Ne-am împrumutat ieftin pe piaţa internaţională: 4,5%

macroFinanţarea României a presupus o recentă ieşire pe piaţa internaţională cu obligaţiuni. Premierul Victor Ponta a confirmat faptul că Guvernul a împrumutat săptămâna trecută 1,5 miliarde de dolari de pe piaţa americană, cu o dobândă de 4,5%. Costurile par a fi mai mult decât decente în contextul în care România nu se bucură de cea mai bună imagine în faţa investitorilor străini. Conform declaraţiei premierului, costul este cel mai bun obţinut vreodată de România şi va permite economii totale de circa 350 milioane de euro.

La începutul anului 2012 România se împrumutase pe pieţele externe cu o dobândă de 6,87%. Randamentul bun obţinut la această testare de piaţă ar putea fi un semnal pozitiv şi pentru alţi investitori internaţionali, într-un moment în care capitalul devine rar şi scump în toată lumea.

Împrumutul recent contractat va fi utilizat pentru refinanţarea datoriei publice, după cum au declarat oficielii Ministerului Finanţelor Publice. Cei 1,5 miliarde de dolari au fost atraşi printr-o emisiune de obligaţiuni în dolari pe zece ani pe pieţele externe, titlurile având un randament de 4,5%, sub cel indicativ, de 4,625%, iar oferta a depăşit de cinci ori suma împrumutată.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0