OTP Global Mix şi OTP Premium Return, cele mai bune randamente pe segmentele lor

OTP Global Mix şi OTP Premium Return, cele mai bune randamente pe segmentele lor

Două fonduri administrate de OTP Asset Management România, OTP Global Mix şi OTP Premium Return, au înregistrat cele mai bune randamente din piaţă, în 2016, conform statisticilor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

OTP Global Mix, fond multi-asset flexibil, a reuşit anul trecut un randament de 7.97%, în timp ce OTP Premium Return, fond de strategii inovative de tip Absolute-Return (ARIS), a avut un randament de 4.14%. Cele două fonduri se poziţionează pe locul I în 2016 la categoriile de fonduri Multi Active, respectiv Randament Absolut.

Datorită politicii flexibile de investiţii, managerii de fond OTP Global Mix au creat o structură diversificată a portofoliului, formată din acţiuni locale şi internaţionale, cât şi din obligaţiuni corporative. Managerii de portofoliu au mizat pe creşterea dobânzii de referinţă din SUA, investind în obligaţiuni corporative cu dobândă variabilă, cum ar fi cele emise de Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo, Ford.

Aprecierea USD faţă de Euro a adus creşteri în portofoliu. În zona acţiunilor, din douăzeci şi nouă de companii deţinute la final de an, douăzeci şi şase au înregistrat creşteri faţă de preţul de achiziţie. Sectoarele companiilor care au adus cea mai mare performanţă sunt: construcţii, financiar, farmaceutic, IT&C, bunuri discreţionare, industrie.

Portofoliul fondului OTP Premium Return este bazat pe plasamente flexibile în acţiuni, obligaţiuni, certificate index, cât şi instrumente ale pieţei monetare, cu scopul de a obţine performanţe pozitive indiferent de mişcările pieţelor financiare, pe termen de cel putin 1 an. Managerii de portofoliu care administrează fondul au construit strategia acestuia pe baza unui portofoliu de companii de tip value (care prezintă valoare intrinsecă subevaluată de piaţă). Printre acestea se găsesc companii din sectorul IT&C (ex: Apple, Alphabet), farmaceutic (ex: Pfizer, Roche, Johnson&Johnson), bunuri de consum (ex: Whirlpool). De asemenea, pentru creşterea diversificării portofoliului, fondul a fost expus pe o serie de ETF-uri. Acestea urmăresc performanţa celor mai mari 50 de companii din lume, dar şi performanţa companiilor cu capitalizare mică din SUA. Managerii au mizat şi pe câteva companii româneşti care s-au aflat printre cele mai bune plătitoare de dividend în 2016 (ex: Conpet, Romgaz, Transgaz).

O performanţă remarcabilă a înregistrat şi fondul OTP AvantisRO, bazat pe investiţii preponderent în acţiuni româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti. OTP AvantisRO a obţinut un randament de 7.59% în 2016, mizȃnd pe investiţii în companii solide, cu o politică constantă de dividend.

„Pornind de la profilul de risc mediu al investitorilor în fondurile OTP Asset Management Romȃnia, echipa noastră de investiţii are ca obiectiv maximizarea profitului generat în condiţii de risc cȃt mai scăzut. Datorită filozofiei investiţionale prudente, în unele momente, managerii de portofoliu pot alege să sacrifice o parte din cȃştigul potenţial, pentru a diminua riscurile posibile. Abordarea noastră este una pe termen lung, cautȃnd continuu să identificăm şi să aducem valoare pentru clienţii noştri.”, declară Dan Popovici, CEO OTP Asset Management Romȃnia SAI S.A.

Autor: Diana Dăscălescu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0