//

Profit record pentru KRUK în 2014

KRUK

Grupul KRUK, liderul pieței de management al creanțelor din Europa Centrală, a raportat pentru anul 2014 un profit net consolidat de 151,8 milioane zloți (circa 163 mil lei), în creştere cu 55% comparativ cu valoarea de 97,8 milioane zloți înregistrată în 2013.

Totodată, rezultatul net pe acțiune (EPS) a crescut cu 55%, la 9.0 zloți, iar randamentul capitalurilor proprii a crescut cu 2 puncte procentuale, atingând 26%.

„KRUK a investit 570,7 milioane zloți în achiziția de portofolii, comparativ cu 367,7 milioane zloți investiți în anul precedent (în creștere cu 55%), iar cifra de afaceri a atins valoarea de 487,9 milioane zloți, în creștere cu 20%, comparativ cu 405,6 milioane zloți, valoare înregistrată în 2013”, a anunţat grupul într-un comunicat de presă.

Sumele recuperate aferente portofoliilor achiziționate au fost de 711,8 milioane zloți, față de 537,7 milioane zloți, valoare înregistrată în 2013 (în creștere cu 32%).

“Sumele recuperate în 2014 au atins un nivel record, înregistrând o valoare medie de 2 milioane zloți pe zi, fapt ce ne-a dat posibilitatea să înregistrăm o creștere a profitului net de 55%, într-un singur an. Ne-am consolidat poziția de lider pe piețele din Polonia și România, am pus baze solide pentru activitățile de pe piața din Germania, și am intrat pentru prim oară pe piața creanțelor ipotecare. Anul trecut am făcut investiții semnificative, în valoare de 571 milioane zloți în achiziția de portofolii de creanțe, noi și mult mai diversificate. Suntem convinși că ne vom continua dezvoltarea, deoarece investițiile făcute ne asigură rezultate financiare și un flux al lichidităților bune, pentru anii viitori. Prin implementarea noii strategii pentru perioada 2015–2019, sperăm să ne numărăm printre primele trei companii de management al creanțelor din Europa, din punct de vedere al profitului net înregistrat. Acesta este obiectivul pe care l-a stabilit echipa noastră. Decizia de a plăti dividende către acționarii noștri nu ne va afecta planurile viitoare de creștere dinamică,” a spus Piotr Krupa, Președintele Consiliului de Administrație al KRUK.

În ultimul trimestru al anului 2014, companiile membre ale Grupului KRUK au achiziționat portofolii de creanțe cu o valoare nominală de 1,6 miliarde zloți, printr-o investiție de 215 milioane zloți, iar peste o treime dintre aceste creanțe sunt ipotecare.

„Datorită investițiilor în achiziția de portofolii de creanțe de 1,8 miliarde zloți, în perioada 2011–2014, Grupul a raportat pentru anul 2014 sume recuperate record, în valoare de 711,8 milioane zloți , acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria Grupului KRUK”, se arată în comunicat.

“În anul care s-a încheiat, am căutat să diversificăm structura investițiilor noastre, prin investiții semnificative în portofolii de creanțe ipotecare, care au reprezentat mai mult de jumătate din investițiile făcute în 2014. Putem vedea deja că acesta este un segment de piață atractiv și suntem pregătiți să negociem viitoare tranzacții nu numai în Polonia, ci și în România, unde ne-am asigurat în trimestrul patru al anului precedent, licența pentru o linie de business care ne va permite să încheiem tranzacții de achiziții de portofolii,” a spus Piotr Krupa.

Consiliul de Administrație va propune în cadrul Adunării Generale plata unor dividende de 1,5 zloți pe acțiune, din profitul înregistrat în anul 2014. Totodată, KRUK a elaborat noua strategie pentru perioada 2015–2019, care constă în trei componente interconectate: expansiunea geografică, dezvoltarea gamei de produse și îmbunătățirea eficienței operaționale și a abilităților analitice.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0