PROSPECŢIUNI S.A., liderul pieţei de servicii geologice, a ieşit din insolvență

PROSPECŢIUNI S.A., liderul pieţei de servicii geologice, a ieşit din insolvență

Prin hotărârea pronunţată în data de 21.04.2022, Tribunalul Bucureşti a admis solicitarea administratorului judiciar Euro Insol şi a dispus închiderea procedurii de reorganizare judiciară a Prospecţiuni S.A., societatea urmând să îşi continue activitatea economică.
Prospecţiuni S.A. a intrat în insolventa în anul 2016, pe fondul unei crize acute de lichidităţi. Printre cei mai importanţi creditori ai societăţii s-au numărat: Banca Comercială Română S.A., Banca de Export Import a României EXIMBANK S.A., Libra Internet Bank S.A., Export – Import Bank of the UNITED STATES, Export Development CANADA, A.N.A.F., Mitcham Europe KFT, AIG Europe Limited şi o serie de societăţi atât din ţară, cât şi din Europa, Asia şi America de Nord.
În anul 2017, Prospecţiuni a intrat în etapa de reorganizare judiciară, în urma unui plan de reorganizare propus, redactat şi implementat de administratorul judiciar Euro Insol.
Prospecţiuni este o companie 100% românească, având acţionar majoritar firma Tender S.A., care activează de peste 65 de ani pe piaţa serviciilor de explorare hidrocarburi. Experienţa companiei Prospecţiuni SA este extinsă şi la nivel internaţional, încă din anii ’70 în ţări precum Irak, Libia, Iran, Tadjikistan, Bulgaria, Portugalia, Albania, Măroc, Georgia, Senegal, fiind al doilea mare operator de servicii geologice şi geofizice din Europa.
Prezenţa sa activa în piaţa în toată această perioadă a fost esenţială în formarea şi dezvoltarea industriei extractive din România, Prospecţiuni fiind implicată direct în descoperirea resurselor naturale exploatate din România.
Prospecţiuni a avut o contribuţie majoră în descoperirea zăcămintelor de hidrocarburi. De exemplu, din lucrările de prospecţiuni seismice executate în România, Prospecţiuni a executat peste 99% din cei peste 480.000 km2 de lucrări 2D şi peste 97% din lucrările de prospecţiuni seismice 3D, însumând o suprafaţă de aproximativ 16.000 km2. Principalii beneficiari ai acestor lucrărilor au fost cele două mari companii PETROM şi ROMGAZ.
De asemenea, Prospecţiuni a executat cartarea şi elaborarea Atlasului cu roci ornamentale din România şi cartarea apelor minerale din România.
În perioada insolventei, Prospecţiuni a plătit toţi creditorii săi la valoarea nominală a creanţelor, aproximativ 100 milioane lei, a achitat către ANAF creanţe curente de peste 190 milioane lei, a realizat investiţii în echipamente şi tehnologii performanţe în valoare de peste 68 milioane lei. Totalul plăţilor efectuate de Prospecţiuni în insolventa se ridică la peste 900 milioane lei. De asemenea, în această perioadă, societatea a deschis o nouă sucursala în Republica Kazakhstan.
Resursele financiare pentru susţinerea şi realizarea planului de reorganziare judiciară au fost generate din executarea unor contracte de achiziţie şi procesare date seismice, lucrări de perforare şi investigare geofizică pentru sonde (logging) cu ROMGAZ, OMV – PETROM, Hunt Oil ( U.S.A.), Amronco, Geofizika Torun (Croaţia) cu o valoare de peste 720 milioane lei.
“Reorganizare Prospecţiuni S.A. reprezintă un succes pentru industria romaneasa de petrol şi gaze naturale, cu atât mai mult cu cât în această perioadă nevoia de hidrocarburi este esenţială pentru România. Cu satisfacţie, putem afirma că Euro Insol are cea mai bogată experienţă în reorganziarea companiilor din industria energetică. După Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, UZTEL S.A. Ploieşti, prima subsidiară din Europa (1904) a colosului industrial american Standard Oil Company (ExxonMobil) și care reprezintă unul dintre cei mai mari producători de utilaje petroliere din România a venit rândul Prospecţiuni să reintre în circutul comercial ca o companie viabilă şi de încredere pentru mediul de afaceri. În portofoliul Euro Insol se afla şi CET Govora S.A. o companie vitală pentru Județul Vâlcea, care asigură agentul termic (apă caldă și căldură) pentru cei aproximativ 120.000 locuitori din Râmnicu Vâlcea, precum şi energie electrică şi abur industrial pentru platformă industrială Oltchim, sau UCM Reşita S.A., cea mai veche unitate industrială din Europa, fondată în anul 1771 şi care a proiectat, fabricat şi montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate în exploarea Hidroelectrica. Experienţa acumulată în reorganizarea companiilor din domeniul energetic s-a dovedit a fi utilă şi în cazul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare R.A., Euro Insol reuşind să transforme această companie într-un jucător important pe piaţa mondială a apei grele, având în derulare contracte de export în Germania, Franţa, Argentina şi Statele Unite ale Americii”, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0