a dublat în acest an

business

România are un potențial imens în ceea ce privește biomasa și energia hidro, iar puterea instalată în centrale bazate pe biomasă s-a dublat în acest an, până la 70 MW, a declarat Zoltan Nagy, membru în Comitetul de Reglementare din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la o confeinţă pe teme energetice.

“Dintre toate resursele regenerabile, energia eoliană și fotovoltaică au dominat piața și au văduvit celelalte domenii de atenția cuvenită. România are un potențial imens în ceea ce privește biomasa și energia hidro, poate mai mare decât cea eoliană și fotovoltaică (…) S-au construit 2.500 MW pe eolian și 1.200 pe fotovoltaic, dar mai nimic pe hidro sau pe biomasă. În ceea ce privește biomasa, avem în prezent 70 MW instalați în centrale, dublu față de anul trecut, dar foarte puțin, totuși, Deocamdată, nu există o piață a acestui tip de centrale”, a afirmat Nagy, la conferinţa Biomasa, Biogaz & Cogenerare România 2014.

Potrivit oficialului ANRE, costurile cu centralele pe biomasă sunt mai mari, din acest motiv investitorul având greutăți în derularea planului de afaceri pe acest segment. “Ce este diferit la biomasă față de celelalte scheme de sprijin? Cea mai mare diferență este că la biomasă există un cost cu combustibil care îngreunează planul de afaceri al investitorului. De ce este atât de hotărâtor acest cost? Esența schemei de sprijin este că cei care produc energie din resurse regenerabile primesc un anumit număr de certificate verzi, în funcție de energia valorificată în piață. Acestea vor fi cumpărate de furnizori de energie pentru a-și îndeplini o anumită cotă. Prin această cotă de certificate verzi, se creează cererea pentru aceste certificate. Așa cum a fost gândită schema, până la finele anului 2013, nu s-a dezvoltat așa cum trebuie pentru că în Legea 220 sunt prevăzute anumite cote de energie regenerabile, anumite procente din consumul anual de energie electrică pe care România și le-a asumat. Aceste procente porneau de la 8% în 2008 și ajungeau la 20%, în 2020”, a explicat Zoltan Nagy.

Din datele Transelectrica, reiese faptul că proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.728 de MW la finele lunii martie, cu 146 de MW în plus față de sfârșitul lunii februarie.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0